Belföld

Ha a nép dönt, nem lesz olimpia

A Medián szerint biztosan vissza kellene lépni a pályázattól, ha népszavazás döntene.

Ezen érdemben az sem változtatna, ha mindenki szavazhatna. A vidékiek között is egyértelmű többségben vannak, akik a visszalépést támogatják – írja legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján a Medián.

Minden harmadik kormánypárti szavazó is a pályázat visszavonására szavazna, az ellenzék támogatói és a párt nélküliek körében pedig többszörös fölényben vannak az ellenzők.  Azt, hogy egyáltalán népszavazás döntsön, a budapestiek 53 százaléka helyeselné. A városokban is többségben vannak, akik szeretnék, ha (országos) népszavazást tartanának, de a falvakban már a népszavazás ellenzői vannak túlsúlyban. A népszavazás hívei csak a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok táborában vannak döntő többségben, a pártpreferencia nélküliek körében kisebb a támogatók fölénye, a jobbikosok pedig megosztottak a kérdésben.

A Fidesz-szavazók többsége ellenzi ugyan, hogy az olimpiai pályázat ügyében népszavazást tartsanak, de számottevő részük, csaknem kétötödük helyeselné ezt.

A Momentum Mozgalom kezdeményezéséről a magyarok kétharmada (66 százalék) hallott a felmérés idején (január 27-e és 31-e között). A budapestiek döntő többsége (82 százalék) ismerte az akciót, de a városokban és a falvakban élők többségéhez (62 és 59 százalék) is eljutott a hír, ami tekintettel az aláírásgyűjtés fővároshoz kötöttségére – kifejezetten nagymértékű ismertség.  Ha kiírják népszavazást, a budapestiek egyharmada – állítása szerint – biztosan szavaz. Ha országos lehetne a népszavazás, a vidéki városok lakói a budapestieknél is nagyobb arányban vennének részt, és a leginkább a községekben élők tartózkodnának a részvételtől.

Budapest kandidálása a hivatalos (2015. szeptemberi) bejelentés óta megosztja a közvéleményt, a Medián felmérései szerint az ellenzők minden időszakban többségben voltak, de fölényük soha nem volt akkora, mint most, 2017 elején.  2015-ben még háromszor annyian voltak, akik inkább irreálisnak érezték a kezdeményezést, és bár most is masszív többségben vannak a kételkedők, a különbség már csak másfélszeres. Az sem nem növelte az olimpiarendezés híveinek számát, hogy a vetélytársak sorozatos visszalépésével egyre inkább komolyra fordult a dolog. A polgárok egy része vélhetően éppen ezért érezte át a kérdés igazi tétjét.

Idén januárban 9 százalék volt azoknak az aránya, akik valószínűnek vagy szinte biztosnak érzik a budapesti pályázat sikerét, mégis annak visszavonását támogatják. Ez a véleménykombináció korábban alig volt kimutatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik