Belföld

Az Új Színház-ügynek még nincs vége

Zsolnay negyed igen, pénz nem.

Márta István zártkörű beszélgetést szervezett az Új Színházban a sajtó képviselőinek. Ennek keretében beszélt az Új Színház és a saját helyzetéről – írja a szinhaz.hu.

A Zsolnay negyedről

„Ennek a találkozónak egyrészt az az apropója, hogy az Új Színház igazgatóváltás előtt áll, másrészt a Zsolnay Központ élére történő kinevezésem, amelyre csütörtökön kerül sor, illetve az a fővárosi előterjesztés, melynek értelmében elég tragikusan alakul a fővárosi színházak támogatása” – kezdte szavait Márta István. Elsőként a Zsolnay negyedről beszélt, arról, hogy az új színházi döntés után Páva Zsolt pécsi polgármester azonnal megkereste. A kérdés, „nem óhajt-e a Zsolnay negyed igazgatója lenni” meglepte Mártát, aki időt kért. Később több felkérést is kapott, de a pécsi mellett döntött, ugyanis a városhoz különleges viszony fűzi. „A nyáron magam is bejártam a Zsolnay negyedet, amikor a POSZT új helyszínét kerestem. Vendégeket vittem erre a fantasztikus európai helyre, büszkélkedtem Pécs tulajdonával. A negyed hamarosan nyitni szeretne a pécsi közönség, Magyarország és Európa felé. A branddé változtatása nem lesz egyszerű munka” – fogalmazott Márta István, aki szerint az előnye a hátránya: bár nem pécsi, külső rálátása nyílik az ottani munkára. A kérdésre, végleg Pécsre költözik-e, azt válaszolta, még nem határozott erről, a közeljövőben rezidenslakásban fog lakni, és később a munka mennyiségétől függően dönt. „Határozottan cáfolom azt a híresztelést, miszerint a Nefmi kárpótlása lenne számomra a Zsolnay negyed, semmi köze a kulturális tárcának Páva Zsolt döntéséhez, és szó sincs arról, hogy Tarlós István és Páva Zsolt viszonyát fejezné ki a döntés” – közölte Márta István, aki már a társulattal is beszélt a felkérésről.

Dörner előre tudott a készülő belső ellenőrzésről

Ezután az igazgató arról ejtett szót, hogy a főváros szeptember elején belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el a Madách Színházban, a Tháliában, az Operettszínházban, és az Új Színházban is. „Megállapították, hogy nálunk kiegyensúlyozott gazdálkodás folyik, és nincsenek likviditási problémák. Mindenfajta ellenőrzésnek állunk elébe” – jelentette ki Márta, aki felhívta a figyelmet Dörner György pályázatának 14. oldalán található mondatokra. „…Nehézséget csak az okoz, ha a színház jelenlegi vezetése a számára fennmaradó időben, amennyiben nem nyeri el a folytatás lehetőségét, túlkölti magát, illetve olyan szerződéseket köt, amelyek az új vezetés elképzeléseibe nem illenek be. Ez a fővárosi felügyelet dolga. A főváros átfogó vizsgálatot tart, amennyiben sikeres lesz a pályázat, annak megállapítását figyelembe fogom venni…” – idézte az igazgató.


Fotó: Kummer János

„Első mondatának etikai részével most nem foglalkozom. Azzal sem, hogy a másodikban a pályázó utasítást ad a fővárosnak. Viszont az ezt következő mondat magyarázatra szorul. Az igen alapos, kéthetes, minden részletre kiterjedő helyszíni vizsgálat október 7-én ért véget. Emlékeztetőül, a pályázat beadási határideje augusztus 29. volt. Az Új Színház vezetősége augusztus 31-én kapott értesítést arról, hogy szeptember 26-tól kezdődik a vizsgálat. Ezért azt kérdezem, vajon honnan, hogyan, mily módon értesült, értesülhetett előbb Dörner György a fővárosi vizsgálatról, mint maga a színház? Ki és milyen célból szolgáltatta ki ezt a belső információt a pályázónak?” – vette fel Márta István a szinhaz.hu tudósítása szerint.

Márta újra kijelentette, hogy nem áll érdekében, hogy akadályozza az új vezetés munkáját, és soha semmilyen felesleges költekezésbe nem ment bele. Elmondta, hogy kötelezettségének megfelelően összeállítják a januári, illetve februári műsortervet. Az még kérdéses, hogy a Don Carlos február végén lejáró jogdíjszerződését megújítják-e, de már biztos, hogy öt másik darab szerződését a jogörökösök nem kívánják meghosszabbítani. Ezért, február elején elbúcsúznak a Még egyszer hátulról, az Édentől keletre, a Grönholm módszer, a Világszép nádszálkisasszony, A csúnya című előadásoktól. A Kávé habbal-t pedig azért veszik le a műsorról, mert már nem hoz annyi nézőt, mint korábban. Időközben több fordító is jelezte, nem óhajtja a nevét látni a szórólapokon és a plakátokon, köztük Bognár Róbert, Veress Anna, Tasnádi István, Hársing Hilda, Spiró György. Ezzel együtt, nagyjából a repertoár fele megmarad.

Nemcsak a fővárosiak, de a leendő vezetés sem jelentkezett Mártáéknál. Arról, hogyan fog zajlani az átadás-átvétel, egyelőre nincs információja a jelenlegi vezetésnek. “Tesszük a dolgunkat. Ha pusztán a realitásokkal számolunk, jelenleg, a főpolgármester úr egy jól működő színház létét kockáztatja a változtatással” – állította Márta István.

A teljes cikk elolvasható itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik