Belföld

Závada letiltatja az Új Színházban játszott darabjait

Az író nem hagyja, hogy műveit egy "ordas eszmékké vált teátrumban" előadják.

Nem engedélyezi, hogy jelenleg futó darabját, a Bethlent játssza a Dörner György és Csurka István által vezetett Új Színház – nyilatkozta Závada Pál a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Az író hozzátette: tavasszal lett volna még egy premiere a színházban, de ez is elmarad, mert nem hagyja, hogy a darabot egy “ordas eszmékké vált teátrumban” előadják.

Koltai Tamás kritikus ugyanitt elmondta, szerinte mellébeszélés, hogy a főváros kulturális palettája eddig nem volt színes. Úgy látja, az Új Színház esetében hozott személyi döntéssel az intézmény szellemisége gyűlöletkeltő, kirekesztő, rasszista és antiszemita lesz. A neonácizmusnak csinálnak helyet Budapesten – jelentette ki.

Koltai a társulat sorsát is bizonytalannak nevezte, és biztos benne, hogy többen nem szerepelnének neonáci darabokban, pedig a kenyerük lenne a tét.

Dörner Györgyről a kritikus kifejtette: valaha jó színész volt, de lekopott a színpadról. Utoljára Kecskeméten, Falstaffként látta játszani a színészt, de szerinte mérhetetlenül ripacskodott. Aki ilyen minőséget ad ki magából, holott tudjuk, hogy korábban tehetséges volt, annak sem morálisan sem esztétikailag nem lehet hinni – mondta Koltai Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik