Belföld csatatér 2024

Szentkirályi: Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Hétpontos programot fogalmazott meg a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerdán a Bálna rendezvényközpontban lényegében a sajtó kizárásával megtartott, de a Hír Tv-ben közvetített kampányindító rendezvényén. A megnyilatkozásaiban eddig is gyurcsányozó Szentkirályi Alexandra ezúttal arról beszélt, hogy amíg Tarlós István idejében a főváros együttműködött a kormánnyal, ami szerinte páratlan fejlődéshez vezetett, 2019-ben Budapesten „összeállt a harmadik Gyurcsány-kormány”. Karácsony Gergellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a főpolgármester a baloldali pártszövetség hétvégi rendezvényén a Gyurcsány házaspárral ölelkezett, miután az MSZP után a DK-ban új „gazdatestet” talált.

A távozó kormányszóvívő szerint a fővárosban a kassza üres, a város koszos, „a busz ritkábban jön, kátyúkon bukdácsolunk, veszélyes kerékpársávokon tekerünk, az utcák pedig szemetesek és piszkosak”, emiatt Karácsonyt csődpolgármesternek nevezte.

Hét ígérete így szólt:

  1. Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából
  2. Véget vetünk a városházi korrupciónak – egyebek között a fővárosi költségvetési tanács felállítását ígérte
  3. Felszámoljuk a pazarló budapesti bürokráciát – kevesebb lesz például a tanácsadó
  4. Megszüntetjük a közlekedési káoszt
  5. Tisztaságot és rendet teremtünk a városban
  6. Otthonossá és élhetővé tesszük Budapestet – létrehozzák például a városgondnokságot, és ingyenes köztéri wifi-hálózat is lesz
  7. A kormánnyal együttműködve újra naggyá tesszük a nemzet fővárosát – a dunai BKK-hajók újbóli elindítását, a minőségi turizmus ösztökélését ígérte a többi között.

Beszéde zárásaként háborúpártisággal vádolta a baloldalt, amivel véleménye szerint leginkább a fővárost hozzák fenyegetett helyzetbe.

A rendezvényen Tarlós István azzal méltatta Szentkirályit, hogy tízévnyi tapasztalata van (2010-től képviselő volt a Fővárosi Közgyűlésben, 2014 és 2019 között főpolgármester-helyettes), és azt mondta, afféle apa-lánya viszony alakult ki közöttük. Szerinte Szentkirályi a tehetségével és a munkájával megszolgálta a jelöltséget. Emellett – folytatta Tarlós – neki van a legreálisabb lehetősége arra, hogy Budapest számára a legtöbb forrást megszerezze a kormánytól. „Ki az ütődött, aki ezzel vitába száll?” – tette fel a kérdést. Úgy vélte, Szentkirályi a most kezdődő kampányában reális ígéretek fogalmaz majd meg: árvízvédelmet, útfelújításokat, fürdőfelújításokat. (Valójában ezek közül Szentkirályi utóbb csak az utak rendbetételéről beszélt.)

A volt főpolgármester Szentkirályit úgy jellemezte, mint aki emberséges, tiszta kezű, és lát a pályán. Egyúttal arra biztatta a hallgatóságot, hogy ne higgyenek a kutatási eredményeknek, amelyek szerint a fideszes jelölt csak a harmadik helyre számíthat Karácsony és az LMP által támogatott volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid mögött.

Az eseményen beszédet mondott Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik