Tudomány

Kiderült, melyik kutyafajta él a legtovább

silversaltphoto.j.senosiain / Getty Images
silversaltphoto.j.senosiain / Getty Images

A kutyák átlagosan 10-13 évig élnek, ami nagyjából 60-74 emberi esztendőnek felel meg. A Scientific Reportsban megjelent új tanulmány szerint azonban jelentős különbség mutatkozik az egyes fajták várható élettartama között – írja az IFLScience.

A kutatás azt állítja, hogy a kicsi, hosszú orrú kutyák várható élettartama a legmagasabb az Egyesült Királyságban, míg a közepes méretű, lapos arcú fajtákból, például az angol bulldogokból származó hím kutyáké a legalacsonyabb. Előbbiek átlagos élettartama 13,3 év, míg utóbbiak esetében nagyjából 11,2 évvel lehet kalkulálni.

McMillan, K.M., Bielby, J., Williams, C.L. et al. / Scientific Reports, CC BY

A kutatócsoport eredményei több mint 584 ezer, több mint 150 különböző fajtából származó kutya adatain alapulnak. A 12 legnépszerűbb fajta közül, amelyek az adatbázisban feljegyzett tiszta fajták több mint 50 százalékát tették ki, a labrador átlagos várható élettartama 13,1 év, a jack russell terriereké 13,3 év, a Cavalier King Charles spánielek átlagos élettartama medián várható élettartama 11,8 év volt.

A tiszta fajták várható átlagos élettartama magasabb volt, mint a keresztezetteké (12,7 év a 12,0 évvel szemben), míg a nőstény kutyák valamivel magasabb átlagos élettartammal bírtak, mint a hímek (12,7 év a 12,4 évhez képest).

Amellett, hogy meghatározza a jövőbeli kutatások és az állatjóléti beavatkozások lehetséges irányait, ez a tanulmány néhány fontos információt is tartalmaz, amelyek segíthetnek a jövőbeni gazdáknak eldönteni, melyik kutya a megfelelő számukra.

– mondta Angus Nurse, a brit Ruskin Egyetem szakértője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik