Közélet

Együtt: 1956 forradalma és szabadságharca mindenkié

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 23. 12:54

A párt elnöke szerint a szabadság mára csak emlék maradt.

A fővárosi Vértanúk terén tartott ünnepi megemlékezésen az ellenzéki párt elnöke úgy vélte: a nemzeti ünnepen az Együtt politikai közössége ’56 hőseire, a közelmúltban elhunyt Göncz Árpádra és a magyar szabadságra emlékezik.

Utóbbira azért csak emlékezik, mert ma, 2015-ben a szabadság ügye rosszul áll Magyarországon.

Szigetvári Viktor szerint ők tudják, sokféle ’56 él egymás mellett ma is, és élt a forradalom idején is. A történelmi tények kutatását meghagynák a szakembereknek, mert jobb, ha a politika abba nem ártja bele magát. Az önző kisajátítás helyett pedig a középutat ajánlják mindenkinek, 1956 forradalma és szabadságharca akkor mindenkié, ha nem vitatják el egymás jogát arra, hogy ki-ki a sajátjának is tekintse.

A pártelnök arról is beszélt, hogy reméli, a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád emlékét sem sajáítja ki senki, mert  ahogy 1956 mindenkié, “úgy Göncz Árpád is mindenkié”.

Szerinte a szabadságról azért kell megemlékezni, mert ha valaki 1990. október 23-án, a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának napján született, és épp 25 éves, akkor egy a mainál szabadabb hazába született. A szabadság ügye rosszul áll Magyarországon, “tiporja azt” a “keletre és a feudális elnyomásba siető miniszterelnök”, az alkotmányosságot őrizni hivatott Alkotmánybíróság, a “korrupt érdekből megfelelni akaró és gyáva multinacionális vállalat”, a rendszerbe betagozódó szakfelügyelő vagy jómódú polgár, és tiporja az, aki épp most “ellopja a magyar földet”.

Az Együtt október 23-án büszkén emlékezik a harmadik Magyar Köztársaság alapítóira, tiszteli Sólyom László, Tölgyessy Péter és Kis János örökségét, tisztelettel emlékezik a néhai Antall József miniszterelnökre és az idén elhunyt Szabad György házelnökre is.

Szigetvári Viktor szerint azért küzdenek, hogy a mérsékelt közép hangja is megjelenjen újra a populizmusoktól hangos magyar közéletben. Aki kisajátít, kitagad, lenéz, diktál, megoszt és a másik létezésének jogát, értelmét elvitatja, szabadságát szűkíti, valójában méltatlanná válik 1956, Göncz Árpád és a magyar szabadság képviseletére – tette hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.