Budapest, 2017. január 4. 
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv a Hősök teréről, az esetleges 2024-es budapesti olimpia országúti kerékpárversenyeinek, a gyaloglásnak és a maratonfutásnak a rajt-cél helyszínéről. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről.
MTI Fotó: -
Belföld

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól

Bita Dániel
Kovács Márta
Bita Dániel, Kovács Márta

2017. 02. 22. 19:39

Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt úgy döntött: Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére. A népszavazás így okafogyottá vált. A kormány a vasárnapi boltzár után újra meghátrált.
Korábban a témában:

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól – értesült az M1 szerdán.

Az állami televízió információja szerint (amit nem sokkal később természetesen a kormány is megerősített) Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök szerdai találkozóján az a közös elhatározás született, hogy

Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot. Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

Mindez azt jelenti, hogy a kormányoldal a vasárnapi boltzár után újabb ügyben hátrál meg a népszavazás kiírása előtt, meg sem várva a Momentum Mozgalom által a fővárosi népszavazás kiírása érdekében összegyűjtött 266 ezer aláírás ellenőrzését.

Árulkodó az is, hogy a döntést az állami televíziónak szivárogtatták ki, majd a kormány és a Fidesz-frakció is közleményt adott ki, vagyis a pályázat megálmodói nem álltak ki a nyilvánosság elé.

A Fővárosi Közgyűlés szerda reggel nem is mert önállóan dönteni, hanem megbízta Tarlóst, tárgyaljon az olimpiai bizottsággal és a kormánnyal “annak tisztázása érdekében, hogy a megszűnt nemzeti egységre tekintettel van-e értelme az olimpiai pályázat fenntartásának”.

Nyilvánvaló, hogy ilyen horderejű döntés nem is születhetett meg az olimpiarendezést megálmodó miniszterelnök nélkül. Ahogy az is: a kormányoldal nem számított ilyen mennyiségű aláírásra, ezért tarthatott majdnem egy hétig a pályázat visszavonásáról szóló – a nyilatkozatok alapján egyébként borítékolható – döntés kimondása.

A Medián felmérése szerint egyébként minden harmadik kormánypárti szavazó is a pályázat visszavonására szavazott volna egy népszavazáson, az ellenzék támogatói és a párt nélküliek körében pedig többszörös fölényben vannak az ellenzők.

Az aláírásgyűjtés során a nyílt vitát mindvégig kerülő Fürjes Balázs, a magyar pályázat elnöke szerda este a Budapesti Corvinus Egyetemen vesz részt egy vitán Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével. Fürjes azt mondta: bár Budapest korábban esélyes volt, belátja, hogy nemzeti egység nélkül nem lehet pályázni. Márpedig a Nolimpia-mozgalom megjelenésével

“az egység megszűnt”.

Fürjes azt is elismerte, hogy egy népszavazáson a pályázat támogatói alulmaradtak volna, az állandó viták pedig eleve esélytelenné tették volna a pályázatot. Arról, hogy Budapest miért és kinek a hibájából vált esélytelenné, itt írtunk részletesen.

Fekete-Győr a rendezvényen azt mondta, Orbán Viktor megfutamodott. Bár siker, hogy meghátrálásra kényszerítették a kormányt, de a kabinet becsapta azokat, akik népszavazást akartak. A referendum kiírása így ugyanis okafogyottá vált, miután a Fidesz nem akarta kockáztatni, hogy a fővárosiak többsége leszavazza az olimpiarendezést.

Fürjes az esemény után újságírói kérdésre azt mondta, szomorú szívvel, de a pályázat visszavonása volt az egyetlen felelős döntés. Egy esetleges 2028-as pályázással kapcsolatban pedig csak annyit mondott:

Erről ábrándozni nem ez a legjobb időpont.

Budapest előtt korábban Hamburg és Róma is visszavonta a jelentkezését. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak így szeptemberben Párizs és Los Angeles közül kell kiválasztania a 2024-es nyári játékok helyszínét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.