Belföld

Színházjegyet kapott Tarlós

Bezárva rácsok mögött énekel néhány ember. A Hólyag Cirkusz társulata. Ez a kép fogad minket, ahogy a városházához érünk. Valamint olyan 50-60 ember, mellettük 15 újságíró, operatőr.

A Városházán az „az nem lehet, hogy” csoport Upor Lászlódramaturg, Bodor Johanna táncművész és Rick Zsófia újságíró vezetésével, egy úgynevezett Hármaskönyvet adott át a Tarlós Istvánt képviselő Csomós Miklós alpolgármesternek. tiltakozásképp Dörner György Új Színházi kinevezése ellen. A dokumentumban, amit a nemzeti trikolor színeiben nyomtak, az első, piros rész a petíciót és a tízezer aláíró nevét, a második, fehér rész Dörner György általuk kommentált pályázatát, a harmadik, zöld rész pedig Zöldségek címszóval a nyertes pályázat íróinak és támogatóinak véleményét tartalmazta.

A szervezők külön ajándékkal is kedveskedtek a városvezetésnek. A csomagban ugyanis színházjegy kuponok is voltak. Olyan darabokat gyűjtöttek össze a demonstrálók, amelyeknek szerzői kortárs vagy klasszikus magyar drámaírók. Utalva arra a sokat hangoztatott érvre a Dörner-Csurka pályázat mellett, hogy nincs a fővárosi színházakban elég magyar dráma és ezért kell az Új Színháznak ilyennek lennie. Amikor az aktivisták átadták a jegygyűjteményt, persze külön felhívták a figyelmet arra, hogy ezek nem ingyen jegyek. Tarlós Istvánnak ha színházba akar menni, mindennap 20 perccel az előadás előtt át kell vennie és ki kell fizetnie a jegyét. A főpolgármester megnézheti Örkény István, Zalán Tibor, Závada Pál, Katona József, Vörösmarty Mihály, Bessenyei György, Sütő András, Molnár Ferenc, Weöres Sándor, Madách Imre, Szép Ernő, Parti Nagy Lajos, Tasnádi István darabjait.

Hogy volt
Dörner György kinevezése hatalmas botrányt keltett a hazai művészeti életben. Sokan nyílt levélben, cikkben tiltakoztak. Az atlatszo.hu oldalon megjelent nyertes pályázatban szereplő rendezőkről kiderült, hogy Dörner György nem is egyeztetett velük, mielőtt beleírta volna őket a pályázatába. Sőt olyan kanadai színházat is beleírt a pályázatba, ami jó ideje nem is működik. Tarlós István döntésének nemzetközi visszhangja is volt: Jiri Menzel cseh rendező bejelentette, hogy nem rendez többet az Új Színházban, Christoph von Dohnányi karmester pedig arról tájékoztatta a napokban az Operaházat, hogy nem lép fel olyan városban, “amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta”. Közbe sorra jelentették be írók is hogy letiltják darabjaikat az Új Színház műsoráról, ha Dörner marad az igazgató. Az aznemlehet nevű csoport azt szeretné elérni, hogy a budapesti önkormányzat írjon ki új pályázatot az Új Színház igazgatói posztjára, és ne engedje, hogy Dörner és az intendánsi szerepre kiválasztott Csurka István – a MIÉP egykori elnöke – átvegye az intézmény igazgatását.


Miközben a városháza bejáratánál korláton keresztül beszélgetett az alpolgármester a szervezőkkel, addig kint, számos neves színész olvasta fel a petíciót támogató több mint tízezer ember nevét.

Többen arról beszélnek, hogy az nem lehet, hogy ennyi ember véleményét figyelmen kívül hagyná Tarlós István. Az is lehet, hogy visszavonják a döntést. Igaz sokak szerint ez hülyeség. A szintén csak tüntetni érkező Kulka János szerint „ez a mostani helyzet nagyon hasonlít arra, ami az országban történik. Vagyis, hogy valaki azt mondja, hogy ha az IMF jön, akkor én megyek, és aztán valahogy elfelejtődik ez az ígéret. Mindent vissza lehetne vonni. Azt kellene mondani, hogy bocs: tévedtem. Egy ilyen pályázatra 300 millió forintot adni az bűn.”


Nézze meg a galériában, mi történt!

Fotó: Neményi Márton

Fodor Tamás a Stúdió K igazgatója valamiért szintén az IMF-et hoszta szóba amikor arról beszélt, hogy szerinte ez a kinevezés a városnak presztízs kérdés. „Nem vonnak vissza semmit még akkor, sem ha valójában visszavonnak. Ez látszik az IMF tárgyaláson.”

Upor László dramaturg szerint az nagyon fontos, hogy ilyen sokan felemelték a szavukat a döntés ellen. Ennek a csoportnak, ha csak ez az eredménye és a városvezetés még nem is hallgat rájuk, már akkor is volt értelme. A civil összefogás a lényeg – mondta a Hír24-nek.

A tiltakozók miután végeztek a nevek felolvasásával, még megmutatták a jelenlévőknek a petíció másolatát.

Olvasói sztorik