Belföld

Tüntettek az Új Színháznál

Lezajlott Dörner György kinevezése miatti tüntetés, a színház épülete előtt, a Paulay Ede utcában.

Az  Új Színháznál a Hír24 helyszínen lévő munkatársa szerint 1000-1500 ember van jelen.  Sok színész és rengeteg civil jött el a megmozdulásra. A táblákon többek közt hasonló feliratok: csalódtunk benned Bruce Willis. (utalva Dörner szinkron szerepére.) A tömegben feltűnt többek közt Fábry Sándor, valamint László Zsolt a Nemzeti Színház színésze.

A fellépők közt lesz Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János. Hajagos Mihály, a demonstrációt szervező Laboratorium Animae Színházi Társulat egyik vezetője, a Színház Alternatív Facebook-közösség létrehozója felszólalásában úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy amennyiben Dörner György és Csurka István nem mond le, Tarlós István főpolgármester a színház vezetésére írjon ki egy új pályázatot, amelyről a szakmai szempontok, illetve a demokrácia szabályai szerint döntenek.

A színház előtt felállított színpadon Ámon Betti, aki az esemény házigazdája azzal kezdte: “Soha nem láttam még ennyi embert”. Ezt követően Fodor Tamás színész, Bérczes László, és Bíró Krisztina beszéltek.

A Színház.hu közvetítése szerint Hegedűs D. Géza elmondta: a színház szimbolikus hely, templom, morális intézmény, vezetői és alkotói szimbolikus alakok, szakmai, szellemi, morális azaz emberi, művészi léptékű és minőségi üzenettel bírnak, túlmutatnak önmagukon.

Majd így folytatta: “Felelősségük nagy mindnyájunkért. A színház nem csupán egy díszes épület, ahol lekapcsolom a villanyt, hanem közösségi találkozóhely, mindenre nyitott műhely, a gondolkodás színhelye, láthatatlan szellempalota, vagyis létrehozói tudnak önfeledten játszani, közösen gondolkodni, megrendülni, és Ady Endrével együtt hisznek abban, hogy minden ember fenség. De akik emberellenes eszméket vallanak, programszinten hirdetik az antiszemitizmus, nem kaphtanak színházvezetői megbízatást a magyar köztársaság által fenntartott intézményekben!” – kiáltotta a színész, akit óriási taps fogadott.

Fábri Sándor is szólni kívánt, bár az előre megbeszélt programban nem szerepelt – írja a szinház.hu  A kezdeti füttyögések után azt mondta:”Engedjék meg, hogy egy javaslattal éljek és megpróbáljam ezt a túlfűtött helyzetet kiráncigálni a politia síkhalmai közül” – kezdte szavait.  Elmodta, hogy egy faluban él Dörner Györggyel: „Én azt gondolom, hogy a pályázat visszavonása nagyjából eldőlt, szerintem ez meg fog történni, majdnem nyílt kapukat döngetnek. De engedtessék meg a egy utópiát felvázolni, Dörner György egy kitűnő színész, legyünk ennyire toleránsak és elfogadók” – közölte Fábri Sándor.

Szerinte Márta István meghívhatná játszani színházába Dörnert, ha igazgató marad, színészi  kvalitásai döntsék el, hogy van-e helye a szakmában és mutassák be Csurka István valamelyik darabját, amit Karinthy Márton egyébként megtett és nézzük meg, hogy érvényes-e még valami abból, ami annak idején erősen érvényesnek tűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik