Tudomány

Ezek a macskák élhetnek a legtovább

Marser / Getty Images
Marser / Getty Images

Habár a macskák esetében sokkal inkább függ a várható élettartam a tartás módtól, mint a fajtabéli különbségekből, itt is tapasztalhatók eltérések. Egy új tanulmány szerint míg a burma macska és a burmai szent templommacska várható átlagos élettartama a leghosszabb, átlagot tekintve a szfinx macskák halnak meg a legfiatalabban, írja a Live Scince.

A Journal of Feline Medicine and Surgery szaklapban publikált tanulmány közel 8000 házikedvencként tartott macska adatait vizsgálta az Egyesült Királyságban, amelyek 2019 januárja és 2021 márciusa között pusztultak el.

A tanulmány megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a háziállatként tartott macskák születéskor várható átlagos élettartama 11,7 év volt.

Összességében a keresztezett macskák körülbelül másfél évvel éltek tovább, mint a fajtatiszták. A burma macska és a burmai szent templommacska várható élettartama a leghosszabb születéskor, átlagosan mintegy 14,4 év.

A szfinx macskák várható élettartama azonban mindössze fele olyan hosszú volt – mindössze 6,7 év. Ennek oka a szívbetegségekre vagy más betegségekre való genetikai hajlam. A fajtán kívül más tényezők is hozzájárultak a macska várható élettartamához.

A nőstény cicák átlagosan 1,3 évvel éltek tovább, mint a hím macskák, az ivartalanított macskák pedig 1,1 évvel tovább éltek, mint az ép társaik.

A kulturális preferenciák, mint például, hogy a macskákat bent kell-e tartani, vagy szabadon kell-e tartani, szintén befolyásolhatják a macska becsült élettartamát – számoltak be a kutatók. A különbséget azonban nehéz számszerűsíteni. A szakértők szerint a tanulmány az állattulajdonosokra is nagy hatással volt, az ismerősi körben sokkal komolyabban kezdték venni a tartás módját.

Kapcsolódó
Kiderült, melyik kutyafajta él a legtovább
A kutatócsoport eredménye 584 ezer, több mint 150 különböző fajtából származó állat adatain alapul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik