Tudomány

Olyan háborús taktikát használnak a csimpánzok, amilyet eddig csak embereknél láttak

Anup Shah / Getty Images
Anup Shah / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján olyan harcászati taktikát figyeltek meg egyes csimpánzoknál, amelyhez hasonlót eddig csak embereknél dokumentáltak – írja a Live Science. A kutatók a nyugat-afrikai csimpánzok két populációját vizsgálták, és észrevették, hogy az egyedek dombokra felmászva fürkészik a potenciális ellenséget.

Az állatok lényegében felderítő küldetéseket végeznek, hogy mérlegelni tudják, érdemes-e belépni egy adott területre.

Bár számos faj aktívan keresi a veszélyforrásokat, ez az első alkalom, amikor a természetben sikerült megfigyelni, ahogy egy állat a kiemelkedő terepet hasznosítja a lehetséges konfliktus felméréséhez. Sylvain Lemoine, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a jelenség a csimpánzok metakogníciójáról árulkodik – arról a képességről, hogy az állat képes reflektálni saját tudására, és információt szerezni azzal kapcsolatban, amit nem ismer.

A magaslatok használata az emberi hadviselés egyik legrégebbi katonai taktikája. A csimpánzok olyan közösségekben élnek, amelyek versengenek a helyért és az erőforrásokért, normális viselkedésükhöz pedig hozzátartozik az összehangolt agresszió. A közösségek közötti határok nincsenek kőbe vésve, a majmok állandó, alacsony intenzitású háborúban élnek. Úgy tűnik, a magaslatok számukra is igen hasznosak harcaik során.

A kutatók az elefántcsontparti Taï Nemzeti Park két, szomszédos csoportját vizsgálták önkéntesek támogatásával. A megfigyelés 2013 és 2016 között zajlott, az eredmények GPS- és viselkedési adatokon alapulnak.

Az információk alapján a csimpánzok nagyobb valószínűséggel másztak hegyet, amikor területük határához értek, mint amikor a belső részén utaztak. A dombokon nyugodtan pihentek, figyelve környezetüket. A példányok nagyobb eséllyel haladtak előre a magaslatokról, ha messze jártak a riválisok, ami arra utal, hogy a dombokon való várakozás a konfliktusok elkerülését szolgálja.  Elképzelhető ugyanakkor, hogy a látottak alapján az állatok adott esetben akár azt is mérlegelhetik, megéri-e támadniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik