Gazdaság

Máris beindult az újlakás építési láz Budapesten

epitkezes(210x140)(3).jpg (építkezés, beruházás)
epitkezes(210x140)(3).jpg (építkezés, beruházás)

A 24.hu piaci információi szerint máris beindultak az új lakásépítések Budapesten. A nagyobb lakásfejlesztők – pl. a Cordia, Biggeorge, OTP Ingatlan, a BIF – korábban felfüggesztett projekjeiket indították újra. Mindezek évi 7-8000 plusz lakást jelenthetnek 2017 elejére.

Szinte minden szegmensben új projektekről lehet hallani, a sasadi prémium lakásoktól kezdve Angyalföldig. A jól keresőknek egy megfelelő hitellel kombinált konstrukció igen előnyös lehet 2017 közepére.

Az áfacsökkentés hatásait egyelőre nehéz megmondani. Sokak szerint nem lesznek olcsóbbak az újlakás árak a mostaniaknál, mert a fejlesztők lenyelik az áfacsökkentést. Azért, mert a korábbi veszteségeiket akarják behozni, mert emelkedtek az építőanyag árak, és munkaerőhiány van az építőiparban, ami szintén árdrágító hatású.

Mások szerint lesz némi árcsökkenés a kínálat növekedése miatt megnövekedő versenyben, de ez nem minden szegmensben lesz érezhető. A prémium szegmensben nem várható árcsökkenés, hiszen ezeket a lakásokat korábban is el lehetett adni relatíve drágán (5-600 ezer forintos négyzetméteráron). Az árcsökkenés elsősorban a kisebb és a közepes árfekvésű, külvárosi lakásoknál várható Budapesten.

Érdemes olyan fejlesztőt választani, amely a nagy volumen miatt kedvezőbb árakon tudja kínálni a lakásait. Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat.

Ide kapcsolódó hír, hogy legkorábban a jövő év eljére lehet érzékelhető hatással az új lakások építésére a most bevezetett 10+10 millió forintos otthonteremtési program – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

Jelezte, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban ingatlanfejlesztő cégeknek van már több nagyobb társasház építésére előkészített és engedélyezett projektje, amit egyszerűen kivitelezőkkel versenyeztetni kell, így ott fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik