Belföld

„A közszolgálat jegyében akarnak embereket megfosztani az otthonuktól” – Pikó Andrásék tüntettek a Ludovika téren

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Ludovika téren tüntetett szerdán Pikó András VIII. kerületi polgármester és támogatói, miután kiderült, hogy a kormány egy törvényjavaslattal tíz társasházat sajátítana ki a Diószegi utcában, hogy a helyükön megépíthessék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképzőjének az épületeit. Minderről az önkormányzat a sajtóból értesült.

Az eseményen – amit a Mérce közvetített – Pikó mellett felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András, a városrész országgyűlési képviselője is.

Elsőként Pikó állt a színpadra, aki arról beszélt, sokféle ember lakik a kerületben: szegények és tehetősek, magyarok és külföldiek, zsidók, cigányok és még megannyi etnikumhoz tartozó városlakók. Mind megtanultak Pikó szerint békében együtt élni, és megtanulták, hogy a nehézségeken csak akkor jutnak túl, ha erős közösséget alkotnak. „Józsefváros mindig összefog a bajban” – húzta alá az esemény tételmondatát, és emlékeztetett, hogy a kormány többször megpróbálta gáncsolni a kerület működését, de nem járt sikerrel. „Most újra bajban vagyunk”– jelentette ki ugyanakkor, utalva a kormány legújabb tervére.

A kormány ki akarja sajátítani tíz önkormányzati épületünket. A bennük élő 210 család elveszítené a jelenlegi otthonát, és kiforgatnák őket a jelenlegi életükből. Olyan családokról van szó, akiket minden ideköt, akik a megtakarított pénzükből kétkezi munkájukkal valódi otthonokat teremtettek. Nem szóltak nekik. Senki nem szólt, hogy ennek vége lesz

– részletezte a helyzetet a polgármester, majd arról beszélt, hogy a kormányzat egyik embere ma megjelent az egyik értintett családnál, és olyanokat ígért, amit szerinte biztosan nem fognak teljesíteni. Például azt, hogy a szóban forgó házak teljes piaci árát kiutálják nekik. „Az egész egy nagyon csúnya becsapás, és felháborító, hogy ezzel kuncsorognak szavazatokért” – mondta.

Pikó elmondta, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak van egy terve, aminek keretében a kerületben élőknek minőségi lakásokat és egyéb urbanisztikai fejlesztéseket kínálnak. Ez a program már fut, Pikó szerint a kormány a kiteljesedését akarja megakadályozni, ennek érdekében pedig családok lakhatását is veszélybe sodorja.

Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony Gergely ironizálva emlékeztetett, hogy a kisajátítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem érdekeit szolgálja, és a „nemzeti közszolgálat” nevében készülnek utcára tenni embereket. „Felfoghatatlan, hogy lehet ennyire semmibe venni több száz ember életét. Nem szól másról ez a javaslat, mint arról, hogy ez a kormány milyen mértékben embertelen” – mondta. A főpolgármester ezt követően kijelentette, nem akar sem olyan Józsefvárost, sem olyan Budapestet, sem olyan Magyarországot, ahol a hatalom ezt megteheti, ezért szolidaritásáról biztosította az érintett lakókat és az önkormányzatot, egyúttal megígérte, hogy a főváros mindent elkövet majd, ami a lehetőségeitől telik, hogy megakadályozza a kisajátítást.

Felszólalt Nemesdy Krisztina, a Józsefvárosi Bérlői Érdekvédelmi Közösség tagja. Egy érintett lakó levelét olvasta fel az egybegyűlteknek. A levél írója az esetleges retorzióktól tartva nem mert személyesen részt venni az eseményen, de fontosnak tartotta közölni, hogy nincs más lehetősége biztos lakhatásra, csak az az önkormányzati lakás, ahol jelenleg él. 23 éve van itt, most viszont minden bizonytalan lett. Tisztában van vele, hogy nincs a kerületben kétszáz beköltözhető bérlakás, ezért már az is eszébe jutott – bár bízik benne, hogy erre nem kerül sor –, hogy az autójában kell majd meghúznia magát, és a munkahelyén kell tisztálkodnia. Orbán Viktornak és a kormánynak címezte az üzenetét, felszólította őket, hogy minden érintettnek biztosítsák a méltó kiköltözést, és méltányosan viseljék a gondjukat.

Végül Jámbor András állt színpadra, aki visszautalt Pikó András szavaira, miszerint azt ígérték a kormány részéről az egyik családnak, hogy megtérítik számukra annak a lakásnak a piaci árát, ahonnan költözniük kell. Jámbor elmondta, éppen erről szólt az a módosító javaslat, amit benyújtott kedden az Országgyűlésnek, és a kormánypárti képviselők már le is szavazták.

Ha átmegy ez a törvény, az a feladatunk, hogy kiharcoljuk, hogy ezek az emberek normális életet kapjanak ezután. Ha egyesével próbáltok az állammal alkudozni, akkor el fogtok bukni. Itt most arra van szükség, hogy összekapaszkodjunk, és közösen álljunk ki a hatalommal szemben

– hangsúlyozta a képviselő.

Frissítés

Cikkünk eredeti verziójában hibásan azt írtuk, hogy Nemesdy Krisztina mint lakó érintett az ügyben, valójában viszont egy bérlő
levelét olvasta fel a Bérlői Közösség közösségszervezőjeként.

Kapcsolódó
„A kormány éjszaka ül a vécén, és kitalálja, hogy mi legyen holnap a törvény” – ötszáz embernek kell költöznie
A józsefvárosi önkormányzat kedden a sajtóból értesült arról, hogy a kormány egy frissen benyújtott törvénytervezet alapján tíz önkormányzati társasházat sajátítana ki. Pikó András polgármester személyesen osztotta meg a hírt néhány lakóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik