Belföld

Dörner: „nem terveztem Csurka alkalmazását”

Az Új Színház leendő vezetője szerint a drámaíró maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette intendánsi szerepét.

Nyílt levélben válaszolt Budapest főpolgármesterének tegnapi közleményére Dörner György.

Mint arról a Hir24 is beszámolt, Tarlós István arra kérte az Új Színház leendő direktorát, hogy ne alkalmazza színházában Csurka Istvánt.

Dörner az MTI-hez eljuttatott nyílt levelében úgy fogalmazott, eddig sem gondolt a drámaíró alkalmazására, mivel ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette intendánsi szerepét. Szerinte ezzel tisztázódott is az ügy. Megjegyezte: tisztában van azzal, mekkora nyomás nehezedik Tarlósra, és köszöni az eddigi és reményei szerint ezután is fennmaradó bizalmát.

A kinevezett direktor visszautasította az őt és munkatársait ért vádakat, és hangsúlyozta, hogy a jövőben is számít azokra, akik hajlandók vele együtt dolgozni.

A jelenlegi vezetés bejelentésére reagálva, miszerint februártól a repertoár fele mindenképpen lekerül a műsorról, mivel a jogtulajdonosok a vezetőváltás miatt nem akarják meghosszabbítani a szerződéseket, Dörner György megjegyezte: úgy látja, a szándék az, hogy minden jelenlegi darab lekerüljön a műsorról. Ugyanakkor el tudja képzelni azt is, hogy a jogtulajdonosok megváltoztatják a véleményüket.

Az Új Színház igazgatói posztjára meghirdetett pályázaton Márta István igazgató és Dörner György színész indult. A szakmai bizottság többsége szeptember közepén Márta újbóli kinevezését javasolta, ám végül Dörner György lett a befutó, aki pályázatában Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának.

Október közepén a főpolgármester úgy fogalmazott: miután elolvasta Dörner anyagát, ő maga döntött arról, hogy a Dörner-Csurka duó vezesse az Új Színházat a folytatásban. Szerinte azok a szerzők, akik szerepelnek a győztes pályázatban, játszásra méltó alkotók.

Jelentős felzúdulás fogadta a döntést, október 22-én tüntettek is a teátrum előtt a kinevezést ellenzők, több kiválóság pedig jelezte, nem hajlandó együtt dolgozni Dörnerékkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik