Gazdaság

Siker az EU-ba importált hamisított méz elleni küzdelemben

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 15:09

Korábban a témában:

Jelentős magyar siker, hogy Phil Hogan mezőgazdasági biztos részére megküldött levelemnek is köszönhetően az Európai Bizottság ellenőrzési tervet dolgozott ki és hajt végre az ipari úton előállított és az EU-ba dömpingszerűen behozott importméz kiszűrése érdekében – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Miskolcon, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével, Mészáros Lászlóval együtt értékelte az európai mézhamisítási botrány legújabb fejleményeit.

Mészáros László hozzátette: eddig 35 kevert méz mintáját vizsgáltatták be nemzetközi laboratóriumban. A gyanú szerint kínai import méz felhasználásával készült kevert mézek esetében 6 mintáról derült ki, hogy közönséges hamisítvány. Az OMME jelenleg is folytatja az import mézek vizsgálatát, újabb 35 mézminta laboreredményét várja. A vizsgálati eredmények többségét Erdős képviselő úr már az Európai Bizottság tudomására is hozta – emelte ki az egyesület elnöke.

Számos kifogás érkezett az EU-hoz

Erdős Norbert hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottsághoz már számos kifogás érkezett olyan, a piacon található termékre, amely címkéjén ugyan az szerepel, hogy „méz”, azonban nem felel meg a mézről szóló irányelv előírásainak. A Bizottság által 2015 decemberében közzétett előzetes eredmények szerint a meg nem felelések elsősorban a növényi eredetre vonatkozó nyilatkozatokkal és a cukorral történő hamisítással álltak összefüggésben. Ez teljes mértékben alátámasztja a gyanúm, hogy a „lóhúsbotrányhoz” hasonló csalássorozat zajlik az európai mézpiacon – tette hozzá a fideszes politikus.

A néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága márciusi ülésén napirendre veszi a mézhamisítási botrány ügyét.

Külön öröm számomra, hogy Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos a vitán személyesen vesz majd részt – tette hozzá Erdős Norbert. A parlamenti szakbizottság az európai bizottsági ellenőrzés nyári eredményeit szintén megvitatja majd.

Nemkívánatos gyakorlat

Mészáros László figyelmeztetett: ez a nemkívánatos gyakorlat hosszú távon az EU-ban előállított méz visszaszorulását eredményezheti a belső piacon. Ma még versenyképes méhészeti gazdaságok mehetnek tönkre, magyar és európai emberek veszíthetik el a megélhetésüket, amely bekövetkeztét meg kell akadályoznunk – tette hozzá a maga is méhészként dolgozó szakember.

Erdős Norbert szerint a lehető leghamarabb útját kell állnunk a mézhamisításnak, amely egyrészt a fogyasztók súlyos becsapását eredményezi, másrészt élelmiszer-biztonsági kockázatokkal is jár, ugyanis nem lehet tudni, esetleg milyen szennyeződés került bele az importált ipari mézbe. Ezért továbbra is kéri a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet felülvizsgálatát. A kevert mézekre alkalmazandó, valójában semmitmondó „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen – tette hozzá a fideszes politikus.

Magyarországon már lényegében kiszűrték

Mészáros László szerint Magyarországon már lényegében kiszűrték a hamisítványokat. Az országos főállatorvos december 7-én egy határozatban a harmadik országból származó méztételek hatósági ellenőrzésének megszervezése érdekében december 7-étől adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el.

Ezen felül a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek kivonását a forgalomból, amelyre annak rendje és módja szerint sor is került. A január 19-én létrejött NÉBIH-OMME együttműködési megállapodás pedig egészen új lehetőséget biztosít a hatóság és a civil társadalmi szervezet jövőbeni közös munkájához – magyarázta.

Az egyesület elnöke jelentős eredményeket vár ettől az együttműködéstől a magyar méz minőségének, a méhészeti szakágazatnak, és nem utolsó sorban a fogyasztók érdekeinek védelmére tekintettel. A magyar fogyasztó ma már egészséges, a címkén feltüntetett összetevőkkel összhangban álló mézekhez juthat hozzá. Ennek ellenére javaslja, hogy a fogyasztók minden esetben alaposan vizsgálják meg a címkén szereplő adatokat és elsősorban biztonságos és tiszta magyar mézet vásároljanak az áruházi polcokról. A fogyasztóknak az ország bármely pontján lehetősége van a kiváló minőségű magyar termelői mézek vásárlására is – emelte ki Mészáros László.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.