Tudomány zöldövezet

Tenyérnyi méretű pókok lepik el Amerikát

LITTLE DINOSAUR / Getty Images
LITTLE DINOSAUR / Getty Images

Hatalmas, idegen pókok terjednek az Egyesült Államok területén, idén nyáron New Yorkban és New Jerseyben is felbukkanhatnak – írja az ABC News. A dzsoró pókok (Trichonephila clavata) inváziós állatok, amelyek feltehetőleg 2014 környékén juthattak Japánból Amerikába, azóta pedig egyre nagyobb részét szállják meg a kontinensnek.

Nőstény példányai akár tenyérnyi méretűre is nőhetnek, és kifejezetten erős, a napfényben aranyszínűnek látszó hálót tudnak szőni, amely átmérője a 2-3 métert is elérheti.

Ez a faj kifejezetten jól tud alkalmazkodni az urbánus környezethez, így akár a nagyvárosokban is képesek terjedni. Térnyerésüket az is elősegíti, hogy – más pókokkal ellentétben – a nagy autóforgalomból származó rezgések látszólag nem gátolják őket a vadászatban, ezért főutak mellett is megélnek.

Ezek az ízeltlábúak ősszel párzanak, amely után a nőstények 400 tojást is rakhatnak. Télen aztán minden példány elpusztul, tavasszal viszont kikelnek az újszülöttek, akik ejtőernyő szerű hálót formálnak, amellyel 160 kilométeres sugarú körben képesek szétszóródni.

Bár hivatalosan mérges állatnak tekinthetők, az emberekre és a házi kedvencekre nem jelentenek veszélyt. Természetük jellemzően félénk, ha fenyegetve érzik magukat, támadás helyett inkább halottnak tettetik magukat.

A faj egyébként Japánban, Koreában, Kínában és Tajvanon őshonos, 2014-ben viszont Georgiában is felbukkant. A szakértők szerint a pók egy hajókonténerben érkezhetett az amerikai államba, ahonnan azóta Tennessee-be, Nyugat-Virginiába, Alabamába, Oklahomába, Marylandbe, valamint Észak- és Dél-Dakotába is átterjedt, hamarosan pedig a teljes keleti parton megjelenhetnek.

Kapcsolódó
Előbújtak Magyarország legnagyobb pókjai
A szongáriai cselőpókot gyakran nevezik az orosz tarantulának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik