Belföld

Olasz buszbaleset: 16 halott, egy súlyos sérült mesterséges kómában

Tizenhatan haltak meg egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz balesetében, amely péntek éjjel történt egy veronai autópálya-csomópontnál.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint egy Franciaországból hazafelé tartó magyar buszról van szó, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak. Az olasz mentőszolgálat szerint több tucat sérültet, más számok szerint 36 embert kellett kórházba szállítani, miután a jármű oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt.

Mesterséges kómában egy súlyos sérült

Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a tragédia után. Elmondta, egy utast mesterséges kómában tartanak, életveszélyben van, kettő másik nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Mellettük van 10 súlyos és 13 könnyebben sérült utas is.

Az olasz rendőrség szerint az áldozatok nem tudták időben elhagyni a lángoló buszt. Súlyosan összeégett holttestüket már kiemelték a járműből.

Más olasz lapok azt írják, hogy a busz nem oszlopnak ment, hanem egy felüljáró tartóoszlopának ütközött. Műszaki hibáról vagy a sofőr elalvásáról cikkeznek, a rendőrség szerint a kerekek hibásodhattak meg.

Több olvasónk azt írta, hogy a fővárosi Szinyei gimnázium diákjai ültek a buszon, sítáborból tartottak hazafelé. Az iskola a honlapján tudatta, az ő tanulóikat és dolgozóit érte a tragédia. A gimnázium előtt gyertyagyújtással emlékeznek az áldozatokra.

Budapest, 2017. január 21. Mécsesek és egy szál rózsa a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a fõváros VI. kerületében 2017. január 21-én. Egy az iskola diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. MTI Fotó: Marjai János
Mécsesek és egy szál rózsa a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a fõváros VI. kerületében 2017. január 21-én. MTI Fotó: Marjai János

Az iskolaigazgató elmondta: 21-en épségben, vagy könnyebb sérülésekkel úszták meg a balesetet. A tragédia helyszínére indult az iskola pszichológusa.

Megkezdődtek az előkészületek a túlélők hazaszállítására

Az Országos Mentőszolgálat megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére. Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát. Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre. Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

A Corriere della Sera szerint 16 holttestet emeltek ki a roncsok közül. Az Agi olasz hírügynökség azt írta, hogy a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.

A járművet üzemeltető magyar cég ugyanakkor cáfolta, hogy francia lett volna a buszsofőr.

Az egyik alkalmazott azt mondta: nem értik, mire alapozták ezt az állítást. Erről itt írtunk részletesen.

Azok az utasok, akik nem szorultak kórházi ellátásra, egy hotelben vannak most. Az egyik sérült testvére az M1-nek azt mondta, ő a busz hátuljában ült, ezért élhette túl a balesetet, aki a busz elejében foglalt helyet, esélye sem volt. Testvére az ablakon ugrott ki, csak kisebb sérüléseket szenvedett, de minden cucca bennégett.

Ez az utóbbi 17 év legsúlyosabb, külföldön történt magyar buszbalesete.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1-nek szombat reggel azt mondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd a védőfalnak csapódott.

Orbán: imáimmal a tragédiával sújtott családok mellett vagyok

Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás, írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán. A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok, zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

Twitter
Twitter

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

Azt kell sajnos mondanom, hogy a helyzet súlyos, fogalmazott a sajtófőnök.

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel – kettő veronai intézménybe vitték a sérülteket -, és próbál minden segítséget megadni. Hozzátette, hogy Milánóból minden munkatársuk Veronába utazik, és a római konzul is elindult oda.

Úgy tudni, a helyszínen nem találtak féknyomokat.

Két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

A külügyminisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

A milánói főkonzulátus ügyeleti száma:

0039 / 339-62-19-517

Ajánlott videó

Olvasói sztorik