Gazdaság

Látványosan tisztul a mézpiac

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 09:08

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezésében a mézágazat aktuális helyzetéről tartottak kerekasztal-beszélgetést tegnap a jogalkotók, a hatóságok és a hazai méhészeti ágazat képviselőinek részvételével - közölte a hatóság. Az egyeztetésen az OMME elnöke kiemelte, hogy az elmúlt időszak hatékony hatósági fellépésnek köszönhetően látványosan tisztult a mézpiac.
Korábban a témában:

A kerekasztal-beszélgetésen – a NÉBIH meghívására – a hazai méhészeti ágazat valamennyi szegmense képviseltette magát: részt vett a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesülete, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete. A jogalkotói és hatósági oldalt – az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek mellett – a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai képviselték.

Az ülésen szóba került az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztése a tagállamokból érkező méztételekre, valamint az előállítással-, forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásokra és a nyomon-követhetőségre vonatkozó előírások módosítása. A résztvevők megfogalmazták észrevételeiket az Európai Unió mézvizsgálatokra irányuló monitoring programjával kapcsolatban is. A szakemberek és az ágazati képviselők egyetértettek abban, hogy e területek eredményes szabályozása érdekében kulcsfontosságú a lehetséges megoldások közös feltérképezése és az egységes álláspont kialakítása.

A kerekasztal beszélgetésen az OMME elnöke kiemelte, az elmúlt időszak eredményes hatósági munkájának, a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően az import mézek aránya jelentősen csökkent a kereskedelemben. Mindez a hazai mézpiac látványos, a silány minőségű mézektől és a hamisított termékektől való tisztulását eredményezte.

A tegnapi első egyeztetés is bizonyította, a NÉBIH által összehívott fórum alkalmas arra, hogy az ágazatot érintő legfőbb kérdéseket, eredményeket konstruktívan átgondolva a mézpiac helyzetét javító stratégiai intézkedések valósulhassanak meg. A jogalkotók, a hatóság és az ágazati szereplők közös célja a kiváló minőségű magyar méz hírnevének megóvása – szögezi le a közlemény.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed police officers guard at a police cordon outside the Houses of Parliament in central London on March 22, 2017 during an emergency incident. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.