Pénzügy

Lázár: Egyelőre nem lesz szja-csökkentés

15 százalék marad a személyi jövedelemadó mértéke – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Orbán Viktor már 2013-ban is beszélt az egy számjegyű szja-ról, a kérdés azóta is időről-időre felmerül, ám azóta sem csökkentették egy számjegyűre. Legutóbb Matolcsy György szorgalmazta az szja csökkentést februárban, amely szerinte a versenyképességi fordulat egyik eszköze lehet.

Az MNB elnöke szerint ahhoz, hogy a magyar gazdaság kikerüljön a közepesen fejlett országokra jellemző növekedési csapdából, szükséges a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése, amely munkahelyteremtésre, munkavállalásra és a “tudástőke felhalmozására” ösztönöz.

A tavalyi költségvetési törvényjavaslat kiegészítése szerint a kormányzat 2020-ig nem számol az szja 15 százalékos mértékének további csökkentésével. Varga Mihály decemberben ugyanakkor annak a személyes véleményének adott hangot, hogy ha a gazdaság át tud állni egy tartósan 3 százalékot meghaladó növekedésre, akár már 2018-ban jöhet az szja csökkentés.

Legutóbb 2016. január 1-jétől csökkent az szja 16 százalékról 15 százalékra. A tavaly elfogadott adócsomag részeként az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadója idén január elsejétől 9 százalékra csökkent.

Szakértők szerint a jelenlegi magyar adórendszer összességében:

  • a szegényebbeket nagyobb arányban sújtja,
  • a gazdagoktól kevesebbet vesz el,
  • a multiknak jobban kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik