Tudomány zöldövezet

A galápagosi óriásteknősök új faját fedezték fel

Az óriásteknősök egy új faját fedezhették fel a Galápagos-szigeteken – írja az AFP. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szerint genetikai vizsgálatok alapján megállapították, hogy az egyik szigeten két teknősfaj is élt.

A szakértők az 557 kilométer hosszú San Cristóbalon élő állatok DNS-ét vetették össze a sziget hegyvidékéről 1906-ban begyűjtött maradványok mintáival. Az eredmények a kutatók szerint két eltérő populációra utalnak.

Chasing Light – Photography by James Stone james-stone.com / Getty Images

A 20. század felfedezői sosem jutottak el a sziget északkeleti síkvidékére, ahol a teknősök jelenleg élnek.

Úgy tűnik, a területen előforduló mintegy 8 ezer példány nem ugyanahhoz a csoporthoz tartozik, mint a hegyi teknősök.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a San Cristóbalon élő, eddig a Chelonoidis chathamensis faj tagjaiként azonosított állatok valójában egy másik faj egyedei. A sziget két eltérő csoportnak adhatott egykor otthont, az egyik a sík-, a másik pedig a hegyvidéken volt honos. A valódi Chelonoidis chathamensis mára szinte biztosan kipusztult. A kutatók folytatják a vizsgálatot, hogy megállapítsák, valóban kell-e új tudományos nevet adni a San Cristóbal-i teknősöknek.

Az Ecuador partjaitól mintegy ezer kilométerre fekvő, védett Galápagos-szigeteken különleges flóra és fauna fejlődött ki. A térség Charles Darwin evolúciós megfigyelései miatt vált igazán híressé. A Galápagos Nemzeti Park szerint eredetileg 15 teknősfaj élt a régiókban, ezek közül három évszázadokkal ezelőtt kipusztult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik