Közélet

Az uniós tagállamok közül Magyarország fizet a legtöbbet Moszkvának

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / EPA / MTI
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / EPA / MTI

Tavaly az uniós tagállamok közül messze a legtöbb pénzt, közel ötmilliárd eurót – mintegy 1800 milliárd forintot – Magyarország hagyta Moszkvában – derül ki az Eurostat nemrég közzétett elemzéséből, amelyet a Népszava ismertetett.

A magyar-orosz külkereskedelmi mérleg, vagyis az oda- és ideszállított áruk értékének különbözetére az EU-n belül tehát nálunk fordult leginkább veszteségbe – írta a lap. A második legnagyobb kárvallott Hollandia 3,5 és Szlovákia 3,4 milliárd euróval. Messze a legtöbbet, 6,6 milliárd eurót, a németek nyertek a kétoldalú kapcsolatokon: vagyis míg Putyin változatlanul, előszeretettel vásárol német árut, ez visszafelé, elsősorban a gáz- és olajszállítások megszűnte okán, már nem érvényesül.

A kétoldalú kapcsolatokon a második helyezett litvánok 1,8, illetve a harmadik lengyelek pedig 1,4 milliárd eurót nyertek. A jelek szerint tehát Moszkva áruvásárlási szándékait kevéssé befolyásolja az adott állam ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja.

Az uniós statisztikai hivatal egy másik kimutatása szerint a tavaly Budapestről Moszkvába utalt, összesen 5,8 milliárd euró a hollandok 6,3 milliárd eurója után EU-szerte a második legmagasabb összegnek számított. Az oroszokkal szembeni brutális külkereskedelmi hiányunk egyértelműen a Magyarországra irányuló gáz- és olajszállítások kontójára írható.

Az Eurostat egy kapcsolódó ábrája szerint az EU-ba irányuló orosz szállítások értéke a 2022. eleji, havi 20 milliárd euróról 2023. márciusára havi 5 milliárd euróra esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik