Élet-Stílus

Elhunyt Kőváry György

Súlyos betegség következtében, 87 éves korában elhunyt Kőváry György (Georg Kövary) magyar származású jeles kabarészerző, konferanszié, író, újságíró és műfordító. Családjának közlése szerint bécsi otthonában, szombaton érte a halál.

Az alkotó 1922-ben született Budapesten, ahol édesapja, Kőváry Gyula (1884-1967) az APA osztrák hírügynökség szerint a magyar kabaré egyik megalapítója és az egyik legnépszerűbb színész volt. Kőváry György a kávéházas irodalmi aranykor jeles tanúja volt, Karinthy Frigyesről, Aszlányi Károlyról, Vaszary Gáborról és kortársaikról írt megemlékezései a Humor és magyar című könyvében olvashatók.

1956-ban elhagyta Magyarországot, és Bécsben telepedett le, ahol folytatta munkásságát. Egyebek között forgatókönyveket és hangjátékokat írt, film- és színházi kritikusként dolgozott a Kurier és a Die Presse napilapnak. A Pester Lloyd felkérésére írta meg a Németül álmodom, magyar felirattal című művét, amely mindkét nyelven megjelent. Nagy sikert aratott Kapd el a tolvajt, és tartsd a szád! című könyve is.

Kulturális-irodalmi tevékenységét több magas osztrák és magyar kitüntetéssel ismerték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik