Gazdaság

Látványosan tisztul a mézpiac

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 09:08

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezésében a mézágazat aktuális helyzetéről tartottak kerekasztal-beszélgetést tegnap a jogalkotók, a hatóságok és a hazai méhészeti ágazat képviselőinek részvételével - közölte a hatóság. Az egyeztetésen az OMME elnöke kiemelte, hogy az elmúlt időszak hatékony hatósági fellépésnek köszönhetően látványosan tisztult a mézpiac.
Korábban a témában:

A kerekasztal-beszélgetésen – a NÉBIH meghívására – a hazai méhészeti ágazat valamennyi szegmense képviseltette magát: részt vett a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesülete, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete. A jogalkotói és hatósági oldalt – az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek mellett – a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai képviselték.

Az ülésen szóba került az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztése a tagállamokból érkező méztételekre, valamint az előállítással-, forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásokra és a nyomon-követhetőségre vonatkozó előírások módosítása. A résztvevők megfogalmazták észrevételeiket az Európai Unió mézvizsgálatokra irányuló monitoring programjával kapcsolatban is. A szakemberek és az ágazati képviselők egyetértettek abban, hogy e területek eredményes szabályozása érdekében kulcsfontosságú a lehetséges megoldások közös feltérképezése és az egységes álláspont kialakítása.

A kerekasztal beszélgetésen az OMME elnöke kiemelte, az elmúlt időszak eredményes hatósági munkájának, a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően az import mézek aránya jelentősen csökkent a kereskedelemben. Mindez a hazai mézpiac látványos, a silány minőségű mézektől és a hamisított termékektől való tisztulását eredményezte.

A tegnapi első egyeztetés is bizonyította, a NÉBIH által összehívott fórum alkalmas arra, hogy az ágazatot érintő legfőbb kérdéseket, eredményeket konstruktívan átgondolva a mézpiac helyzetét javító stratégiai intézkedések valósulhassanak meg. A jogalkotók, a hatóság és az ágazati szereplők közös célja a kiváló minőségű magyar méz hírnevének megóvása – szögezi le a közlemény.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.