Közélet

A Fidesz 26, a Jobbik 13 százalékon áll

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 09. 15. 12:01

A választók 37 százaléka távolságot tart a pártoktól.

A ZRI Závecz Research Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatása szerint az elmúlt egy hónapban csak néhány kisebb változás történt a pártok támogatottságában.

A Fidesz tábora most 26 százalékos. Korábban a választók 27 százalékára számíthatott. A Jobbiknak feleakkora a támogatottsága, mint a kormánypártnak: 13 százalékon áll, akárcsak augusztusban. Az MSZP híveinek aránya az utóbbi hónapokban ingadozott, most éppen 11-ről 9 százalékra csökkent. A DK és az LMP támogatottsága nem módosult, előbbié 5, utóbbié 3 százalékos. Az Együtt 2, a Liberálisok 1 százalékon állnak.

A választópolgárok 37 százaléka távolságot tart a pártoktól. A biztos pártválasztók csoportjába sorolható a felnőtt lakosság több mint egyharmada, ezért a körükben mért adatok tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, a Jobbik 19 százalékot ér el. A biztos szavazók 15 százaléka az MSZP híve, 9 százaléka a DK támogatója. Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak 2 százalékos az aktív tábora.

Népszavazási kampány – alig hat

Az intézet szerint a népszavazási kampány lehetőséget ad arra, hogy a pártok közvetlenül is elérjék a választókat, de eddigi megnyilvánulásaik alig voltak hatással a pártpreferenciákra.

A legnagyobb változás az MSZP-nél figyelhető meg, az egy hónappal ezelőttihez képest 2 százalékponttal kevesebb a támogatója a népesség egészén belül. A Jobbik egyértelműen megelőzi a szocialistákat, de nem minden rétegben. Az 50 évnél fiatalabbak között a Jobbik sokkal erősebb (15 illetve 6%), az ennél idősebbek között viszont lemarad az MSZP-től (9 illetve 14%). A baloldali pártnak több híve van az alapfokú végzettségűek körében (16 illetve 9%), míg a nemzeti radikálisok népszerűbbek a többi iskolázottsági csoportban (szakmunkás végzettségűek között 15-7; az érettségizetteknél 14-7, a diplomásoknál 13-6 a Jobbik-MSZP százalékos arányok). Budapesten azonos súlyt képviselnek (11-11 százalék), vidéken viszont nem: a Jobbik 13, az MSZP 9 százalékos.

A Fidesz nem csak összességében vezeti a rangsort, hanem minden társadalmi rétegben a legerősebb párt.

A kormánypártnak a diplomások körében van a legnagyobb előnye (32 százalékos, a Jobbikot itt 12, az MSZP-t 6 százalék támogatja). A nyugdíjasoknál érzékelhető a Fidesz leggyengébb pozíciója – 21 százalékosak, míg a szocialista párt mögé 18, a Jobbikhoz 7 százalékuk áll.

A szavazók elkötelezettsége a részvételi hajlandósággal és az érzelmi azonosulással is mérhető.   Legerősebb kötődéssel a Fidesz és a DK támogatói rendelkeznek. A kormánypárt híveinek 55, a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 57 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne egy mostani választáson. Az MSZP-sek és a Jobbikosok aktivitási szintje 47-47, az LMP-seké 45 százalékos.

A saját párt iránti rokonszenv a Fidesz táborában rendkívül nagy, százfokú skálán 86 pont. Még ennél is erősebb a DK-sok elkötelezettsége, rokonszenvüket 91 ponttal fejezik ki. Az MSZP szimpatizánsok a pártjukhoz fűződő érzelmeiket 75 ponttal érzékeltetik, az LMP és a Jobbik hívei pedig 73-73 ponttal.

 

 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.