Tudomány zöldövezet

Aggasztó ütemben pusztul a világ egyik legnagyobb szavannája

Aggasztja a brazil ökológusokat, hogy évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a Cerrado füves-fás-erdős vidéken – írja az MTI. Ez a világ legsokszínűbb élővilágú és egyik legnagyobb szavannája, a térség Amazóniától délre, több állam területén fekszik.

Az INPE brazil űrkutatási hivatal hétvégén közzétett adatai alapján a júliusban lezárult 12 hónapban 8 százalékkal, 8531 négyzetkilométerre, 2015 óta a legnagyobbra nőtt az erdőktől megtisztított terület nagysága.

A Cerradót fejtetőre állított erdőnek is nevezik, mert a területén honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék a szezonális aszályokat és futótüzeket. A hagyományosan jelentős szénelnyelőnek számító vidék növényzetének pusztítása karbonkibocsátóvá alakítja a régiót.

Image by Ramesh Thadani / Getty Images

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa rendkívül aggasztónak nevezte a friss adatokat, és bírálta a kormányt, amiért figyelemelterelés céljából szilveszter napján hozta nyilvánosságra az információkat. Az erdőirtás növekedése azért is aggasztja a szakértőket, mert az 1970-es évek óta a Cerrado természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés, főleg szójatermelés és állattartás céljából. A brazil szójamezők több mint fele a szavannás vidéken található.

Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa szerint bolygónkon kevés hely alakult át ilyen gyors ütemben. A kutató kiemelte, a brazil szavannán rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növényeket és állatokat, sok faj viszont valószínűleg még az előtt kipusztul, hogy megtalálhattuk volna.

A cerradói erdőirtás a 2000-es évek eleji csúcs után csökkenni kezdett, a természet kizsákmányolását ösztönző Jair Bolsonaro elnök beiktatása óta azonban újra emelkedik. A múlt hónapban egy szójatermelőket tömörítő csoport ugyanakkor azt állította, hogy adataik alapján a földművesek növekvő mértékben hasznosítják a már korábban megtisztított területeket, ahelyett, hogy teljesen új helyen irtanák ki az erdőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik