Gazdaság
Businessman climbing money stairs, promotion concept

A béremelést nem lehet megúszni

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 14:41

Korábban a témában:

A zöldpárt szerint ha az elmúlt években a kormány nem a statisztikák bűvölésével lett volna elfoglalva, és komolyan vette volna az alacsony bérek miatt felgyorsuló elvándorlást, valamint a képzett munkaerő egyre nagyobb hiányát, akkor a munkaerőpiacon kialakult válságot meg lehetett volna akadályozni.

Mára az elvándorlás megállíthatatlannak tűnik, a betöltetlen állások száma pedig tíz éves rekordot dönt, és százezres nagyságrendben hiányzik a munkaerő a gazdaságból.

Felszólítják ezért a kormányt, hogy ne külföldi munkaerő Magyarországra hívásában gondolkodjon, hanem haladéktalanul vegye napirendre az LMP 5 pontos akciótervét, mely átfogóan kezeli a munkaerő-piaci problémákat és valós megoldást jelent.

Az LMP szerint az olcsó külföldi munkaerő zsákutca, ezt a tervét a kormány sürgősen felejtse el, ehelyett a tömeges elvándorlás okait kell kezelni: béremelésre van szükség. Általános járulékcsökkentésre van szükség, de nem mindegy hogyan. Ahhoz, hogy a nettó bérek nőjenek, a munkavállalói járulék csökkentésére van szükség. De önmagában ez sem elég, az átlagbér szintjén és alatta szja-csökkentésnek kell következnie. Így pont azok a szakképzett rétegek keresnének jóval többet, akik most elvándorolnak. Adómentessé kellene tenni a minimálbért, ami a járulékcsökkentéssel együtt 30 százalékos nettó béremelést jelentene. A nettó minimálbér 23 ezer forinttal, az átlagbér 37 ezer forinttal nőne. A nettó minimálbér elérné a létminimumot. A közszférában is érdemi béremelésre van szükség, a tűzoltás már kevés.

Végül a zöldpárt szerint a hiányzó munkaerő pótlásához a közmunkásoknak szervezett felnőttképzésre és szakképzésre, valamint az alap-és szakképzés megerősítésére is szükség van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.