Tudomány

Neandervölgyi gének befolyásolhatják az orr alakját

Egy friss tanulmány alapján olyan géneket örököltek egyes modern emberek a neandervölgyiektől, amelyek befolyásolják az orr formáját – írja a Phys.org. Az érintett gének magasabb orrot eredményeznek, és a természetes szelekció révén jelenhettek meg, amikor az Afrikából kivándorló emberek elkezdtek alkalmazkodni a hidegebb környezethez.

„Az elmúlt 15 évben, amióta a neandervölgyi genomot szekvenálták, megtudhattuk, hogy saját őseink nyilvánvalóan keveredtek a neandervölgyiekkel, és így az ő DNS-ük apró darabkáit hagyták ránk” – mondta Dr. Kaustubh Adhikari, a University College London munkatársa és a csapat tagja. Mint hozzátette, eredményeik szerint a neandervölgyiektől örökölt DNS egy része befolyásolja arcunk formáját.

A vizsgálatban Brazíliában, Kolumbiában, Chilében, Mexikóban és Peruban élő, afrikai, európai és őslakos származású alanyokat elemeztek, a kutatásban mintegy 6000 ember csatlakozott be. A szakértők az alanyok genetikája mellett az arcukról készült fotókat is megvizsgálták, különösen figyelve egyes pontok, például az orr és a száj távolságára.

Julian Ward / Getty Images

A kutatók 33, az arcformával összefüggésbe hozható genomrégiót azonosítottak, amelyek közül 26-ot sikerült felismerniük más etnikumok adatainak elemzése során, kelet-ázsiai, európai vagy afrikai résztvevők bevonásával.

Különösen érdekes a neandervölgyiektől örökölt ATF3 nevű régió, amely az őslakos és egyes kelet-ázsiai származású személyeknél növeli az orrmagasságot.

„Régóta feltételezik, hogy az orrunk alakját a természetes szelekció határozza meg, mivel az orrunk segít szabályozni a belélegzett levegő hőmérsékletét és páratartalmát, a változatos formájú orrok jobban alkalmazkodhatnak a különböző éghajlatokhoz, amelyekben őseink éltek” – mondta Dr. Csing Li, a Fudan Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A most kimutatott gének a neandervölgyiektől származhatnak, és a hidegebb klímához való alkalmazkodást segíthették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik