Közélet
Salgótarján, 2016. augusztus 1.
A kormány kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakátja Salgótarjánban 2016. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Komka Péter

Nagyon úgy néz ki, hogy ez a népszavazás nem lesz érvényes

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 11:37

Július végén és augusztus végén is az emberek 53 százaléka mondta azt, hogy elmegy majd szavazni a népszavazáson. De ennél jóval kevesebben, csak 41 százaléknyian vannak, akik azt is tudják, mire szavaznak majd, írja az Index a közvélemény-kutatás alapján, amit a kérésükre a Závecz Research kutatóintézet készített.

A felmérés akkor készült amikor még nem kerültek ki a Kétfarkú Kutya Pártnak az érvénytelen szavazatokra buzdító plakátjai, és az ellenzéki pártoknak a távolmaradásra biztató felhívásai sem indultak be. A másik oldalon pedig az olimpiai közvetítések közben lejátszott, menekültválságot folyamatosan taglaló egyperces hírösszefoglalók sem futottak épp.

A közvélemény-kutatások az aktivitás szintjét nehezen képesek mérni, így jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, írja az Index.  Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője viszont azt mondja, ő valószínűbbnek tartja, hogy nem megy el a választásra jogosultak fele.

Kétséges, de nem teljesen kizárt az érvényesség. Ha a Fidesz kampánya a mostaninál nem lesz erőteljesebb, és ha az ellenzék kampánya láthatóvá válik, akkor annak nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz érvényes a népszavazás.

A pártok most sem feltétlenül tudják irányítani a szavazóikat. A Fidesz és a DK tábora lelkesen megy a párt által kommunikált irányba, az MSZP- és Jobbik-szavazók viszont eléggé megosztottak.

De van pár változás:

  • A Fidesz-szavazók véleménye az elmúlt hónapban nem változott, nagyjából kétharmaduk el akar menni, és támogatja a kormány álláspontját.
  • A Jobbik szavazóinak a fele elmenne szavazni és a többségük a „nem” pártján áll. De sokkal kevesebben szavaznának most a kormány akarata szerint, mint egy hónapja. Majdnem húszszázaléknyi jobbikos gondolta meg magát.
  • A DK-sok nagyon lelkesen nem mennek el szavazni.
  • Az MSZP pedig teljesen megosztott.
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. július 4.
Szatmáry Kristóf fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmû alapkõletételén Budapesten, a XVI. kerületi Sashalom utcában 2017. július 4-én. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére kialakított 12.000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászmûvész reformáció emlékmûve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.