Gazdaság

Sokan irigykedhetünk egyes diákmunkások bérére

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Hiába nem teljes állás, heti 8 óra munkáért 200 ezer forintot is adnak itthon egy diákmunkásnak a Pénzcentrum cikke szerint. Azt írják, hogy még mindig az IT-szektor vezeti a listát, ahol az órabér akár az 5 000 forintot is elérheti nettó. De 25 év alatt a végzettséget nem igénylő alkalmi és fizikai munkákkal is  minimum nettó 240 ezer forintot lehet keresni szerintük havonta.

A cikk szerint a gyakornoki munkákról úgy általában elmondható, hogy jobban fizetnek, de ezen belül is van szórás. A legjobban fizető szektor egyértelműen az IT-gyakornoki pozíciók, itt akár bruttó 3–5 ezer forintos órabért is kaphatnak a diákok. Ami, egy 25 évesnél fiatalabb (bruttó 576 601 forintig szja-mentességet élvező) diáknál egyben a nettó is. Egy 25 év alatti gyakornok 75–100 ezer forintot kereshet átlagban havonta, de ha IT-s, akkor 150–200 ezret is hazavihet nettóban.

Aki csak minimálórabért kap (1534 forint), az heti 61 ezer, havi 245 ezer forint felett kereshet nettóban.

Arra is kitértek, hogy egyre népszerűbb a diákmunkáknál is az online munkavégzés, így ma már az ország egyik csücskéből akár több száz km-rel távolabb is dolgozhat egy diák, az otthonából, anélkül, hogy utaznia kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik