Belföld

Fekete-Győr András: Orbán Viktor megfutamodott

Az M1 információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

A döntésről szóló hír épp akkor érkezett, amikor a Corvinuson a második nyilvános vitát tartották az olimpiáról, Fürjes Balázs, a pályázat vezetője és Fekete-Győr András, a Momentum elnökének részvételével.

Amikor Gundel-Takács Gábor moderátor (egyébként a BOM tagja) beolvasta a hírt, Fürjes üveges szemmel nézett maga elé, majd azt mondta, számított erre a lépésre.

(A második nyilvános vitának – ahol az olimpiát támogató szervezetek egy asztalhoz az ellenzőkkel – az volt a legizgalmasabb része, amikor Fürjes kijelentette, a Momentum Mozgalom nem része a nemzeti egységnek, Magyarország pedig jobban ért az olimpiarendezéshez, mint Brazília.)

A kormánybiztos a helyszínen gratulált Fekete-Győrnek, azt mondta, sejtette, hogy ez lesz. A lépést szükségszerűnek tartja, azt mondta, korábban esélyesek voltunk, soha ilyen közel még nem álltunk a rendezéshez. Belátja, hogy egység nélkül nem lehet pályázni.

Fürjes szerint a Momentum megjelenése előtt egység volt a pályázásban, velük ez megszűnt.

A célegyenesben az ellenzéki pártok becsapták az országok, tette hozzá.

Ha megtartották volna a népszavazást, Fürjes szerint elvéreztek volna, mert “állandó viták tették volna béna kacsává a pályázást”.

Fekete-Győr András szerint Orbán Viktor megfutamodott. Sikernek tartja, hogy meghátrálásra kényszerítették a kormányt. Viszont úgy gondolja, hogy azokat becsapták, akik népszavazást akartak volna.

Látható, hogy az emberek véleményét nem lehet megkerülni fontos kérdésekben.

A Momentum elnöke megérti, hogy most Fürjes és még néhányan szomorúak.

Fürjes komoly dolognak tartja, hogy a Momentum ilyen hamar elérte a célját. Azt mondta, tanulságos az, hogy csak népszavazással lehet nekivágni legközelebb. Sok sikert kívánt a Momentumnak a politikai pályához.

Essetek neki a politikai rendszernek és javítsátok meg, mondta.

Fürjes Balázs az esemény után újságírói kérdésre azt mondta, szomorú szívvel, de a pályázat visszavonása volt az egyetlen felelős döntés. Egy esetleges 2028-as pályázással kapcsolatban pedig csak annyit mondott:
Erről ábrándozni nem ez a legjobb időpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik