Tudomány zöldövezet

Óriáspókok lephetik el az amerikai városokat

GummyBone / Getty Images
GummyBone / Getty Images

Hatalmas pókok lephetik el amerikai városait egy új tanulmány szerint – írja a Live Science. Az úgy nevezett dzsoró pókok (Trichonephila clavata) inváziós állatok, amelyek Ázsiából érkeztek az Egyesült Államok területére, ahol azóta gyorsan szaporodnak.

A friss kutatás eredményei arra utalnak, hogy ez a faj kifejezetten jól tud alkalmazkodni az urbánus környezethez is, így könnyen lehet, hogy hamarosan a nagyvárosokban is elterjed.

A dzsoró pókok tenyérnyi méretűre is nőhetnek, napfényben aranyszínűnek látszó halójuk pedig akár az 1,8 méteres átmérőt is elérheti.

Ezek az ízeltlábúak ősszel párzanak, amely után a nőstények 400 tojást is rakhatnak. Télen aztán minden példány elpusztul, tavasszal viszont kikelnek az újszülöttek, akik ejtőernyő szerű hálót formálnak, amellyel 160 kilométeres sugarú körben képesek szétszóródni.

A faj egyébként Japánban, Koreában, Kínában és Tajvanon őshonos, 2014-ben viszont Georgiában is felbukkant. A szakértők szerint a pók egy hajókonténerben érkezhetett az amerikai államba, ahonnan azóta Tennessee-be, Nyugat-Virginiába, Alabamába, Oklahomába, Marylandbe, valamint Észak- és Dél-Dakotába is átterjedt. A tudósok úgy vélik, a dzsoró pók hamarosan az ország teljes keleti partján megjelenhet.

Terjedésüket az is elősegíti, hogy – más pókokkal ellentétben – a nagy autóforgalomból származó rezgések látszólag nem gátolják őket a vadászatban, ezért főutak mellett is képesek megélni. Jelenleg még vitatott, hogy hosszú távon milyen hatással lesz az élővilágra a dzsoró pókok inváziója. Egyelőre úgy tűnik, nem agresszívak más pókfajokkal szemben, viszont az őket célzó ragadozók hiánya miatt elképzelhető, hogy kiszorítják majd az őshonos pókokat.

Kapcsolódó
Szuperdisznók inváziójától félnek Amerikában
Ezek az állatok olyan hibridek, amelyek egy vaddisznó túlélési képességeivel és egy házisertés méretével bírnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik