Salary variation.
Gazdaság

Megvan, mennyi pluszt jelenthet nettóban a járulékcsökkentés

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 14:13

Korábban a témában:

Varga Mihály augusztusban jelentette be, hogy járulékcsökkentést terveznek a munkaerőhiány orvoslására, de konkrét mértéket nem mondott. Hegedüs Sándor adótanácsadó az RSM legfrissebb blogbejegyzésében azt vizsgálta, hogy milyen nettó jövedelemváltozással járna munkavállalói oldalon, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) 27 százalékos mértékét csökkentenék 7 százalékponttal és a munkáltatók nem változtatnának összterheiken. Azaz mi lenne, ha a cégek a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak.

Ennyit jelenthetne nettóban, ha a munkáltatók nem nyelnék le

A gyermektelen, egy, kettő, három vagy négy gyermeket nevelők járulékcsökkentést figyelembe vevő jövedelmét mutatják be táblázataikban. A számításokból jól látható, hogy egy gyermekkedvezményt igénybe nem vevő kereső esetén a nettó jövedelem minden jövedelemkategóriában 5,76 százalékkal nőne, amely a 260 ezer forintos átlagkereset esetén 9 961 forintos nettó jövedelememelkedést eredményezne.Viszont már egy minimálbéresnek (bruttó 111 ezer forint jelenleg) is 4253 forint pluszt jelenthetne a 7 százalékos szocho-csökkentés, ha abból semmit nem nyelne le a munkáltató. Aki pedig bruttó egymilliót keres, és 2 gyermekre érvényesít adókedvezményt, annál pedig több mint 43 ezer forinttal nőhetne a nettó.

A jövő év során a kétgyermekes keresők keresete változhat arányaiban a legtöbbet, hiszen számukra a személyi jövedelemadó kedvezményváltozása további előnyöket jelent. Azonos kereseti viszonyok esetén nekik további 5 ezer forinttal emelkedik a nettó keresetük.

A számításokból az is kiderül, hogy a három- és négygyermekes családok alacsonyabb keresetek esetén jelentősebb nominális nettó jövedelememelkedéssel számolhatnak, mint az egygyermekes és gyermekkedvezményt igénybe nem vevők. Pl. 260 ezer forint kereset esetén 14 755 forint többletre számíthatnak. Minimálbérnél a kétgyermekeseknél nőhetne leginkább a nettó: 9254 forinttal. A három és négygyermekeseknél pedig 6299 forintot jelenthetne pluszban.  

Ha szeretné látni a táblázatokat, kattintson!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.