Élő Nagyvilág

Gázai menekülttáborra mért légicsapást Izrael, legalább hét gyerek meghalt

AFP
AFP

A közel-keleti válság és a gázai háború keddi eseményeiről itt olvashat, Izrael és Irán konfliktusát az alábbi cikkünkben értékeltük.

Netanjahu Izrael önvédelemhez való jogát hangsúlyozta

Hazája önvédelemhez való jogáról beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai jeruzsálemi találkozóján a német és a brit külügyminiszterrel azzal kapcsolatban, hogy az országot minap rakéta- és dróntámadás érte Irán részéről. „Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédhesse magát” – jelentette ki a kormányfő Annalena Baerbock német és David Cameron brit külügyminiszternek, majd megköszönte Berlinnek és Londonnak az iráni támadás visszaveréséhez nyújtott támogatást, de hozzátette, bár nagyra értékelik a javaslatokat és tanácsokat, maguk hozzák meg a döntéseiket.

Netanjahu tájékoztatta a külügyminisztereket arról, hogy milyen mennyiségben jut be segélyszállítmány a Gázai övezetbe, és határozottan visszautasította a nemzetközi szervezetek azon állítását, miszerint az övezetben éheznének az emberek. „Izrael bőven megoldotta a humanitárius helyzetet” – áll hivatala közleményében.

Baerbock és Cameron korábban Jichák Hercog államelnökkel találkozott, aki szintén megköszönte nekik határozott kiállásukat Izrael mellett az iráni támadással szemben. Utóbbiról azt mondta, Teherán az egész régió stabilitását akarta aláásni vele.

Ezzel egy időben a brit kormány elítélte a ciszjordániai palesztin lakosság ellen szélsőséges izraeli telepesek által elkövetett erőszakcselekményeket. A londoni külügyminisztérium nyilatkozata felidézi, hogy a legutóbbi erőszakhullám előzménye egy 14 éves izraeli fiú szombati meggyilkolása volt. A tárca szóvivője által ismertetett állásfoglalás szerint azonban a szélsőséges izraeli telepesek erőszakcselekményeiben három nap alatt négy palesztin vesztette életét, 75-en megsebesültek, és súlyos károk keletkeztek palesztin ingatlanokban. A civilek ellen elkövetett ilyen mértékű erőszak teljesen elfogadhatatlan, és haladéktalanul véget kell vetni ezeknek a támadásoknak, fogalmaztak.

David Cameron szerdán azért utazott Izraelbe, hogy önmérsékletre és a szombaton elkövetett iráni támadás utáni helyzet további eszkalációjának elkerülésére próbálja ösztönözni az izraeli kormányt.

Iránban az Izrael elleni támadás áll a Hadsereg napja nevű nemzeti ünnep középpontjában

Iránban szerdán megkezdődtek a Hadsereg napja nevű nemzeti ünnep eseményei, melyek középpontjában idén a síita államnak Izrael ellen a hét végén végrehajtott támadása áll; a megnyitón Ebrahim Raiszi iráni államfő is részt vett.

Beszédében Raiszi hangsúlyozta, hogy a támadás – melyet az iráni kormány Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban elkövetett légicsapásával indokolt – „precíz, arányos és büntető jellegű” volt, mely „szétzúzta a cionista rezsim tekintélyét”.

Ha Teherán kiterjedtebb műveletet hajtott volna végre Izrael ellen, semmi nem maradt volna abból a rezsimből

– tette hozzá.

Az elnök, aki egy teheráni katonai parádén szólalt fel, hangsúlyozta: a művelet bebizonyította, hogy Irán hadserege „készenlétben áll”, és megtorlást hajt végre bármilyen, iráni területen elkövetett támadásért. Mint mondta, már nincs szó Irán elleni támadásról, mert az iszlám köztársaság fegyveres erői megmutatták elrettentő erejüket.

Raiszi emellett bírálta azokat az országokat, melyek igyekeznek normalizálni kapcsolataikat Izraellel, hozzátéve, hogy ezen országok kormányai „saját népeik előtt maradtak szégyenben”.

Az utóbbi években több arab ország is diplomáciai viszonyt kezdett Izraellel: 2020 szeptemberében, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, majd decemberben Marokkó, 2021 januárjában pedig Szudán is. A teheráni parádén a hadsereg bemutatott több, nemrég hadrendbe állított fegyvert, a többi között drónokat és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat is. A nap folyamán több kisebb városban hasonló parádékat tartanak.

A Hezbollah állásait lőtték éjjel izraeli vadászgépek

Az izraeli hadsereg közlése szerint „több rakétakilövést azonosítottak, amelyek Libanonból tartottak izraeli területre”. Azt írták, hogy izraeli vadászgépek éjjel több dél-libanoni Hezbollah-célpontra is csapást mértek, így például a Hezbollah által használt katonai telepekre és épületekre Kiamban, Mansouriban, Aalma ash-Sabban és Yaterban. Áldozatokról, károkról nem közöltek infromációt. Közölték szerda reggel a Hezbollah több rakétát lőtt ki Libanonból a Biranit bázisra. Az IDF szerint személyi sérülés nem történt, a csapatok pedig ágyúzzák az indítóhelyeket.

(Times of Israel)

Az Egyesült Államok újabb szankciókat kíván bevezetni Irán ellen az Izrael elleni támadást után

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is arról beszélt tegnap, hogy új amerikai szankciók várhatók Iránnal szemben – olvasható a Guardian cikkében.

Sullivan azt közölte:

A következő napokban az Egyesült Államok új szankciókat fog bevezetni Irán ellen, beleértve a rakéta- és drónprogramot, valamint új szankciókat az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC) és az iráni védelmi minisztériumot támogató szervezetek ellen.

A védelmi minisztérium és az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága továbbra is azon dolgozik, hogy tovább erősítse és kiterjessze a légi- és rakétavédelmi, valamint a korai figyelmeztető rendszerek sikeres integrációját a Közel-Keleten, hogy tovább rontsa Irán rakéta képességeinek hatékonyságát.

Yellen kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államok szankciókat fog bevetni „az iráni rezsim rosszindulatú és destabilizáló tevékenységének további megzavarására”.

Izrael azt állítja, 40 terrorista célpontra csaptak le

A gázai hadműveletről szóló legutóbbi katonai frissítésében az izraeli hadsereg azt állította, hogy „számos terroristát” ölt meg – írja a The Guardian.

A cikk szerint izraeli repülőgépek „több mint 40 terrorcélpontra csaptak le a Gázai övezetben, beleértve földalatti kilövőállásokat, katonai struktúrákat, ahol fegyveres terroristák tevékenykedtek, megfigyelőállomásokat, valamint földalatti terrorista infrastruktúrát”.

Légicsapás végzett több gyerekkel a gázai övezetben

A gázai övezet közepén elhelyezkedő Al-Maghazi menekülttáborra csapást mért kedden az izraeli hadsereg. A támadásban legalább 13 ember – köztük 7 gyerek – meghalt – írja a CNN. A cikk szerint több mint 25-en sérültek meg.

A hírcsatorna forrásától, Nihad Owdetallahtól, a tábor egyik menekültjétől kapott felvételen több áldozat is látható a földön szétszóródva, köztük gyerekek is.

Azonnal odamentem, hogy megnézzem, mi történt, és holttesteket láttam a földön. Az emberek, a gyerekek sikoltoznak. Több gyerek meghalt, aki előtte csak csocsóztak, és most mártírhalált haltak

– mondta Owdetallah, aki szerint kedden helyi idő szerint 15:40 körül robbanást hallott.

A CNN által közölt, az Al-Aksza kórházban készült felvételen látható, hogy az áldozatok és sebesültek folyamatosan érkeznek. A sürgősségi osztály zsúfolásig megtelt betegekkel, köztük több sebesült gyerekkel, akik a padlón kiabálnak. Mint írják, a kórház hullaházában készült videón látható, amint a családok megpróbálják azonosítani szeretteiket az elhunytak között. Fatmeh Issa egy fehér hullazsákra mutat, amelyből egy fiatal fiú véres arca látszik ki, és azt mondta a CNN-nek: „Ez az én fiam”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik