Belföld
orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

Orbán: Brüsszel nem rossz-szándékú, csak naiv

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 09. 16. 08:04

Orbán Viktorral a Kossuth rádió 180 perc című reggeli hírmagazinjában készítettek interjút. A miniszterelnök a közrádióban, a pozsonyi EU-csúcs miatt csütörtök este készített beszélgetésben arról beszélt, hogy Pozsonyban csak belevágnak egy vitába, nem a lezárás egy cél, illetve az EU hibáinak elővétele. Az interjú teljes egészében az október 2-ára kiírt népszavazásról, illetve a menekültválságról szólt, más aktuálpolitikai ügyre a riporter nem kérdezett rá.

Szerinte Brüsszel két nagy hibát követett el: az egyik a Brexit, a másik az, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt kezelhetetlen közbiztonsági helyzet alakult ki.

Sokan gondolhatják azt, hogy mivel itt nem látjuk a határainknál, nem is történik illegális bevándorlás

-mondta Orbán hozzátéve: jelenleg Olaszországba érkeznek a migránsok, de az időjárás változásával ismét a szárazföldön fog nőni a migrációs nyomás.

A visegrádi országok négypontos javaslatával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a V4-ek elvárásaikat hivatalosan is kinyilatkoztatják. A megegyezéshez már közel voltak Orbán szerint, a négy pontot benyújtják az Európai Tanácsnak.

A migrációs krízis fordulópont

Orbán Viktor szerint az unió az eddig felmerülő problémák kapcsán az egyre szorosabb európai együttműködést szorgalmazta, a migrációs krízis azonban fordulópontot jelentett.

A migrációs válság egy lehetőség, hogy megmutassuk: a válságra adott válaszként a nemzetállamokat kell megerősíteni

– mondta a miniszterelnök, aki szerint nem a több Európa nyújt segítséget, hanem az, “ha minden nemzetállamot segítünk abban, hogy a schengeni szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségét ő maga teljesítse”. Jelenleg azonban éppen fordítva van – mondta -, mert Brüsszel el akarja venni a nemzetállami jogosítványokat a migránsokkal kapcsolatban.

Kijelentette: a népszavazás nem egy elvont politikai ügy, hanem a rögvalóság, a menekültek szétosztását, a források megvonását mindenki a saját bőrén fogja érezni, nem politikai ügyről van szó. Kijelentette: “nem babra megy a játék”, a migránsoknak pénzt kell adni, ez pedig mindenkit érint – párthovatartozástól függetlenül.

Orbán Viktor Bulgária határvédelmi kérdéseivel kapcsolatban kijelentette: az unió kezdi belátni, hogy nem lehet egy bevándorlási nyomás alatt álló tagországot magára hagyni, míg Törökországba zsákokban küldik a pénzt. Az EU óvatlanságát a 40 év jólétnek tulajdonítja: szerinte a közösség hozzászokott ahhoz, hogy valahogyan még a legnagyobb problémák is megoldódtak, de ezúttal újfajta kihívással néznek szembe, nem lehet hibázni, mert a bevándorlás okozta károkat nem lehet jóvátenni. Orbán Viktor szerint Brüsszel nem rossz-szándékú, csak – az évtizedes jólét miatt – naiv.

A segítséget kell odavinni, nem az embereket idehozni

-jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint Európa egy fantasztikus hely, “ezért vagyunk belé szerelmesek”, idecsábítani embertömegeket a következmények mérlegelése nélkül rossz döntés.

Jó kérdéseket kell feltenni, jó sorrendben

– Orbán az árvízi veszélyhez hasonlította a migrációs ügyet. Mint mondta, az első kérdés ekkor is az, hogy meg lehet-e állítani a vizet, illetve most meg lehet-e állítani az embertömeget a határoknál fizikai akadályokkal. Meglátása szerint katonailag, technikailag erre van lehetőség. A válasz után azon kell dolgozni, hogy ez ne maradjon csupán elmélet, hanem a gyakorlatban is működjön – Magyarország érdekei azt diktálják, hogy ne itt, hanem minél délebbre tőlünk. Magyarország ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának.

Nihilisták

Ismét előkerült a “nihilista” jelző is: Orbán szerint sokan úgy gondolják, hogy a menekülteket nem lehet megállítani és ha már erre képtelenek vagyunk, akkor valahogyan oldjuk meg Európában az ügyüket. Ez a miniszterelnök szerint nihilizmus.

Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor

nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lennénk erre képesek

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az október 2-ai kvótanépszavazással az Európai Tanács a kötelező betelepítési kvótára vonatkozó döntésén kívánnak változtatni.

Orbán beszélt a “brüsszeli cselvetésről” is, miszerint ha a tagállamokkal nem sikerül megegyezni, akkor a baloldali vezetésű nagyvárosokkal paktálnak le. Szerinte Spanyolországban és Olaszországban ez megtörtént, a magyarországi, baloldali vezetésű városok is veszélyben vannak, de a betelepítésről a szavazópolgárok döntenek, nem a városvezetők.

A riporter kérdésére a miniszterelnök nem árulta el, milyen irányba mozdulnak, ha sikeres lesz a kvótareferendum. Mint mondta, először oda kell érni a hídhoz, aztán kell átmenni rajta. Vannak elképzelései, de “mindent a maga idejében” kell megtenni.

A miniszterelnök azzal zárta a felvételről, de vágás nélkül sugárzott beszélgetést, hogy

itt és most minden azon múlik, hogy mekkora összefogást hozunk össze.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.