Tudomány

Kutya az irodában? Erre kell figyelni

Getty Images
Getty Images
Meg kell teremteni a feltételeket a négylábú barátainknak.

Néhány éve csupán elvétve volt olyan iroda, ahol szívesen fogadták a gazdájukkal érkező kutyákat, mára azonban a munkahelyek egyre nyitottabbak a kisállatbarát iroda koncepciójára. A Mars az amerikai hagyományokra épülő „Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre” nap alkalmából hívta fel a figyelmet a kutyabarát munkahely előnyeire, kiemelve a munkavállalók mentális egészségére gyakorolt hatását.

Az állatok puszta jelenléte is képes enyhíteni a stresszt és az ebből fakadó tüneteket, a velük való foglalkozás, játék vagy séta pedig segít őszinte és pozitív energiákkal feltöltődni. Ezek az élmények és észrevétlen hatások nem csupán az irodában érvényesülnek, négylábú kedvenceink a munkatársak teljes napját képesek bearanyozni, így pedig a munkahelyi hangulaton túl a magánéletükre is pozitívan hathatnak.

Mielőtt azonban a négylábú barátunk velünk tartana, meg kell hozzá teremteni a feltételeket.

Ennek egyik fontos lépése az iroda felkészítése. Biztosítani kell többek között kiskedvencünk számára egy nyugodt, kényelmes helyet, kutyaágyat, ahol napközben megpihenhet. Szüksége lesz kutyaeledelre, jutalomfalatra, valamint könnyen hozzáférhető vizes tálra. Érdemes néhány játékkal is készülni, hogy elkerüljük az unalom szülte rosszalkodást – de semmiképp se olyat, amivel zajonghat.

A problémamentes irodai látogatás másik lényeges eleme a kutya megfelelő társas viselkedése. Korom Gábor kutyatréner, a Tükör Módszer és a speciális kölyök program megalkotója kiemelte: az irodai kutyatársaság nem földtől elrugaszkodott ötlet, inkább egyfajta visszatérés a természetes állapothoz. Hiszen a kutya az ember szoros közelségében érzi magát a legjobban, számára magától értetődő, hogy gazdáját kíséri. A tréner ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos feltételeknek elengedhetetlenül teljesülniük kell, mielőtt a kutya velünk tartana a munkahelyünkre.

Mielőtt magunkkal vinnénk kutyánkat az irodába:

  • tanuljuk meg, miként nyugtathatjuk megű, hiszen képesnek kell lennie az irodában is pihenni,
  • magabiztosan tudjuk fegyelmezni, hogy viselkedése kompatibilis legyen az irodai etikettel,
  • legyen teljesen szobatiszta (ez leginkább a kölyökkutyák esetén fontos),
  • bizonyosodjunk meg arról, hogy se fajtársai, se más emberek felé nem mutat agressziót,
  • szoktassuk hozzá a nagyvárosi környezet terheléseihez.

Mindezeket már kölyökkortól érdemes gyakorolni, de egy felnőtt kutyát is lehet tanítani, azonban mindkét esetben sok türelemre és következetességre lesz szükségünk.

„Egy jobb világot szeretnénk teremteni a kisállatok számára. Ennek érdekében pedig már évek óta elkötelezetten támogatjuk az állatmenhelyeket, ösztönözzük az örökbefogadást, hangsúlyozzuk a felelős kisállattartás fontosságát, illetve több mint 10 éves tapasztalatunkra építve hasznos tippekkel segítünk mindenkinek, aki kisállatbarát irodát szeretne működtetni. Saját tapasztalatból mondhatom, az, hogy négylábú kedvenceink velünk lehetnek az irodában nap mint nap, olyan plusz, amit Munkatársaink nagyra értékelnek, és szeretnénk minél többeket bíztatni a koncepció megvalósítására, amennyiben a feltételek adottak” – mondta Czégény Orsolya, a Mars közép-európai vállalati ügyekért felelős menedzsere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik