Tudomány zöldövezet

A mostaninál jelentősen nagyobb áradások várnak ránk

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

A klímaváltozás miatt kétszer nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő olyan felhőszakadások, mint amilyenek szeptemberben pusztító árvizeket okoztak Közép-Európában – írja az MTI a World Weather Attribution (WWA) nemzetközi tudóscsoport közleménye alapján. A szervezet arra szólította fel a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés megállítására.

A WWA szerint a négynapos esőzéssel járó Boris vihar volt a valaha mért legerősebb Közép-Európában. Az elmúlt két évtized legsúlyosabb közép-európai áradásai 24 halálos áldozatot követeltek, jelentős anyagi károkat okoztak, épületek és hidak rongálódtak meg, a helyreállítás pedig több milliárd dollárt emészthet fel.

A klímaváltozás miatt az ilyen felhőszakadások valószínűsége legalább kétszeresére nőtt, és erejük hét százalékkal hevesebb lett. Joyce Kimutai éghajlatkutató kiemelte, hogy az áradások ismét rávilágítanak a fosszilis tüzelőanyagok okozta felmelegedés pusztító hatásaira.

Amíg az olajat, a gázt és a szenet nem váltják fel megújuló energiával, addig a Borishoz hasonló viharok még hevesebb esőzéseket és gazdasági károkkal járó áradásokat fognak okozni

– fűzte hozzá.

A jelentés szerint ilyen vihar várhatóan átlagosan 100–300 évente egyszer fordulhat elő a mai éghajlati viszonyok között, az iparosodás előtti szinthez képest 1,3 Celsius-fokos felmelegedésnél. Azonban ha az iparosodás előtti szinthez képest a felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot, ami várhatóan a 2050-es években következik be, az ilyen viharok legalább 5 százalékkal több esővel fognak érkezni, és a mostaninál 50 százalékkal gyakrabban fordulnak majd elő.

Hogy ennek pontosan mik az okai, arról alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Ezért lesznek egyre gyakoribbak a mostanihoz hasonló áradások
Több mint tíz éve nem volt példa olyan mértékű áradásokra régiónkban, mint amilyen az elmúlt napokban jelentkezett. Az elkövetkező évtizedekben arra kell készülnünk, hogy jóval gyakrabban érheti ilyen krízishelyzet térségünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik