Tudomány

Nyom nélkül tűnt el Kádár János 1956-ban

24.hu
24.hu
Kádár Jánost a szó szerint elrabolták a szovjetek 1956. november 1-jén, fogalma sem volt, hogy fogolyként, bukott politikusként vagy a megoldás zálogaként tekintenek rá Moszkvában. Hruscsovot Tito győzte meg az új magyar vezető személyéről, Kádárt pedig megkérdezése nélkül nevezték ki, gyakorlatilag a Szovjetunió magyarországi helytartójának – egy Moszkvából rángatott marionett-előadás névadó figurája lett, miközben megpróbált egyenrangú partnerként viselkedni.

A magyar pártvezetést felkészületlenül érte az 1956-os forradalom kitörése, de jó ideig a szovjet elvtársak is tanácstalanok voltak, miként kellene kezelni a krízist. Az utca nyomására Nagy Imrét tették meg miniszterelnöknek, és miután belátták, hogy Gerő Ernő vezetésével nincs esély a rendezésre, Kádár Jánost állították a párt élére. Ő maga eleinte a keményvonalasokkal értett egyet, ellenforradalmi támadásról beszélt „izzó haraggal”, később egyre inkább Nagy mellé sodródott, majd a véleménye néhány nap alatt 180 fokos fordulatot vett.

Alapvetően pragmatikus, hatalomtechnikai megfontolásból, de október 28-ától kezdve már Nagy Imrével együtt haladt, államminiszteri posztot (ma nagyjából a miniszterelnök-helyettesnek felel meg) vállalt a kormányában, feloszlatta a Magyar Dolgozók Pártját, és megalapította a Magyar Szocialista Munkáspártot, természetesen egy átrostált vezetői réteggel. Csakhogy mindez addigra már nagyon kevés volt, az emberek sokkal többet akartak.

Később Kádár úgy fogalmazott, hogy ekkor, a forradalom napjaiban tanulta meg tisztelni a piros-fehér-zöld nemzeti színeket, mindaddig csupán a vörös zászlót követte. November 1-jén este sugárzott történelmi beszédében az eseményeket „népünk dicsőséges felkeléseként” értékelte, elhatárolódott a Rákosi-féle diktatúrától, és megadta az általa elképzelt kibontakozás programját.

Miközben azonban a szavait magyarok milliói hallgatták, ő már nagy valószínűséggel nem volt az országban – erről szólt sorozatunk előző része, amelyben történészekkel készült beszélgetések alapján foglaljuk össze Kádár János életét, a tudományos tények és értékelések mellett helyet kapnak a visszaemlékezések, és meg-megállunk háttérinformációk, pletykák felgöngyölítésére is. Továbbra is Földváryné dr. Kiss Rékával, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökével beszélgetve izgalmas napokhoz érkeztünk:

Kádár Jánost gyakorlatilag elrabolják, Moszkvába hurcolják, maga sem tudja, miért. Pár nappal később pedig szó szerint szovjet páncélosokkal tér vissza Budapestre Moszkva helytartójaként, akinek a rendteremtés a feladata.

Szó és nyom nélkül eltűnt

November 1-jén napközben, még bőven a fenti beszéd elhangzása előtt, Kádár, Nagy Imre és mások a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában tárgyaltak, a kínai nagykövetet tájékoztatták éppen a magyarországi történésekről.

Egyszer csak Kádár János felállt, kiment a helyiségből, egyes beszámolók szerint még a kabátját sem vitte magával. Innentől kezdve napokig senki semmit nem tudott a hollétéről, még a felesége sem

– mondja a 24.hu-nak Földváryné Kiss Réka.

Varga Jennifer / 24.hu Földváryné dr. Kiss Réka

Nem ismert, hogy minek hatására távozott, valaki esetleg egy cetlire írt üzenetet nyomott a kezébe, a fülébe súgott valamit, netán már eleve úgy ment be a megbeszélésre, hogy egy adott időpontban távoznia kell. Teljes a homály, Kádár a későbbiekben sem erről, sem az ezt követő eseményekről nem beszélt, nem is szerette, ha erről faggatják. Fennmaradt viszont több, egymástól független forrás, amelyek segítségével többé-kevésbé rekonstruálhatjuk az eseményeket.

A Parlamentből szolgálati gépkocsijával hajtatott a Belügyminisztériumba Münnich Ferenchez – a keményvonalas kommunista politikus ekkor belügyminiszter volt, és az MSZMP legfelső vezetésének tagja. Itt Münnich telefonhívást kapott Jurij Andropov szovjet nagykövettől, majd a két magyar a szovjet nagykövetség elé hajtatott, ahol átszálltak egy szovjet autóba. Saját sofőrüknek azt mondták, várjon a helyszínen, ide fogják őket visszahozni.

Ennyit másnap már Nagy Imre is tudott, Andropov Moszkvába küldött jelentése szerint ingerülten kérte számon a történteket a nagyköveten – a személyes találkozón amúgy is kényes téma volt napirenden, a főváros körülzárásával fenyegető szovjet csapatmozgások –, aki kifejezetten visszautasította, hogy bármi közük is lenne Kádár eltűnéséhez. Ez persze még inkább gyanút keltett a miniszterelnökben, miszerint Münnich közvetítésével szervezkedés folyik a háta mögött. Tenni azonban semmit nem tehetett.

Kádárt elrabolták

Kádárékat a tököli katonai reptérre vitték, innen Munkácsra, majd Ungvárra utaztatták, ahol Leonyid Brezsnyev későbbi pártfőtitkár, akkor a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) Központi Bizottsága elnökségének tagja várta őket. A két magyart elválasztották egymástól, minkettőjüket Moszkvába szállították, Kádár egyenesen az SZKP KB elnökségének ülésén találta magát. Gondoljunk bele, mennyire ijesztő lehetett, amikor az ’50-es évek közepén, főleg a parázs magyarországi helyzetből egy politikust se szó, se beszéd, elvisznek Moszkvába. Nem hívják, nem parancsolják, hanem viszik, ugyanis

kijelenthetjük, hogy Kádár Jánost a szovjetek elrabolták 1956. november 1-jén.

Jóval később, az 1970-es években, amikor már mindketten első számú pártvezetőként ültek egy asztalhoz, Brezsnyev azt mondta: elhiszi, milyen nehéz lehetett ez a mit sem sejtő Kádárnak, de neki, Brezsnyevnek még rosszabb volt, mert az egész akció sikeréért ő viselte a felelősséget.

Ahhoz, hogy a továbbiakat megértsük, érdemes néhány napot visszaugrani az időben, miközben maradunk Moszkvában. A magyar válság okán az SZKP KB elnöksége október 30-ától folyamatosan ülésezett, kereste a kiutat. Alapvetően két álláspont csapott össze,

  • a Vjacseszlav Molotov-féle keményvonalasok katonai megoldást sürgettek,
  • míg a mérsékeltebb erők politikai megoldásban gondolkodtak.

Az első titkár, Nyikita Hruscsov eleinte utóbbi felé hajlott, úgy tűnt, még a többpártrendszer bevezetését sem akadályozná meg. Ebben a szellemben hagyták jóvá október 30-án a szovjet kormány nyilatkozatát, ebben még a szovjet csapatok kivonásának lehetősége is szerepelt. Az igencsak engedékeny hangvételű dokumentum október 31-én megjelent a Pravdában, csakhogy addigra már az érvényét vesztette: komoly viták után ugyanis előző éjszaka megszületett a döntés a fegyveres beavatkozásról.

FILES TASS / INTERCONTINENTALE / AFP Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnök (1958-64) sétál Tito marsallal, Jugoszlávia kommunista vezetőjével, Nyikolaj Bulganin szovjet marsallal és Kjritcsenko szovjet politikussal Moszkvában 1956. október 4-én.

Tito meggyőzte Hruscsovot

Miért változott meg Hruscsov álláspontja ennyire gyorsan és markánsan? A mai napig történészi elemzések tárgya, ám valójában nem tudunk egyetlen „perdöntőnek” elfogadható tényt, eseményt sem említeni. Földváryné Kiss Réka szerint a magyar ’56-hoz hasonló kihívás Európában soha nem érte még a szovjet birodalmat, nem léteztek kész forgatókönyvek ilyen válságra. Vitákra és időre volt szükség, mire Hruscsov döntést hozhatott.

A kutatók többsége ma már talán egyetért abban, hogy nem a hazai események, hanem a birodalmi presztízs védelme vezetett végül a katonai erő alkalmazásához. Hruscsovnak saját keményvonalasai mellett a szovjet blokkban működő társpártok és a nyugati kommunista pártok vezetői előtt is őriznie kellett tekintélyét, illetve erőt kellett mutatnia a Nyugatnak.

Amint a döntés megszületett, már 31-én megkezdték az előkészületeket, azaz az új magyar ellenkormány névsorának összeállítását, a katonai felkészülést a Forgószél hadműveletre, illetve a külföldi kommunista pártok támogatásának begyűjtését a fegyveres beavatkozáshoz. Utóbbit Hruscsov vállalta magára, a kínai elvtársak épp Moszkvában tárgyaltak, a kelet-európai kommunista vezetőket pedig személyesen kereste fel. Mindenhol kedvező választ kapott, utoljára november 2-án éjjel Josip Broz Titóval találkozott. A leendő magyar vezető személyének kérdése ekkor még nyitott volt: Kádár vagy Münnich?

A szovjet pártvezető személyesen ismerte Münnich Ferencet, inkább felé húzott volna, míg Tito Kádárt támogatta: azzal érvelt, hogy előbbi moszkvai nagykövet volt, míg utóbbi megjárta Rákosi börtönét, sokkal „hitelesebb” szereplő a magyarok szemében, könnyebb őt széles tömegekkel elfogadtatni. Végül a jugoszláv álláspont győzött.

Állítólag a vacsorán Hruscsov még egyszer rákérdezett: Münnich vagy Kádár? Kádár – jött Tito válasza, mire a szovjet főtitkár annyit mondott: »malagyec«, azaz remek fickó. Több szó erről nem esett, Kádár János sorsa november 3-ára eldőlt

– jegyzi meg a történész.

Állítólag. A titkos találkozóról ugyanis nem készült jegyzőkönyv, az eseményeket Jugoszlávia moszkvai nagykövetének feljegyzéseiből és Hruscsov emlékirataiból ismerjük. Térjünk most vissza Kádárhoz Moszkvába.

Nem tudta, mit keres a Kremlben

Valójában egyetlen nap sem telt még el a magyar rádióban elhangzott, a forradalom melletti kiállást hangsúlyozó beszéde óta, amikor november 2-án már a Kremlben állt, és az SZKP vezetői előtt kellett beszámolnia a magyarországi helyzetről, az addigi történésekről. Rögtön a tanácskozás elején szót kapott, és bár a beszédét nem ismerjük szó szerint, mondanivalóját a fültanúk egymást nem mindig fedő feljegyzései alapján rekonstruálhatjuk.

Illetve szavai nyomán elég erősen vélelmezhetjük, hogy fogalma sem volt, miért került Moszkvába. Fogoly? Bukott politikus? Vagy épp ellenkezőleg, a szovjetek a megoldás lehetőségét látják benne? Ne feledjük, Kádár ekkor még alapvetően Nagy Imre államminisztere, az MDP helyébe lépő, újonnan alakított MSZMP első számú vezetője volt.

BL / Fortepan A Vörös tér, a Vaszilij Blazsennij-székesegyház 1956-ban.

Nem tudta, milyen álláspontra kellene helyezkednie, meglehetősen hosszú beszéde nélkülözte a koherenciát, tele volt kusza megfogalmazásokkal. Hosszasan sorolta a Rákosi-klikk bűneit, kétértelmű kijelentéseket tett Nagy Imrével kapcsolatban és a szovjet kivonulás kérdésében. Végeredményben ügyesen fogalmazott:

úgy vállalta a Nagy Imre-kormány döntéseit, hogy közben mindvégig meghagyta a kiskapukat a teljes elhatárolódáshoz is.

Elismerte, a magyarországi helyzetben benne foglaltatik az „ellenforradalmi veszély”, azonban amellett érvelt, hogy a kommunista párt szempontjából a politikai megoldás lenne hasznosabb. A fegyveres fellépés ugyanis szerinte vérontáshoz vezetne, ez pedig rombolja a kommunisták erkölcsi pozícióit, ezzel pedig árt a szocialista országoknak is. Nyilván nem tudta, hogy a Kremlben már megszületett a döntés, miként azzal sem volt tisztában, milyen szerepet szánnak neki.

Moszkva magyarországi helytartója

Nincs információnk arról, hogy mi történt az ülés után, Kádár miről és milyen tájékoztatást kapott. November 3-án, amint Hruscsov visszaért Jugoszláviából, azonnal újra összeült az elnökség, némi vita után az első titkár közölte az új magyar kormány névsorát, az élén – pártvezetői posztja megtartása mellett – Kádár Jánossal.

Tényként közölte, mintha egy provincia helytartóját nevezte volna meg, majd egyes beszámolók szerint azonnal elhagyta a helyiséget, Kádár ezután következő felszólalását már nem hallgatta meg

– emeli ki a történész.

Ebben a beszédében Kádár azt fejtegette, hogy a múltban a szovjet elvtársak csak néhány magyar kommunistában bíztak meg, Rákosiban, Gerőben, Farkas Mihályban, akik monopolizálták a Szovjetunióval való kapcsolatot, végeredményben pedig ez volt minden probléma forrása. Itt már elítélőbben beszélt Nagy Imréről, mondván Magyarországon kommunistákat gyilkolnak, a miniszterelnök pedig fedezi őket. Igaz, Horváth Imre külügyminiszter jegyzetei szerint – aki október 30-án az ENSZ közgyűlése helyett inkább Moszkvába repült – azt mondta, hogy a gyilkosok fedezése csupán a látszat. Hangsúlyos különbség, valójában arra világít rá, hogy nem tudjuk, pontosan mikor és mi hangzott el ezekben a napokban, csak az irányokat látjuk. Két fontos Kádári gondolat viszont biztosan elhangzott:

  • kiemelte, hogy kormánya ne legyen bábkormány, ami teljesen nélkülözött bármiféle realitást;
  • a katonai beavatkozásra pedig úgy reagált: igazuk van, a helyzet stabilitásához most az önök segítsége kell.

Ismét markánsan fordított a véleményén, illetve, miközben visszautasította, hogy bábkormányként működjön, nagyon is jól tudta: a forradalom és szabadságharc leverése után neki kell majd rendet tennie. Ahogy Földváryné Kiss Réka fogalmaz:

egy Moszkvából rángatott marionett-előadás névadó figurája lett, miközben megpróbált egyenrangú partnerként viselkedni.

Ha nem bábkormány, akkor mi?

Még ezen a napon a szovjet pártelnökség elfogadott a magyar kormány nevében egy kiáltványt, amit Kádár utólag kapott meg, pusztán aláírásra. Hiába volt ő az új kormány feje, a kabinet összetételét is tartalmazó szöveget Münnich olvasta fel Kárpátalján, ezt a szolnoki rádió hullámhosszán adták le november 4-én hajnalban, a szovjet támadás megindítása utáni percekben. Az új kormány itthon tartózkodó tagjai ekkor, a rádióból értesülnek róla, hogy kormánytagok lettek, majd ugyanez a dokumentum november 5-én az ő aláírásukkal a Pravdában is megjelent.

„Csatlakozzatok a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányhoz! Támogassátok népünk igazságos harcát, védjétek meg népi demokratikus rendszerünket! Fegyverezzétek le az ellenforradalmi bandákat!” – hangoztak az éterben Münnich szavai, a teljes szöveg itt olvasható.

INTERCONTINENTALE / AFP Tildy Zoltán tárca nélküli miniszter, Nagy Imre miniszterelnök és Maléter Pál ezredes, honvédelmi miniszter 1956. november 4-én Budapesten, a parlamentben rendkívüli ülésen tanácskoznak, miután felhívást intéztek az ENSZ-hez.

Három nap telt el, és Kádár János ismét 180 fokos fordulatot hajtott végre. A helyzet drámaiságát 15 perccel később, hajnali 4:20-kor Nagy Imre szavai fokozták a végletekig a Szabad Kossuth Rádión keresztül: „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”

Kádár János november 5-én érkezett Magyarországra, Szolnokra, ahol fogadta kabinetje bizonyára meglepett tagjait. Ugyan a bábkormány státuszt kifejezetten visszautasította, mégis két napig ültek tétlenül, mialatt a szovjet hadsereg vérbe fojtotta a magyar szabadságharcot. Amint a főváros biztonságosabbá vált, november 7-én Kádárt egy szovjet páncélos alakulat hozta Budapestre, egyenesen a Parlamentbe. Hogy aztán a munkás-paraszt kormány miként fogott neki a „rendteremtésnek”, mennyire volt működése Moszkvából kézivezérelt, illetve mennyire tudta meghaladni a bábkormányzást, arról sorozatunk következő részében lesz szó.

Kádár Jánosról szóló sorozatunk eddigi részei:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik