Élet-Stílus

Meghalt Bud Spencer

24.hu
24.hu

2016. 06. 27. 22:35

A rendkívül népszerű olasz színész 86 évet élt.

Családja jelentette be hétfőn este a színész hivatalos Facebook-oldalán, hogy elhunyt Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, a spagettiwesternek és a Piedone-filmek feledhetetlen alakja.

Legmélyebb sajnálatunkra közölnünk kell, hogy Bud a következő útjára indult – áll a Facebook-üzenetben. Mivel a színésznek korábban már többször halálhírét keltették, hivatalos közleményt is adott ki a család, a színész fia, Giuseppe Pedersoli azt írta:

Apa 18:15-kor békésen elrepült. Nem szenvedett, mind mellett voltunk, utolsó szava az volt: köszönöm

Bud Spencer 1929. október 31-én született Nápolyban Carlo Pedersoli néven, szülővárosa később sem merült feledésbe: élete végéig azt vallotta, hogy ő nápolyi, nem olasz – anyanyelve is a nápolyi dialektus volt. Filmes karrierje előtt sikeres sportoló is volt, ő volt az első olasz úszó, aki egy percen belüli idővel úszta le a 100 méteres távot, és vízilabdázóként is komoly eredményei voltak. 1967-ben vonult vissza az aktív sportolástól, utolsó meccsét a magyar válogatott ellen vívta.

Pedersoli, aki jóképű, magas, karcsú, széles vállú srác volt, miután megkapta amerikai filmszerződését, Budapesten játszott utoljára az olasz válogatott tagjaként. A vízilabda nem a szelídségéről ismert sportág, könnyen el lehet veszíteni néhány fogat, a felrepedt szemöldök látványa pedig egészen megszokott dolog. A színészpalánta ezért kéréssel fordult a magyar csapat tagjaihoz, az arca épségének megóvását szerette volna elérni. A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán elénekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.

– írta Dr. Kárpáti György a Medencék, gólok, pofonok című kötetében.

Utolsó meccse évében vette fel művésznevét – a Bud a sörmárkából, a Spencer pedig Spencer Tracy színészlegenda nevéből jött -, és költözött Amerikába, ahol megismerkedtek Mario Girottival, azaz Terence Hill-lel, akivel 1985-ig 17 filmben szerepeltek együtt, majd még egyszer, az 1994-es Bunyó karácsonyig című moziban. Bud Spencer több mint ötven éves karrierje során közel nyolcvan filmben szerepelt, olyan figurákat adott a világnak, mint Banános Joe, Piedone felügyelő vagy Jack Clementi. Elmondása szerint filmjeiben az a legjobb, hogy sosem az öncélú erőszakot propagálták, sőt, a végén

mindenki feláll, és még a vesztes is elbiceg.

Felsorolni sem könnyű, rangsorolni pedig közel lehetetlen a filmográfiáját: ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik jobb, a Kincs, ami nincs, a Nincs kettő négy nélkül, Az ördög jobb és bal keze, az Én a vízilovakkal vagyok, netán valamelyik Piedone- vagy Extralarge-film.

Pedersoli 1960-ban vette feleségül Maria Amato nevű barátnőjét, a párnak három gyereke született, együtt élték le az életüket, és még idén sem volt rest megható posztban köszönni meg az együtt töltött éveket. A színész aktív korában is több lábon állt, egy időben még saját légitársasága is volt, a Bud Food nevű étteremlánca is jól futott, nyugdíjas korában pedig egyebek mellett azzal kötötte le magát, hogy könyveket írt: a Különben dühbe jövök, a 80 év alatt a Föld körül és az Eszem, tehát vagyok magyarul is megjelent. Két évvel ezelőtt egy interjúban kiemelte, nem érdekli az öregedés, nem is aggódik miatta:

arra gondolok, hogy mi történik holnap, mert én egy nagyon kíváncsi ember vagyok. Tudom, hogy egyszer véget ér a földi létem, de még élek, és addig az élettel foglalkozom

Korát meghazudtoló frissességgel élt még a halála előtti hetekben is, rendszeresen összejárt Terence Hill-lel is, és Facebook-oldalán is rendre hatotta meg a rajongókat nosztalgikus, vicces, és mindig életigenlő posztjaival. A magyar rajongókkal mindig is különleges kapcsolatot ápolt: hazánk fiai talán egyetlen színészért sem rajongtak ennyire, és ezt alighanem Pedersoli is pontosan tudta: rendszeresen olvasztotta meg a magyar szíveket, amikor magyar sikerekhez gratulált vagy éppen magyar nyelven posztolt valamit, sőt, hivatalos honlapja is magyar fordítást kapott az angol, német és olasz mellé. Itt éppen a Saul fia Oscarjához gratulált:

A 86 éves nagyságot családja és barátai gyászolják – és több százmillió filmbarát.

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi Twitteren búcsúzott a színésztől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.