Zagyvarékas, 2015. március 27.
Munkások egy Zagyva-híd pillérjén dolgoznak a leendõ M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében 2015. március 27-én. A kormány visszavonta az Európai Bizottságtól az M4-es projekt EU-s programként való elismertetését. Emiatt várhatóan felfüggesztik a jelenleg folyamatban lévõ beruházást és új közbeszerzési eljárást írnak ki.
MTI Fotó: Bugány János
Gazdaság

A kormány megújított kedvezményekkel kezelné a munkaerőhiányt

24.hu
24.hu

2016. 05. 18. 15:56

Korábban a témában:

Ha a parlament elfogadja, jövőre nőnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények, amire azért van szükség, mert egyes térségekben jelentős munkaerőhiány alakult ki – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Fő az optimizmus

Az államtitkár kifejtette: a munkaerő-kereslet növekedése a gazdaság folyamatos bővülésének, a kormány foglalkoztatást és gazdasági növekedést támogató intézkedéseinek köszönhető. A 2017-es adócsomagban több, a munkaerő mobilitását ösztönző, a munkába járás terheit csökkentő kedvezmény van, amelyeket a jövő évi költségvetésbe is beépítettek. Hozzátette, más területeken is intézkedésekre van szükség, például a szakképzés átalakítására és a felnőttképzés kiszélesítésére.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, bíznak abban, hogy az elmúlt időszak reálkereset-növekedésének és a bejelentett támogatásoknak a hatására mérséklődik az európai munkaerőpiac elszívó hatása, és élénkülni fog az országhatáron belüli mobilitás.

Cseresnyés Péter felidézte, hogy a foglalkoztatási adatok folyamatosan javulnak, több mint 4 millióan dolgoznak, a versenyszféra 2016 elején több mint 300 ezerrel több embert foglalkoztatott, mint 2010-ben, összességében pedig 550 ezerrel dolgoznak többen. Egyes területeken – főleg Nyugat-Magyarország északi részén, Győr és Szombathely térségében – már hiány van a szakképzett munkaerőből. A mobilitás elősegítésére jövőre 10 milliárd forintnyi adókedvezményben részesülnek a munkáltatók és a munkavállalók.

Így változnának a szabályok

Az államtitkár elmondta, a 2012 októberében bevezetett lakhatási támogatásra eddig 2 milliárd forintot fordítottak és mintegy 2800 személy foglalkoztatását segítették elő. A jövő évi költségvetésben ennek keretösszege 10 milliárd forintra emelkedik.

A 2017-es adócsomag szerint emelkedik a saját gépkocsival történő munkába járás költségtérítése, a munkáltató a mostani kilométerenkénti 9 forinttal szemben kilométerenként 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak. Ez az államtitkár szerint több százezer embert érint, és 7,5-8 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek.

További változás, hogy a munkásszállókon történő elhelyezéskor az adómentességhez elég, ha egy lakóhelyiségben egy munkavállaló lakik, míg most két embert kell egy szobában elhelyezni ehhez.
A foglalkoztatás első öt évében – a törvényben rögzített feltételek teljesítése esetén – adómentes lesz a munkáltató által nyújtott lakhatási támogatás meghatározott része. Az adómentes támogatás maximális összege a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40, második 24 hónapjában a minimálbér 25, az azt követő 12 hónapban pedig a minimálbér 15 százaléka.

A mobilitási lakhatási támogatás összegét, továbbá a munkásszállás kialakítására, fenntartására, üzemeltetésére az adóévben elszámolt költséget, ráfordítást társasági adóalapot csökkentő tételként lehet elszámolni. Vagyis a vállalkozások a jövőben nemcsak költségként számolhatják el ezeket a kiadásokat, hanem a társasági adóalapjukat is csökkenthetik velük. Például az a vállalkozó, aki 1 millió forintot ad a munkavállalók bérleti díjába, az 1 millió forintot levonhatja költségként a bevételekből, majd adózás előtti eredményét is csökkentheti ugyanazzal az 1 millió forinttal.

Az államtitkár kérdésekre válaszolva azt mondta, a munkaerő-mobilitást ösztönző további lépéseket akkor lehet tenni, ha a gazdasági növekedés ezt támogatja, és a költségvetés megengedi.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.