nyugdíj (Array)
Üzleti tippek

Nyugdíj-előtakarékosság: vissza az adóval!

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 11:22

Egyre több az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla annyiban különbözik a többi ilyen jellegű megtakarítástól, hogy itt kereskedni kell, értékpapírokkal. Az egyik oldalon így van benne némi izgalom, de a másikon ott az adó-visszatérítés és a garantált állami támogatás. Kell ennél több?

 

Ma már több olyan előtakarékossági forma is a rendelkezésünkre áll, amelyet az állam támogat. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla, avagy NYESZ esetében az állami támogatás felső plafonja alapesetben százezer forint, de a 2020 előtt nyugdíjba vonulók 130 ezer forintot is kaphatnak évente. Ez önmagában is egy komoly érv a NYESZ mellett, ráadásul, mivel a konstrukció 0%-os adóval fut, a komoly adókedvezmény is mellette szól.

A NYESZ különlegessége mégis abban áll, hogy nem betét, vagy lekötés, hanem egy olyan értékpapír számla, amelyet azért hoztak létre, hogy tulajdonosa aktívan kereskedjen vele.

A young couple consulting a financial planner at home

A Nyugdíj Előtakarékossági Számlával való kereskedés szakértelmet és aktív hozzáállást kíván,valamint igen körültekintő választást, amikor számlavezetőt keresünk. A NYESZ számlán vásárolható értékpapírok köre igen széles, vannak közötte hazai és európai részvények, állampapírok, kötvények, befektetési alapok eszközei. Egészen pontosan ezek közül azok, amelyek a számlavezető bank esetében elérhetők.

A NYESZ-nél, bár az adókedvezménynek, az állami támogatásnak köszönhetően – és persze sikeres kereskedéssel – komoly hozamot tudunk elérni, figyelni kell a költségekre is, mint a kezelési, az esetleges vételi, illetve tranzakciós díjak.

Mivel az utóbbi kettő esetében komoly eltérések lehetnek a számlavezető intézetek között, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ráadásul, mivel a hozam alapja az, hogy milyen sikeresen tudunk kereskedni a papírokkal, érdemes olyan helyre vinni a pénzünket, ahol ügyfélként nem csak statisztikai adat vagyunk. Nem mindegy tovább az sem, hogy milyen széles az elérhető értékpapírok skálája, és hogy a számlavezetőnktől mennyi hozzáértő segítséget kapunk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.