Belföld
Debrecen, 2015. november 7.
Támogatók aláírják a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című, a Fidesz kezdeményezte petíciót Debrecenben, a Vár utcai piacnál 2015. november 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hoppá, csak nem kihagyott egy fontos adatot a Századvég a kutatásából!

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 16:03

A kormányhoz közel álló szervezet közvélemény-kutatást végzett a migrációról. Szépen igazolták a kormánypropaganda összes elemét, csak egy apró, a népszavazás szempontjából fontos adatot hagytak ki.
Korábban a témában:

A magyarok 72 százaléka elutasítja a menedékkérők uniós tagállamok közötti automatikus szétosztását, 78 százalékuk pedig nemmel szavazna az október 2-i referendumon – közölte a Századvég Alapítvány szeptemberi közvélemény-kutatásának eredményeit kedden. A Migrációkutató Intézet megbízására, szeptember 7-12. között készített felmérés a migráció társadalmi megítélését vizsgáló kutatássorozat negyedik lekérdezése volt – írja az MTI.

A több mint kétezer felnőtt telefonos megkérdezésére épülő, reprezentatív kutatás szerint akik nemmel szavaznának, azok a döntésüket elsősorban szuverenitási megfontolással indokolták: 61 százalékuk szerint a magyar nép joga eldönteni, hogy kivel kíván együtt élni. A betelepítést pártolók szűk táborának 36 százaléka bár nem ért egyet a brüsszeli javaslattal, a kormány politikáját sem tudja elfogadni.

A válaszadók 60 százaléka arra számít, hogy a népszavazáson egyértelmű győzelmet aratnak a “nem”-ek (további 18 százalék szerint pedig szoros eredmény mellett születik majd ez a végeredmény). Az “igen” szavazatot leadni kívánók többsége (54 százalék) is a kvóta elutasítására számít október 2-án – tették hozzá.

Egy apró számadatot nem közölt a részletes kutatás: hogy hány százalék fog megjelenni a népszavazás napján. Ez a referendum érvényessége miatt nem mindegy pedig.

Kérdések a muszlimok ellen

A megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) úgy gondolja, hogy az európai merényletek mögött inkább szervezett bűnelkövetői csoportok tagjai állnak, mintsem magányos merénylők. A válaszadók szerint az elkövetők tetteit elsősorban az iszlám téves értelmezése (65 százalék), illetve a szegénység (46 százalék) magyarázza. Az iszlám tehát nem csupán az integráció egyik legfontosabb akadályaként jelentkezik, de téves értelmezése miatt alapot teremt az erőszakos cselekményekre is – jegyezték meg.

A résztvevők szerint a radikális nézetek terjedésének megakadályozásában elsősorban az érintettek családja (58 százalék), valamint a rendvédelmi szervek (55 százalék) játszhatnak hangsúlyos szerepet. A megkérdezettek szűk többsége (51 százaléka) jogos büntetésnek tartja, hogy súlyos bűncselekmény esetén a kettős állampolgárságú elkövetőt megfosszák az állampolgárságától.

Ezek a gazdasági bevándorlók!

A korábbi kutatásokkal összhangban az emberek többsége (60 százaléka) továbbra is úgy vélekedik, hogy elsősorban gazdasági bevándorlók érkeznek a kontinensünkre. A kutatásban részt vevők többsége (87 százaléka) a migránsok globális számának növekedését érzékeli, és szerintük elsősorban a Közel-Keletről (27 százalék), illetve Észak-Afrikából (26 százalék) kelnek útra.

A megkérdezettek szerint a migránsok motivációi sokfélék lehetnek, azonban a legtöbben (60 százalék) a jobb munkalehetőségek keresését jelölték meg válaszukban, illetve sokan (51 százalék) megnevezték a politikai okokat is. A legtöbben (77 százalék) úgy vélik, hogy Európa a migráció elsődleges célpontja, amit részben a szubjektív érintettségérzet is magyaráz.

Hozzátették, nem meglepő, hogy a válaszadók elsősorban a már említett két térséget jelölték meg az Európára a következő évtizedben nehezedő migrációs nyomás forrásaként. Ehhez kapcsolódóan a közleményben felidézték az alapítvány korábbi kutatási eredményeit, amik szerint

a társadalom döntő többsége valós megoldásként tekint a kibocsátó térségek stabilizálására, és ebben az emberek az Európai Uniónak és külön Magyarországnak is szerepet szánnak. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.