Közélet

Nagyon úgy néz ki, hogy ez a népszavazás nem lesz érvényes

Július végén és augusztus végén is az emberek 53 százaléka mondta azt, hogy elmegy majd szavazni a népszavazáson. De ennél jóval kevesebben, csak 41 százaléknyian vannak, akik azt is tudják, mire szavaznak majd, írja az Index a közvélemény-kutatás alapján, amit a kérésükre a Závecz Research kutatóintézet készített.

A felmérés akkor készült amikor még nem kerültek ki a Kétfarkú Kutya Pártnak az érvénytelen szavazatokra buzdító plakátjai, és az ellenzéki pártoknak a távolmaradásra biztató felhívásai sem indultak be. A másik oldalon pedig az olimpiai közvetítések közben lejátszott, menekültválságot folyamatosan taglaló egyperces hírösszefoglalók sem futottak épp.

A közvélemény-kutatások az aktivitás szintjét nehezen képesek mérni, így jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, írja az Index.  Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője viszont azt mondja, ő valószínűbbnek tartja, hogy nem megy el a választásra jogosultak fele.

Kétséges, de nem teljesen kizárt az érvényesség. Ha a Fidesz kampánya a mostaninál nem lesz erőteljesebb, és ha az ellenzék kampánya láthatóvá válik, akkor annak nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz érvényes a népszavazás.

A pártok most sem feltétlenül tudják irányítani a szavazóikat. A Fidesz és a DK tábora lelkesen megy a párt által kommunikált irányba, az MSZP- és Jobbik-szavazók viszont eléggé megosztottak.

De van pár változás:

  • A Fidesz-szavazók véleménye az elmúlt hónapban nem változott, nagyjából kétharmaduk el akar menni, és támogatja a kormány álláspontját.
  • A Jobbik szavazóinak a fele elmenne szavazni és a többségük a „nem” pártján áll. De sokkal kevesebben szavaznának most a kormány akarata szerint, mint egy hónapja. Majdnem húszszázaléknyi jobbikos gondolta meg magát.
  • A DK-sok nagyon lelkesen nem mennek el szavazni.
  • Az MSZP pedig teljesen megosztott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik