Belföld

Keleti pályaudvar: a MÁV magyarázkodik menekültügyben

A menekültek akadályozták a biztonságos vasútközlekedést és hamisították is a vonatjegyeket, ezért kellett korlátozni a közvetlen külföldi vonatok forgalmát – mondta Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója a Keletinél tartott sajtótájékoztatóján.

A MÁV vezérigazgatója szerint Budapesten a Keleti pályaudvar területén igyekeztek fenntartani az utazási színvonalat, de „migránsok” ezt nem tették lehetővé. Akadályozták a felszállást, a fékberendezések ellenőrzését sem tudták végrehajtani, és az ajtókat sem tudták becsukni.

Emellett a vonatjegyekkel is visszaélés történt. Egy csoportos 29 eurós jegyet például jóval drágábban adtak túl a menedékkérőknek, és az adatokat is megváltoztatták.

 
Fotó: Hír24 / Berecz Valter 

A vezérigazgató szerint az illegális bevándorlók nem akartak együttműködni, így a MÁV arra kényszerült, hogy először a Keleti pályaudvar forgalmát szüntessék fel, majd a közvetlen nemzetközi járatok forgalmát is.

Csütörtökön újranyitották a Keleti pályaudvart, ahonnan két menekülteket szállító vonat indult el. Míg a menedékkérők úgy tudták, hogy Sopron irányába mennek, Bicskén leszállították őket.

A MÁV csütörtök reggeli közleménye szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött úgy, “további intézkedésig”, hogy Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába.

A jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint csütörtökön két menetrendszerinti vonat érkezett Budapestről Bécsbe. Az ÖBB szóvivője, Michael Braun elmondta: a bécsi Westbahnhof pályaudvaron nyugodt a helyzet, csak kevés utas tartózkodik ott jelenleg.  

A Bécsből Magyarország fele tartó vonatok csak az osztrák-magyar határig közlekednek, mivel a magyar vasúttársaság nem fogadja a szerelvényeket. Emiatt az ÖBB azt tanácsolja a Magyarország irányába tartóknak, hogy ne kezdjék meg az utazást, a jegyek vételárát a jegyirodákban megtérítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik