Belföld

A Parlamenthez vonultak a menekültgyűlölet ellen tüntetők

24.hu
24.hu

2015. 09. 02. 19:41

A demonstráció nyugodt hangulatban zajlik, az ellentüntetők miatt sem volt konfliktus.

„Az én nevemben ne” címmel szervezett tüntetést a menekülteket segítő Migration Aid csoport szerda estére Budapesten, az ellen tiltakozva, hogy a kormány szerintük az emberi jogokat semmibe vevő törvénymódosításokat készül elfogadni csütörtökön. „Felszólítjuk a magyar kormány tagjait a félelemgerjesztő, valódi, hosszútávú megoldást nem nyújtó látszatintézkedések megszüntetésére, bárminemű embercsoport démonizálásának beszüntetésére, a szabad véleménynyilvánításhoz, a szabadsághoz, az egyéni boldoguláshoz való alapvető emberi jogok tiszteletben tartására és védelmére, az európai integrációs politikában való aktív nemzetközi szerepvállalásra” – állt felhívásukban.

A tüntetők menete 19 órakor indult a Nyugati pályaudvarról, ahonnan a Parlamenthez vonultak. Tudósítónk fél 8 után azt mondta: a menet eleje megérkezett a Parlamenthez. A demonstrálók száma több ezer fő lehet, megtöltötték az Alkotmány utcát. Az embereknél virág volt, de jelen voltak olyanok is, akik nem értenek egyet a tüntetéssel: valakik „Miért kap több juttatást egy idegen, mint egy magyar” feliratú transzparenst tartottak fel, de konfliktus nem volt, az elhaladók nyugodtan fogadták az ellenvéleményt.

A tüntetők – javarészt fiatalok – csendben vonultak. Transzparens is kevés volt, tudósítónk magyar, uniós és roma zászlót, szívet és „Refugees are human beings” (A menekültek emberi lények) feliratot látott. Az emberek a magukkal hozott virágokat a Parlament lépcsőjén helyezték el. Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője tartott beszédet, aki megköszönte a rendőrök segítségét, amit a tömeg tapssal fogadott. Felajánlotta, hogy csütörtökön a parlamenti ülés előtt a tranzitbuszokkal körbeviszik a képviselőket a budapesti tranzitzónákban, hogy lássák, kiknek az életéről döntenek. Elhangzott, hogy csütörtökön is van engedély tüntetésre, újabb megmozdulás várható. A demonstráció végén elénekelték az Erdő mellett estvéledtem című népdalt, majd a tömeg feloszlott.

A szervezők a tüntetés előtt közleményt is közzétettek, melyben azt írták: a menekültválság nem megoldhatatlan, de az állam semmit nem tett a megoldására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.