Nagyvilág

Luxushajó mentett meg hatvannyolc hajótöröttet az Atlanti-óceánon

Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Egy luxushajó mentett meg hatvannyolc tengeren hánykolódó menekültet, miután hajótörést szenvedtek a viharos tengeren. A menedékkérőket szállító halászhajó a Kanári-szigetekre próbált eljutni sikertelenül.

A tengeri szerencsétlenségben hat ember meghalt.

A Kanári-szigetek az utóbbi években az Afrikából érkező irreguláris migránsok fő belépési pontjává vált Spanyolországba. Ez az útvonal egyben mindközül a leginkább életveszély. A Walking Borders migrációs jogvédő szervezet épp a múlt héten közölte, hogy az év első öt hónapjában közel ötezer ember halt meg a tengeren ezen az útvonalon.

A Philipp Oldendorff tengeri teherhajó még szerdán észlelte a Tenerife szigetétől 815 kilométernyire dél felé elsodródó halászhajót, és elsősegélyt nyújtott a menedékkérőknek. A Insignia luxushajót a térségbe irányították, hogy felvegye a túlélőket – közölte a spanyol parti őrség.

Az Insignia, amely a miami székhelyű Oceania Cruises tulajdonában van, három holttestet is kiemelt a halászhajóról. A rossz időjárási viszonyok miatt két holttest kiemelése lehetetlenné vált, ezért a hajó későbbi keresésének megkönnyítése céljából helymeghatározó eszközt hagytak hátra.

Az összesen hatszázhetven utas befogadására alkalmas kisebb luxushajó épp egy száznyolcvan napos világkörüli úton járt, amit januárban kezdett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik