Belföld

Összeégett emberek fertőzője lehet a visszavont vízben

Klasszikus kórházi fertőzést okozó baktérium bukkant fel a Tesco forgalomból kivont ásványvizében.

Figyelem! A Tesco visszahívta a másfél literes Tesco Fitt Aqua ásványvizek közül azokat, amik minőségmegőrzési ideje 28.07.2017. Ez a hír már körbepörögte a magyar médiát, de ezúttal nem egy szokásos rutinvisszahívásról van szó a 444 szerint.

A cég azt válaszolta a lapnak, hogy “igen kis mennyiségben egészségre ártalmas baktériumot (Pseudomonas aeruginosa)” nevű baktériumot tartalmaz a víz.

Kiderült, a 1,5 literes vizeket még szeptember 12-én kivonták a forgalomból, erről tájékoztatták is a vásárlókat. Aki visszaviszi a vizet, annak a Tesco visszafizeti a pénzt is. Az érdeklődő vásárló kérdéseket is feltehet az áruházláncnak.

A 444 kicsit beletúrt, mi ez a baktérium, és szomorú eredményt kapott: ez egy klasszikus, kórházi fertőzést okozó baktérium. A cisztás fibrózisban szenvedők tüdejét támadja, esetleg a nagy felületen megégett betegeket. Amúgy ez a baktérium sok helyen előfordul, de alapból a legyengült betegeket támadja, ezért fertőz sikeresen a kórházakban. Gyakran antibiotikum-rezisztens, nehéz gyógyítani azt, aki elkapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik