Belföld
Budapest, 2016. április 14.
Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (b4), tőle balra Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom alapítója és vezetője (b3), Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse (b2), jobbra Kovács Ágnes, a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó budapesti pályázat sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó (j4), Tarlós István főpolgármester (j3) és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (j2) leleplezi a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját a Gellért-hegyen rendezett ünnepélyes bemutatón 2016. április 14-én. A Graphasel designstúdió által tervezett emblémának a meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai ötkarika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem "újraértelmezve" jelenik meg.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ha a nép dönt, nem lesz olimpia

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 22. 10:13

A Medián szerint biztosan vissza kellene lépni a pályázattól, ha népszavazás döntene.

Ezen érdemben az sem változtatna, ha mindenki szavazhatna. A vidékiek között is egyértelmű többségben vannak, akik a visszalépést támogatják – írja legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján a Medián.

Minden harmadik kormánypárti szavazó is a pályázat visszavonására szavazna, az ellenzék támogatói és a párt nélküliek körében pedig többszörös fölényben vannak az ellenzők.  Azt, hogy egyáltalán népszavazás döntsön, a budapestiek 53 százaléka helyeselné. A városokban is többségben vannak, akik szeretnék, ha (országos) népszavazást tartanának, de a falvakban már a népszavazás ellenzői vannak túlsúlyban. A népszavazás hívei csak a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok táborában vannak döntő többségben, a pártpreferencia nélküliek körében kisebb a támogatók fölénye, a jobbikosok pedig megosztottak a kérdésben.

A Fidesz-szavazók többsége ellenzi ugyan, hogy az olimpiai pályázat ügyében népszavazást tartsanak, de számottevő részük, csaknem kétötödük helyeselné ezt.

A Momentum Mozgalom kezdeményezéséről a magyarok kétharmada (66 százalék) hallott a felmérés idején (január 27-e és 31-e között). A budapestiek döntő többsége (82 százalék) ismerte az akciót, de a városokban és a falvakban élők többségéhez (62 és 59 százalék) is eljutott a hír, ami tekintettel az aláírásgyűjtés fővároshoz kötöttségére – kifejezetten nagymértékű ismertség.  Ha kiírják népszavazást, a budapestiek egyharmada – állítása szerint – biztosan szavaz. Ha országos lehetne a népszavazás, a vidéki városok lakói a budapestieknél is nagyobb arányban vennének részt, és a leginkább a községekben élők tartózkodnának a részvételtől.

Budapest kandidálása a hivatalos (2015. szeptemberi) bejelentés óta megosztja a közvéleményt, a Medián felmérései szerint az ellenzők minden időszakban többségben voltak, de fölényük soha nem volt akkora, mint most, 2017 elején.  2015-ben még háromszor annyian voltak, akik inkább irreálisnak érezték a kezdeményezést, és bár most is masszív többségben vannak a kételkedők, a különbség már csak másfélszeres. Az sem nem növelte az olimpiarendezés híveinek számát, hogy a vetélytársak sorozatos visszalépésével egyre inkább komolyra fordult a dolog. A polgárok egy része vélhetően éppen ezért érezte át a kérdés igazi tétjét.

Idén januárban 9 százalék volt azoknak az aránya, akik valószínűnek vagy szinte biztosnak érzik a budapesti pályázat sikerét, mégis annak visszavonását támogatják. Ez a véleménykombináció korábban alig volt kimutatható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.