Belföld

Hadházy: Zugló polgármestere 16 oldalt kivágott egy közvélemény-kutatásból, ahol a támogatottsági adatok voltak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egy hónap után kiadta Horváth Csaba, Zugló polgármestere az önkormányzati pénzen megrendelt közvélemény-kutatást, de az csak 24 oldalas, és előkerült egy 40 oldalas változat is.

Rózsa András népszerűbb és esélyesebb jelölt Horváth Csabánál: márciusban akkor is esélye lett volna a polgármester-választás megnyerésére, ha nemcsak Borbély Ádámmal (a Fidesz jelöltjével), hanem Horváth Csabával, valamint egy esetleges MKKP-s jelölttel is szembekerült volna

– olvasható abban az IDEA-tanulmányban, amelyet Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerzett meg az önkormányzattól. Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere (akit az országos együttműködés alapján a DK is támogat) viszont lényegében azt állítja, hogy ilyen megállapítás nem szerepelt a felmérésben, sőt a szóvivőjén keresztül azt közölte: nem is kérték a politikai támogatottság mérését, amikor megrendeltek egy átfogó tanulmányt a kerület lakosságának közpolitikai preferenciáiról.

Horváth áprilisban megtorpedózta a kerületben a helyi ellenzéki jelöltek előválasztását. Az MSZP-s polgármester bejelentette, hogy mindenképp újraindul Zugló vezetéséért az önkormányzati választáson, és ebben pártja is messzemenően támogatja. Ugyanakkor addigra már ismert volt a Medián XIV. kerületi kutatásának eredménye. A március közepén begyűjtött adatok azt mutatták, hogy a momentumos Rózsa András, akit többek között a kerületben parlamenti képviselővé választott Hadházy, a CivilZugló Egyesület és a Mindenki Magyarországa Néppárt is támogat, jobban állt, mint Horváth.

A polgármester azzal vágott vissza, hogy ő is megrendelt egy nagymintás felmérést. Az önkormányzat az IDEA Intézettel (pontosabban az intézetet működtető Respublica Elemző Kutató és Tanácsadó Kft.-vel) kötött szerződést. A tanulmány március és április fordulóján felvett adatokkal el is készült, csakhogy az önkormányzat képviselői hiába érdeklődtek, a polgármester nem hozta nyilvánosságra az eredményeket. Rózsa, a kerület korábbi alpolgármestere az Indexnek két hete azt nyilatkozta, ha kedvezőek lettek volna az eredmények a polgármesterre nézve, akkor szerinte már publikálták volna.

Várnai László, a CivilZugló önkormányzati képviselője már március 27-én levélben fordult a jegyzőhöz, és kérte, hogy közérdekű adatként tájékoztassák, ki, mikor és mennyiért rendelte meg a kutatást. Várnai az elkészült tanulmányt is kikérte. Tiba Zsolt jegyző a 15 napos határidőt meghosszabbítva április 26-án küldte meg a dokumentációt, amelyből kiderült, hogy az önkormányzat 2,5 millió forint plusz áfát fizetett a cégnek, és csatolta az IDEA Intézet 24 oldalas kutatási anyagát is. Csakhogy Hadházy időközben más önkormányzati forrásból szintén megszerezte az IDEA-tanulmányt, de az 40 oldalas volt.

A két dokumentum címe nem azonos. A hivatalos verziót Helyi közpolitikai ügyekkel kapcsolatos vélemények Zuglóban, Hadházyét pedig Közélettel kapcsolatos vélemények és politikai preferenciák Zuglóban címmel látták el. Csakhogy az első 24 oldal egy összefoglaló résztől eltekintve azonos. Ebben a többi között a Bosnyák téri beruházással és a mini-Dubaj beruházással kapcsolatos véleményekről lehet olvasni.

A hiányzó a 16 oldal a hivatalosan kiadott részekkel teljesen megegyező formátumban egy olyan fejezetet tartalmaz, amely a polgármester, a kerületi ellenzéki politikusok, illetve a Fidesz-jelölt támogatottságát elemezi. Az ott szereplő megállapítások azt mutatják, hogy a felvétel idején Horváth Csaba népszerűtlenebb volt ellenzéki riválisánál.

Emellett a többi között az olvasható, hogy

  • a zuglóiak 19 százaléka szavazna a kormánypártokra egy „most vasárnap” sorra kerülő parlamenti választáson, miközben a lakosok 14 százaléka a DK-val, 15 százaléka a Momentummal szimpatizál,
  • a biztos szavazók 26 százaléka a Fidesz-KDNP-re, 25 százaléka a Momentumra, 23 százaléka pedig a DK-ra szavazott volna,
  • a kerületi lakosok körében Hadházy és Karácsony Gergely a közepesnél egyértelműen népszerűbb, Horváth Csaba polgármester megítélése lényegesen kedvezőtlenebb e két politikusnál.

Hadházy Ákos és Várnai László egybehangzóan azt mondta lapunknak, hogy szerintük a polgármester a saját politikai érdekeit követve megcsonkította a tanulmányt, és törvénysértő módon megpróbálta félretájékoztatni az önkormányzat képviselőit.

Az önkormányzat szóvivője, Kormos Kata viszont azt írta a 24.hu-nak, hogy

az IDEA közvélemény-kutatását teljes terjedelmében továbbítottuk a hivatal részére, azon a napon, amikor azt a Polgármesteri Kabinet megkapta. A megrendelt kutatásnak nem képezte tárgyát a politikai támogatottság mérése, képviselő úr a teljes, 24 oldalas kutatást megkapta.

Tiba Zsolt egy külön levelet küldött, hogy elmagyarázza a helyzet. A jegyző szerint az „ügygazda nem a hivatala volt, hanem a polgármesteri kabinet”, ezért ő csak továbbította az adatigénylésre előkészített anyagokat.

Megkerestük a tanulmányt készítő IDEA Intézet vezetőjét, hogy megtudjuk, 24 vagy 40 oldalas volt a leadott tanulmány, ám Böcskei Balázs közölte, hogy a megrendelővel kötött megállapodás értelmében nem nyilatkozhat a felmérés részleteiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik