Belföld

Egy helyben toporog a menekültválság

Budapestről nem mehetnek vonattal Nyugat-Európába a menekültek. Akik megpróbálták, azokat megállították Bicskén, menekülttáborba akarják vinni őket. Patthelyzet van ott is és a Keletinél is, sőt, Brüsszelben is. Mindenki elégedetlen, senki sem mozdul.

Mi történik?

  • Csütörtökön már beengedték a menekülteket a Keleti pályaudvarra, az onnan induló vonatokra is felszállhattak.
  • Csakhogy a MÁV közben felfüggesztette a Nyugat-Európa felé induló vonatok közlekedtetését.
  • A menekültek felszálltak a nyugati országrészbe tartó vonatokra arra számítva, hogy eljuthatnak Ausztriába és Németországba.
  • Egy szerelvényt Bicskén, egy másikat Nagyszentjánosnál megállítottak a rendőrök.
  • Menekülttáborokba próbálják vinni az embereket, akik bizalmatlanná váltak a hatóságokkal szemben.
  • A Keleti pályaudvarnál most is több ezer menekült várakozik, a történtekről tudomást szerezve már nem próbálkoznak a vonatokkal. A helyzet nyugodt, de a menekültek elégedetlenek, többen pénteken gyalog is útnak indulnának.
  • Csütörtök este ismét több ezren vonultak a Parlamenthez a menekültekkel való emberséges bánásmódot követelve.
  • Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben járt, a tárgyalásait követő sajtótájékoztatón minden javaslatot elutasított, ami nem a határ lezárásáról szól.
.

21:59 Remélhetőleg ma már nem történik semmi, reggel érkezünk a friss fejleményekkel. Jó éjszakát!

21:44 MTI: a nagyszentjánosi vasútállomáson van 39 menekült

A menekültek  az MTI helyszíni tudósítója szerint  rendőrök gyűrűjében egy tolmács segítségével azt hajtogatják, hogy nem hajlandóak felszállni a buszra, amely a bevándorlási hivatal győri irodájába vinné őket. Többen a Münchenig érvényes vonatjegyüket mutogatják a rendőröknek, és nem értik, hogy miért nem engedik tovább őket. Felmerült az is, hogy gyalog indulnak tovább Győrbe.

A rendőrök tájékoztatást adtak arról, hogy a győri bevándorlási hivatalba az adataik rögzítése miatt vinnék őket, és meleg ételt, italt is kapnának, de ezt határozottan elutasították. A többségében fiatal férfiakból álló csoport nem fogad el ételt és vizet sem a rendőröktől, sem pedig az önkéntesektől – tette hozzá a tudósító.

21.33 Schulz kiosztotta Orbánt

A magyar miniszterelnök azt mondta az Európai Parlament elnökének, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekülthelyzetet. “Igen, te jó példa vagy erre” – felelte Martin Schulz.

21.27 Az Európai Bizottság szerint konstruktív volt az Orbán-Juncker tárgyalás

Brüsszel hajlandó támogatást adni Magyarországnak, de részletekről nem volt szó.

21.20 Európa onnan kapott verbális gyomrost, ahonnan nem számított rá

Oroszország szerint lenne mit tanulni tőlük menekültkérdésben.

21.06 Sikítva tiltakoznak

Bicskén tartózkodó tudósítónk szerint időről időre megpróbálnak kisebb létszámban elvinni menekülteket a rendőrök a helyszínről, az időközben érkező vonatokról is szednek le embereket. Vannak, akik hangosan sikítva tiltakoznak. A brit ITV riportere, James Mates közben azt írta Twitteren, hogy egy család – két kisgyermekkel – nem akar felszállni a buszra, a két kisgyerek elrohant a parkolóban. Egy másik csoport leült a földre, amikor a buszra akarták felszállítani őket.

20.58 Menekülteknek gyűjt a Vöröskereszt

A Magyarországra érkező menekülteknek indított gyűjtést a Vöröskereszt a 1359-es adományvonalon. Aki felhívja, vagy SMS-ben elküldi az ADOMANY szót erre a számra, az 250 forinttal járul hozzá a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéhez. A befolyt összeget mobilkonténerek és felszerelések vásárlására, valamint higiéniai egységcsomagok összeállítására és az elsősegélynyújtó ügyeletek megerősítésére fordítják.

A Vöröskereszt a röszkei idegenrendészeti gyűjtőponton hetek óta 24 órás ügyeletet tart, a fővárosi szervezet pedig a Nyugati téri tranzitállomás megnyitása óta elsősegélynyújtó ügyeletet lát el a helyszínen és gyógyszerekkel segíti az önkéntes orvosok munkáját.

„A Magyar Vöröskereszt továbbra is vallja és felhívja a figyelmet, hogy nem létezik illegális emberi lény, csak rászorultságát nézve sebezhető ember, akiket a jogi és adminisztratív státuszuktól függetlenül emberhez méltó humánus bánásmódban kell részesíteni” – írták. 

20.19 Vonat elé akart ugrani egy nő

A HVG.hu tudósítója szerint a bicskei állomáson vonat elé akart ugrani egy fiatal menekült nő. Társai próbálták visszatartani, többen rávetették magukat, erre nagyon sok rendőr csődült köréjük. Az állomásra érkezett több menekült, akik nem a vonaton voltak, valószínűleg a helyi menekülttábor lakói. Közülük néhányat odaengedtek a veszteglő vonathoz. 

20.16 Nem akarnak visszajönni Magyarországra

Elbarikádozta magát legalább hatvan menekült a szlovákiai Medve menekülttáborának étkezdéjében – írja az Index. Azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba, a hatóságok viszont Magyarországra akarják visszatoloncolni őket. 

20.12 Beragasztott szájjal tiltakoznak a Keletinél

 Hír24 / Neményi Márton

20.08 Néhányan leszálltak a bicskei vonatról

Nagyjából harmincan, főleg nők és gyerekek elhagyták a Bicskénél veszteglő vonatokat – közölte az MTI helyszíni tudósítója. A rendőrök egy buszhoz kísérték őket, ami a befogadóhelyre viszi őket. Közben az M1 szerint a vonaton lévők ülősztrájkba kezdtek.

20.04 Vége a tüntetésnek a Parlamentnél

A Parlamentnél véget ért a tüntetés, amit a menekültekkel való emberséges bánásmódért hirdettek meg. Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője azt kérte a jelenlévőktől, hogy menjenek segíteni a Keleti pályaudvarnál – ne turistának, hanem valódi segítséget nyújtani. Sándor Mária, a fekete ruhás nővér az emberség melletti kiállásnak nevezte a megmozdulást és az egészségügyi dolgozókat is szolidaritásra szólította fel. 

20.01 Nem ússzák meg az igazoltatást a bicskei vonaton veszteglők

A rendőrség tájékoztatása szerint mintegy ötszázan vannak a Bicskén veszteglő vonaton. Ők nem vonhatják ki magukat az igazoltatás alól, de ha leszállnak a vonatról és együttműködőek, akkor az igazoltatást követően átadják őket a bevándorlási hivatalnak és a bicskei nyitott befogadó állomásra kerülnek. A BÁH főigazgató-helyettese azt mondta, ha nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Ez akár kitoloncolással is járhat. 

19.58 Ha kell, elindulnak gyalog

A Keleti főbejáratának egyik sarkára kiállt valaki egy hangosbeszélővel, néhány százan összeverődtek, majd azt mondták: pénteken reggel tízkor elindulnak Ausztria felé, útba ejtve Bicskét, ha nincs vonat, akkor gyalog. Az Index tudósítója szerint azt mondták, azért indulnak el, mert éhesek, fáradtak és az nem állapot, hogy itt tartja őket a magyar kormány. „Mr. Orbán, hagyja menni ezeket az embereket” – mondták a hangosbeszélőbe.

19.54 A fekete ruhás nővér is tüntet

A Parlamentnél tüntetnek ma is a menekültek emberszámba vételéért. A tegnapihoz képest kevesebben vannak, de a helyszínen lévő tudósítónk szerint így is több mint kétezren gyűltek össze. Most is megszólalt Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője, aki annyiban eredményesnek nevezte a szerdai tüntetést, hogy csütörtökön a parlament nem tudta megszavazni a házszabálytól való eltérést, ami a rendkívüli intézkedések elfogadásához lenne szükséges. Ezúttal is megköszönte a tömeg a rendőröknek, hogy biztosítják a demonstrációt. Zsohár mellett most másik felszólaló is van, Sándor Mária, a fekete ruhás nővér. 

19.48 Más se hiányzott oda

Tudósítónk szerint a Keleti pályaudvarnál megjelent Budaházy György megélhetési szélsőséges és néhány barátja, kötözködni kezdtek a békésen tiltakozó menekültekkel. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy „mit ünneplik ezek magukat” és azt javasolták, hogy azokhoz menjenek, akik lebombázták őket. Amikor egy aktivista megpróbálta védelmébe venni a menekülteket, azt ordították neki, hogy „persze, mert neked sem jut egy fasz és reméled, hogy megbasz egy ilyen”. 

19.43 A magyar rendőrség nem teszi meg azt, amit az osztrák vagy a görög

A rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök esti sajtótájékoztatóján Balázs László ezredes azt mondta: álláspontjuk szerint a menekültek elfoglalták a vonatokat, ezért nem indít a MÁV szerelvényeket nyugatra. A bicskei helyzettel kapcsolatban közölte: igazoltatás miatt „kisoroltak egy szerelvényt”, ami még most is ott áll. A menekültek passzív ellenállásban vannak, a rendőrség célja békésen meggyőzni őket, hogy vessék magukat alá a számukra kötelező eljárásnak – idézi szavait az Index. Balázs nem tudott válaszolni arra, hogy lesznek-e vonatmegállítások a jövőben is. Arról, hogy az elmúlt napokban miért voltak többször egymásnak ellentmondóan változóak a rendőrség lépései, azt mondta: gyakran változtak a körülmények, a migránsok viselkedése és a közlekedésrendészeti helyzet is. A magyar rendőrség nem teheti meg, amit az osztrák vagy a görög, azt, hogy elengedje a menekültek ellenőrzését – mondta Balázs, de arra nem tudott válaszolni, hogy a görögök és az osztrákok miért nem tartják be.

19.30 Menekült kisgyereket fújhattak le a szerb-magyar határon

A New York Times egy éjszakai felvételt tett közzé, azt írják, ezen az látható, hogy szíriai menekültek egy csoportja próbál átkelni a szerb-magyar határon, de magyar rendőrökkel találkoztak, akik lefújták őket valamilyen égető vegyi anyaggal, a velük lévő gyerekek is kaptak belőle. A felvételen hallatszik, hogy valaki azt kiabálja: „Menjél vissza, Szerbia”, a menekültek egyike angolul próbál szólni, hogy gyerekek is vannak, majd a lefújt kisfiú sírását lehet hallani.

19.18 Ma is a Parlamenthez vonulnak

19 órakor ismét tüntetésre gyűltek össze a Nyugati pályaudvarnál, emberi bánásmódot követelve a menekülteknek. Szerdán több ezren gyűltek össze békés demonstrációra, a Parlamenthez vonultak, ahol virágokat tettek le a lépcsőre és Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid menekülteket segítő szervezet önkéntese beszélt. A rendezvény nyugalomban lezajlott, ma sem lehet másra számítani, viszont jóval kevesebben vannak. Igaz, az, hogy ismét vonulnak, csak a szerdai tüntetés végén derült ki.

 Fotók: Hír24

19.10 Kifárasztásra játszhatnak Bicskén

Bicskén továbbra is patthelyzet van – mondta el a helyszínről kollégánk. A menekültek a vonaton vannak, nem akarnak elmenni a táborba, a rendőrök nem lépnek fel velük szemben, feltehetően kifárasztásra játszanak. Rengeteg tudósító van a helyszínen, önkéntesek és a Helsinki Bizottság segítői is megjelentek. Munkatársunk szerint éjszakába nyúló várakozásra lehet számítani.

 Fotók: MTI

19.07 Csend honol a Keletiben

A pályaudvarnál rekedt menekültek feliratokkal tiltakoznak. Nézze meg kollégánk fotóit

 Hír24 / Neményi Márton

18.45 Orbán: Magyarország nem boldogan, de helyesen jár el

A miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján szinte minden kérdésre a határvédelem fontosságával válaszolt.

 MTI

17.54 Bekérették a bécsi magyar nagykövetet

Az osztrák kancellár az éleződő diplomáciai feszültségek miatt akar beszélni Perényi Jánossal. Werner Faymann hivatala a menekültekkel való tisztességes bánásmódra is emlékeztetett.

17.27 Helsinki Bizottság: „Fejezzék be a kísérletezgetést”

A Helsinki Bizottság szerint Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásai és a szeptember 14-i uniós migrációs csúcs jó alkalmat ad a kormánynak arra, hogy változtasson eddigi hozzáállásán, mellyel elutasította a felajánlott európai együttműködést. „Az utóbbi napok kapkodó, mindent tervszerűséget nélkülöző rögtönzései világossá tették, ebben a globális ügyben nemzeti megoldásnak, kísérletezgetésnek nincs értelme” – közölték. A helyzet a menekülők és a magyar polgárok számára is méltánytalan és kaotikus, az uniós megoldás elutasítása pedig az embercsempészeknek kedvez. Azt kérik, a kormány álljon el azoktól a törvényi változtatásoktól, melyek alkotmányossági követelményeket felrúgva, széles körben jogkorlátozásokat vezetnek be és börtöntáborrá változtatják a déli határszakaszt. 

17.22 Győrben is leszedték a menekülteket a vonatról

Több mint nyolcvan menekültet szállított le a készenléti rendőrség Győrben a Keletiből érkező vonatról – közölte az Index tudósítója. A menekülteket a pályaudvar várótermében összegyűjtötték, nélkülük ment tovább a vonat. 

17.19 “Megszűnt a rendőri jelenlét indoka”

A rendőrség mérsékelte a Keleti pályaudvaron lévő rendőri erők létszámát, hiszen megszűnt a rendőri jelenlét indoka – közölte honlapján az ORFK azt követően, hogy a MÁV bejelentette: nem közlekedtet Budapestről Nyugat-Európába közvetlen járatokat. Hozzátették: a korábbiaknál jelentősebb létszámban kísérik és ellenőrzik a belföldi szerelvényeket, vizsgálják a szerelvényeken utazó menekültek magyarországi tartózkodásának jogszerűségét. 

17.08 Osztrákok menekítenék ki a menekülteket Magyarországról

Autókból és buszokból álló konvojokat szerveznek, azt kérik a politikusoktól, hogy ne álljanak az útjukba.

17.05 Rácsodálkoztak a menekültek a magyar politikai kultúrára

Helyszíni tudósítónk szerint némi belpolitikai természetű vita alakult ki a Keleti pályaudvarnál: egy idősebb nő és egy úr veszett össze a menekülthelyzet megoldásán vitatkozva. A nő szerint Orbán Viktor, az úr szerint az Európai Unió a hibás a kialakult helyzetért. A körülöttük álló menekültek csodálkozva nézték, miért akarja megölni egymást két magyar, de végül a nő „Maga egy diktátor!” felkiáltással kapitulált. 

17.00 Die Welt: Magyarországról 54 ezer menekültet telepítene át az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba – jelentette csütörtökön internetes oldalán a Die Welt című német napilap uniós forrásokra hivatkozva.

16.59 Az Európai Bizottság további 120 ezer menekült befogadását kéri a tagállamoktól

Az Olaszországban, Magyarországon és Görögországban kialakult helyzet nagyon nyugtalanító, és az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye ezért tett javaslatot arra, hogy a tagállamok osszanak szét maguk között további 120 ezer menekültet. A javaslat várhatóan szeptember 9-én válik hivatalossá.

A bizottság májusban 40 ezer migráns átvételére kérte a tagállamokat Görögország és Olaszország tehermentesítése érdekében, ám ezt sem sikerült teljes mértékben elérnie.

16.47 Táborba vinnék a Nagyszentjánosiban leszállított menekülteket

Az MTI úgy tudja, hogy a Nagyszentjánosnál leszállított menekülteket először Győrbe viszik, hogy felvegyék az adataikat, majd továbbutaztatják őket a vámosszabadi befogadó állomásra. Egy 20-30 fős csoport nem volt hajlandó felszállni a buszokra, leültek és azt skandálták, hogy Bécsbe akarnak menni. Elmondták: vannak papírjaik és nem értik, mit akar velük a rendőrség. 

16.45 A vizet se fogadják el a rendőröktől

Vizet és csokit kezdtek szétosztani a rendőrök a menekültek között, de a HVG tudósítója szerint nem fogadják el. Korábban írtuk: a menekültek a maradék bizalmukat is elvesztették a magyar hatóságokban, miután azt hitték, továbbmehetnek, de Bicskénél megállították vonatukat, hogy elszállítsák őket a menekülttáborba. 

16.42 Merkel helyretette Orbánt

A német kancellár visszautasította azt a kijelentést, mely szerint “a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma”. 

16.39 Ezrek a Keletiben

Az biztos, hogy több mint ezerötszázan vannak a Keleti pályaudvarnál – az Index tudósítójának egy önkéntes azt mondta, 1500 adag ebédet osztottak ki, de hamarabb elfogyott, minthogy mindenki sorra került volna.

16.36 Bicskéről elvitték az első négy embert

A brit ITV Bicskén tartózkodó munkatársa közben közölte: elvitték az első négy menekültet, valószínűleg menekülttáborba. Elég lassú lesz így – jegyezte meg. James Mates hozzátette: nyilván azért terelik el a rendőrök az újságírókat, mert a magyarok nem akarják, hogy lássa a világ, hogy mi történik.

16.33 Imához készülnek

Előbb azt írtuk, közös tiltakozásként ültek le a Keleti előtt menekültek és ott lévő magyarok, de kollégánk ezt annyiban módosította, hogy közös imára szólítottak fel.

16.32 A Keleti békésebb arca

A tér egy másik pontján a gyerekeket próbálják lefoglalni.

 Hír24

16.29 Csendes tüntetés, hangos cigányozás a Keletinél

A Keleti pályaudvarnál lévő tudósítónk szerint közös tiltakozásba fogtak a menekültek és a magyarok, körbeültek a pályaudvar előtt. Másik kollégánk közben egy kisebb incidensről is beszámolt, egy konszolidált megjelenésű férfi hangos, cigányozással kísért mocskolódásba kezdett, a rendőrök elkísérték. 

16.20 Nagyszentjánosnál is patthelyzet van

Természetesen a Nagyszentjánosnál megállított vonaton lévő menekültek sem akarnak Győrbe menni, ahová a rendőrök vinnék őket. Az Index helyszíni tudósítója szerint azt mondták nekik, hogy egy napot kell Győrben tölteniük, amíg megvizsgálják a papírjaikat, de ezt a menekültek nem hiszik el. Néhányan azokat a papírokat lobogtatják, amiket a bevándorlási hivatal állított ki nekik. Attól félnek, hogy a táborban – ahol már nincs újságíró – bezárják őket. 

16.17 A maradék bizalmukat is elvesztették a rendőrökben

Bicskén tolmácsok segítségével, megafonnal tájékoztatták valamiről a menekülteket, aminek hallatán méltatlankodni kezdtek, de nem tudni, mi történik a peronon, mert nem engedik oda az újságírókat. A HVG.hu tudósítója korábban arról számolt be, hogy a maradék bizalom is eltűnt a hatóságokkal szemben, egy idősebb úr azt kiabálta, hogy inkább lőjék le, de ne vigyék a táborba. 

16.13 Megfáznak a hideg kövön alvástól

A HVG.hu azt írja, hogy a Keleti pályaudvar orvosi részlegén dolgozók sok kiszáradásos esetről számoltak be: sok menekült nem mer inni a kapott vízből, attól félnek, hátha nem kapnak másikat. Sokan megfáztak, mert napok óta a hideg kövön kényszerülnek feküdni, különösen a gyerekek körében vannak megbetegedések, veseproblémák. A torokfertőtlenítőből kezdenek kifogyni.

16.09 Busszal sem állhatnak tovább

A Volán-társaságoknál, vagyis a regionális közlekedési központoknál utasításba adták a buszvezetőknek, hogy a nemzetközi járatokon ellenőrizzék, vannak-e a felszállóknak érvényes útiokmányai – tudta meg az Index.

15.59 A rendőrség cáfolja a műveleti területté nyilvánítást

Az Országos Rendőr-főkapitányság „határozottan és kategorikusan” cáfolta az MTI közlését, miszerint a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány műveleti területté nyilvánította. A Sky News videóján – melyet 15.44-es bejegyzésünkben közöltünk – ehhez képest jól hallható, ahogy Bicskén arra hivatkozva küldik el a rendőrök az újságírókat, hogy műveleti területté nyilvánították az állomás peronját. Több, a helyszínen tartózkodó újságíró is arról számolt be, hogy erre hivatkozva hajtották el őket.

15.48 Német és osztrák rendőrök a Keletiben

Helyszínen tartózkodó kollégánk szúrta ki őket, de nem engedték, hogy fotózzuk őket.

15.46 Párizs és Berlin egyetért a kötelező kvóták alapelvében

Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló “kötelező kvóták” alapelvében – jelentette be Angela Merkel német kancellár csütörtökön Bernben.

15.44 Kiderült, hogyan került a szír család a sínekre

A Sky News videója megmagyarázza, hogyan került a szíriai család a sínekre Bicskén. Erre a linkre kattintva 2:18-tól látható, ahogyan a rendőrök a család jelenlétében igyekeznek kitessékelni az újságírókat, mivel időközben műveleti területté nyilvánították a bicskei vasútállomást. A szír asszony sikítva, gyermekével vetette magát a sínekre, közvetlenül utána férje is követte. Ahogyan a videóban is látható, a férfi kezével üti fejét, kiabál, a rendőrök igyekeznek úrrá lenni a helyzeten operatőrök, fotósok gyűrűjében.

15.43 Mindeközben az országos rendőrfőkapitány:

Rendkívüli megbeszélést tartott Papp Károly országos rendőrfőkapitány Konrad Kogler osztrák közbiztonsági főigazgatóval. A rendőrség közleménye szerint „a találkozón az osztrák és a magyar rendőrfőkapitány egyeztetett a 71 illegális bevándorló halálával összefüggésben folytatott nyomozásról, és áttekintették az illegális bevándorlással összefüggő aktuális feladatokat. Papp Károly felajánlotta kollégája részére a közös járőrszolgálat megerősítését a magyar-osztrák határszakaszon.” 

15.40 Már nem mernek vonatra szállni

Tudósítónk szerint a 15.38-as győri vonat már menekültek nélkül indult el a Keletiből, nyilván már tisztában vannak vele az emberek, hogy mi vár rájuk, ha felszálltak. 

15.37 Fotó a zászlóvitáról

15.05-ös bejegyzésünkben írtuk, hogy balhé tört ki egy szír zászló miatt: az Aszad-rezsimhez kötődő jelkép sok menekültből felháborodást váltott ki. Nem tudni, egyáltalán hogy került oda, de azt igen, hogy végül megtépázva elcsomagolták egy zsákba és a kukába került.

Berecz Valter / Hír24

15.35 Már épül az új tábor Röszkén

Ezer fő befogadására alkalmas új rendőrségi gyűjtőpont jön létre Röszkén – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. A hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy már épül az új létesítmény, olyan acéloszlopokat állítanak fel, amilyenekből a határzár is épült.

15.27 Bicskén továbbra is a sorsukra várnak

Bicskén jelenleg nyugodt a helyzet. A menekültek továbbra is a vonaton vesztegelnek. A rosszul lett embereket a mentők ellátták. Még mindig nem tudni, hogy mi fog történni, rengeteg a rendőr a pályaudvaron. Az újságírókat kiterelték.

15.26 Nagyszentjánoson is megállítottak egy menekültvonatot

Még egy vonatot megállítottak a rendőrök, melyekkel menekültek távoztak a Keletiből. Délután három óra körül Győr előtt, Nagyszentjánoson sok rendőr várta a szerelvényt, leszállítják róla a menekülteket, akiknek tolmácsok segítségével magyarázzák el a helyzetet – írja a VS.hu. Úgy tudni, a győri kapitányságra viszik őket, ahol regisztrálják őket. A portál tudósítójának a menekültek azt mondták: azt hitték, Németországig mehetnek. Többen leültek a földre, mondván, nem hajlandóak a menekülttáborba menni.

15.22 Tiltakozó menekültek a Keletinél

 Berecz Valter / Hír24

15.10 Ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre Szabadkán

A 75 fő befogadására alkalmas objektum felszerelése azért fontos, mert közeleg a tél – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

A néhány héten belül felálló ideiglenes befogadóközpontban a migránsok egészségügyi ellátást, élelmet, vizet és takarót kapnak, valamint lehetőség lesz a tisztálkodásra is. A létesítményt annak a régi téglagyárnak a közelében alakítják ki, ahol jelenleg a migránsok meghúzzák magukat, mielőtt elindulnának a zöldhatár felé. Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter néhány napja kijelentette, hogy Szerbia nem épít tartós be

15.05 Szír zászló miatt tört ki a balhé a Keletinél

Egyelőre nem tudni, hogy, de felbukkant a Keletinél egy, az Aszad-rezsimet jelképező szír zászló. Mivel a szírek a polgárháború miatt kényszerültek elmenekülni otthonukból, a zászló láttán kiéleződött a feszültség, de a menekültek végül lecsillapították egymást.

 

A zászlót összetépték, egy zsákba tették és a kukába dobták. Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint rendőrök nem voltak a közelben ezalatt.

14.49 Műveleti területté nyilvánították a bicskei vasútállomást

Az újságíróknak is el kell hagyniuk a területet – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök kora délután.
Az MTI tudósítójának beszámolója szerint bár a rendőrök vittek ásványvizet a vonaton ülő migránsoknak, azt tőlük nem, csak önkéntesektől fogadták el. A helyszínen mentők is vannak, miután a vonaton többen rosszul lettek. Ezzel egy időben sok rendőr érkezett Bicskére.

14.45 Magyarország miatt tanácskozik a cseh és a szlovák belügyminiszter

Arról tárgyalnak, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé.

14.30 A rendőrség magát fényezi közleményében

A rendőrség közölte: maradéktalanul eleget tettek és eleget tesznek annak a feladatuknak, hogy fenntartsák a közrendet és biztosítsák a személyvonatok közlekedését. „A rendőrség intézkedéseinek, a változó helyzetre történő rugalmas reagálásának köszönhetően – Európa egyes országaival ellentétben – Magyarország vasúti közlekedésében jelentős fennakadást nem okozott az illegális bevándorlás”. Azt is írják, hogy Magyarország „egyetlen vasúti pályaudvarát sem dúlták fel illegális bevándorlók, nem keletkeztek jelentős károk”.

Szerdán ugyanakkor a Migration Aid menekültsegítő szervezet arról számolt be, hogy a hatóságok felkészült és következetlen akciói miatt feszült a helyzet, az indulatok elszabadulását önkénteseik és tolmácsaik igyekeztek megakadályozni, de nehéz a dolguk, amikor a kirendelt rendfenntartóknak ötletszerűen adnak új utasításokat feletteseik. 

 

14.10 Áder hatékony megoldást talált a menekültügyre

A magyar államfő szerint egy olyan uniós pénzügyi alap kellene, amelyet az Egyesült Államok és a gazdag arab országok is támogathatnának.

Áder János azt kérte, szlovén partnere fontolja meg, országa támogatná-e közös uniós pénzügyi alap létrehozását, vagyis azt, hogy uniós pénzből finanszírozzák menekülttáborok létesítését, fenntartását azokban az első országokban, amelyek biztonságot nyújtanak a migránsoknak. A humanitárius probléma megoldására valószínűleg ez lenne a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás, ebbe akár az ENSZ menekültügyi szervezetei, az Egyesült Államok és a gazdag arab olajtermelő országok is bekapcsolódhatnának – magyarázta.

13.57 Elegánsak a németek, nem reagálnak Lázár szavaira

A budapesti német nagykövetség nem kíván reagálni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A miniszter arra kérte a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz és tájékoztassák az ott lévő illegális bevándorlókat Németország álláspontjáról. Sajtótájékoztatóján a Keletinél kialakult helyzet okaként említette, hogy Németország több mint egy hete befogadást, korlátlan belépést és maradást ígért a szíriai menekülteknek, “meghívta őket a terített asztalhoz”. Minderről bővebben itt írtunk.

 

Ami eddig történt

Bicskén vesztegel a menekültekkel teli vonat

Bicskén állt meg az a menekültekkel teli vonat, amelyet csütörtökön délelőtt indítottak el a budapesti Keleti pályaudvarról. A rendőrök buszokkal akarták őket elvinni a bicskei befogadó állomásra, de az MTI tudósítójának beszámolója szerint a parkolóba vezető aluljáróból visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy száz embert. Úgy tudni, az aluljáróból nem voltak hajlandóak felmenni, azt skandálták, hogy „no camp”, vagyis nem akarnak a táborba menni.

MTI / Balogh Zoltán

A brit ITV helyszínen lévő riportere azt írta, a vonat visszamegy Budapestre, az M1 tudósítója szerint viszont az az elsődleges cél, hogy elvigyék őket a bicskei menekülttáborba. A vonaton rekedt menekültek olyan üzeneteket tettek ki az ablakba, hogy meleg van, nincs levegő, éhesek és szomjasak.

Egy menekült házaspár így próbálja megakadályozni, gyermekét ölelve, hogy elvigyék őket a bicskei menekülttáborba:

A MÁV felfüggesztette a nyugat-európai vonatforgalmat

A MÁV csütörtökön úgy döntött, felfüggeszti Nyugat-Európába induló közvetlen vonatait, csak a határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet elhagyni vonattal az országot. A MÁV vezérigazgatója az utasbiztonságra és arra hivatkozott sajtótájékoztatóján, hogy “visszaélések történtek a vonatjegyekkel”.

Viszonylagos nyugalom a Keletinél

A Hír24 tudósítója arról számolt be a Keleti pályaudvarról, hogy 12 óra után nem sokkal újabb vonat állt be a peronra, amely elvileg Győrbe tart. A szerelvény háromnegyed 1 előtt elindult, az utastájékoztatás szerint Tatabányán és Bicskén is megáll. Tömegesen szálltak fel a vonatra, de később többen le is szálltak.

A Keleti pályaudvaron most nincs tumultus vagy tömeg. Kevés a rendőr és az utazni akaró menekült is.

Tudósítónk felszállt a 14.10-kor induló soproni vonatra. Egy idősebb menekült férfit kérdezett, hogy tudja-e, nem Németországba megy a vonat, lehet, hogy csak Győrig. A férfit nem érdekelte, „akkor is elutazunk, ha leszállítanak minket”. Az a 6-7 fős társaság sem tudott semmit az úti célról, akik szintén felszálltak a vonatra. Nem hallottak Bicskéről sem. Tudósítónk szerint a menekültek, bár Németországba szeretnének eljutni, már tudják, hogy a Keletiből nem fognak tudni. “Kezdik megtanulni Győr és Sopron nevét, igaz nagyon tört magyarsággal ejtik ki” – írta kollégánk.

Egy, a vonaton ülő magyar nő is azt mondta tudósítónknak: nem tudja, mikor indulnak, a MÁV részéről nincs tájékoztatás. Előkerült a szokásos összeesküvés-elmélet is arról, hogy ki pénzelheti a menekülteket. “Egy migráns engem kérdezett, a táborba megy e a vonat. Camp helyett fonák módon kampfot, azaz harcot mondott” – áll kollégánk helyzetjelentésében. Hozzátette: a soproni IC-t a világ legironikusabb mozdonya húzza, mutatjuk az MTI fotóin:

Beengedték a menekülteket a Keletibe

Korábban megírtuk, hogy reggel megszűnt a bejáratnál a rendőrsorfal, bemehetnek a menekültek is, akik egyből megrohanták a vonatokat. Nagy András kollégánk még a reggeli helyzetről küldött videót:

Az AFP videóján pedig az látszik, ahogy kinyílik a pályaudvar és megindulnak a menekültek reggel:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik