Élet-Stílus

Meghalt Bud Spencer

A rendkívül népszerű olasz színész 86 évet élt.

Családja jelentette be hétfőn este a színész hivatalos Facebook-oldalán, hogy elhunyt Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, a spagettiwesternek és a Piedone-filmek feledhetetlen alakja.

Legmélyebb sajnálatunkra közölnünk kell, hogy Bud a következő útjára indult – áll a Facebook-üzenetben. Mivel a színésznek korábban már többször halálhírét keltették, hivatalos közleményt is adott ki a család, a színész fia, Giuseppe Pedersoli azt írta:

Apa 18:15-kor békésen elrepült. Nem szenvedett, mind mellett voltunk, utolsó szava az volt: köszönöm

Bud Spencer 1929. október 31-én született Nápolyban Carlo Pedersoli néven, szülővárosa később sem merült feledésbe: élete végéig azt vallotta, hogy ő nápolyi, nem olasz – anyanyelve is a nápolyi dialektus volt. Filmes karrierje előtt sikeres sportoló is volt, ő volt az első olasz úszó, aki egy percen belüli idővel úszta le a 100 méteres távot, és vízilabdázóként is komoly eredményei voltak. 1967-ben vonult vissza az aktív sportolástól, utolsó meccsét a magyar válogatott ellen vívta.

Pedersoli, aki jóképű, magas, karcsú, széles vállú srác volt, miután megkapta amerikai filmszerződését, Budapesten játszott utoljára az olasz válogatott tagjaként. A vízilabda nem a szelídségéről ismert sportág, könnyen el lehet veszíteni néhány fogat, a felrepedt szemöldök látványa pedig egészen megszokott dolog. A színészpalánta ezért kéréssel fordult a magyar csapat tagjaihoz, az arca épségének megóvását szerette volna elérni. A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán elénekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.

– írta Dr. Kárpáti György a Medencék, gólok, pofonok című kötetében.

Utolsó meccse évében vette fel művésznevét – a Bud a sörmárkából, a Spencer pedig Spencer Tracy színészlegenda nevéből jött -, és költözött Amerikába, ahol megismerkedtek Mario Girottival, azaz Terence Hill-lel, akivel 1985-ig 17 filmben szerepeltek együtt, majd még egyszer, az 1994-es Bunyó karácsonyig című moziban. Bud Spencer több mint ötven éves karrierje során közel nyolcvan filmben szerepelt, olyan figurákat adott a világnak, mint Banános Joe, Piedone felügyelő vagy Jack Clementi. Elmondása szerint filmjeiben az a legjobb, hogy sosem az öncélú erőszakot propagálták, sőt, a végén

mindenki feláll, és még a vesztes is elbiceg.

Felsorolni sem könnyű, rangsorolni pedig közel lehetetlen a filmográfiáját: ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik jobb, a Kincs, ami nincs, a Nincs kettő négy nélkül, Az ördög jobb és bal keze, az Én a vízilovakkal vagyok, netán valamelyik Piedone- vagy Extralarge-film.

Pedersoli 1960-ban vette feleségül Maria Amato nevű barátnőjét, a párnak három gyereke született, együtt élték le az életüket, és még idén sem volt rest megható posztban köszönni meg az együtt töltött éveket. A színész aktív korában is több lábon állt, egy időben még saját légitársasága is volt, a Bud Food nevű étteremlánca is jól futott, nyugdíjas korában pedig egyebek mellett azzal kötötte le magát, hogy könyveket írt: a Különben dühbe jövök, a 80 év alatt a Föld körül és az Eszem, tehát vagyok magyarul is megjelent. Két évvel ezelőtt egy interjúban kiemelte, nem érdekli az öregedés, nem is aggódik miatta:

arra gondolok, hogy mi történik holnap, mert én egy nagyon kíváncsi ember vagyok. Tudom, hogy egyszer véget ér a földi létem, de még élek, és addig az élettel foglalkozom

Korát meghazudtoló frissességgel élt még a halála előtti hetekben is, rendszeresen összejárt Terence Hill-lel is, és Facebook-oldalán is rendre hatotta meg a rajongókat nosztalgikus, vicces, és mindig életigenlő posztjaival. A magyar rajongókkal mindig is különleges kapcsolatot ápolt: hazánk fiai talán egyetlen színészért sem rajongtak ennyire, és ezt alighanem Pedersoli is pontosan tudta: rendszeresen olvasztotta meg a magyar szíveket, amikor magyar sikerekhez gratulált vagy éppen magyar nyelven posztolt valamit, sőt, hivatalos honlapja is magyar fordítást kapott az angol, német és olasz mellé. Itt éppen a Saul fia Oscarjához gratulált:

A 86 éves nagyságot családja és barátai gyászolják – és több százmillió filmbarát.

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi Twitteren búcsúzott a színésztől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik