Debrecen, 2016. május 18.
A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakát Debrecenben, a Bartók Béla úton 2016. május 18-án. Kampányt indított május 13-án a magyar kormány, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson. A kampány fõ üzenete: "Üzenjünk Brüsszelnek, hogy õk is megértsék!"  "Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetõzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani" - olvasható a kormány május 13-án írt Facebook-posztjában.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Belföld

Egyik párt se profitált a kampánydiliből

24.hu
24.hu

2016. 09. 21. 21:51

Hiába dübörög a kvótakampány, nem sok minden változott a pártszimpátiákban a Medián szeptemberi felmérése szerint. Fidesz, Jobbik, MSZP, DK, LMP az erősorrend.
Korábban a témában:

Reprezentatív felmérésben mutatta ki a Medián a HVG-nek, hogy a nagy kormányzati migrációs kampány ugyan a menekültek ellen fordította a lakosságot, ellenben a pártimádatban nem okozott nagy változásokat. A szeptember közepén mért adatok nem sokban különböznek a júniusiaktól a választani tudó biztos szavazók között.

A szeptemberi számok:

  • Fidesz 54%
  • Jobbik 17%
  • MSZP 15%
  • DK 5%
  • LMP 3%
  • Együtt 3%
  • egyéb pártok 3%

Ez azt jelenti tehát, hogy egy mostani választáson négypárti parlament alakulna, bár a DK támogatottsága pont a küszöbön táncol. Érdekes info, hogy a teljes lakosságon belül 30% a választani nem tudók aránya, akiknek nincs pártjuk. A teljes lakosságban a Fidesz 37, a Jobbik 12, az MSZP 9, a DK 4, az LMP 3, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az egyéb pártok 1 százalékot kapnának.

A kormány teljesítményének megítélése se változott sokat, még mindit a válaszadók 44 százaléka elégedett vele. Javult a közhangulat viszont, a júniusi 36 helyett most 42 százalék állítja, hogy jó irányba görögnek a dolgok. A jobbikosok, a szocialista szimpatizánsok és az LMP-pártiak is optimistábbak, nem csak a kormánypártiak.

Ami meglepő a mostani hangulatban, hogy a felmérés szerint töretlen az EU támogatóinak aránya: a lakosság 75, a Fidesz-szimpatizánsok 81 százaléka szerint jó, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.