Tudomány zöldövezet

2 kilométer mélyre fúrnak egy izlandi vulkánban

Az észak-izlandi Krafla kaldera az ország egyik legszebb természeti csodája. A hatalmas vulkáni képződmény területén türkizkék vizű krátertavak, fortyogó iszaptócsák és füstcsóvák láthatóak.

Szakértők egy csoportja azt tervezi, hogy 2 kilométer mélyre fúr a helyi tűzhányóban – írja az AFP.

Ez lesz a történelem első felszín alatti magmafigyelő állomása.

A 100 millió dolláros projekt 2014-ben kezdődött, maga a fúrás pedig 2024-ben indulhat el. A 11 ország 38 intézetének és cégének összefogásával zajló Krafla Magma Testbed (KMT) segíthet jobban megérteni, hogy mi zajlik a magmakamrában.

Paolo Papale, az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet munkatársa szerint véletlen fúrásokat leszámítva még nem vizsgálhatták közvetlenül a felszín alatti magmát. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a vulkánok aktivitásának pontosabb előrejelzéséhez.

ImpossiAble / Getty Images

2009-ben a Kraflánál egy geotermikus erőmű kibővítésekor 2,1 kilométeres mélységbe fúrva véletlenül bukkantak 900 Celsius-fokos olvadt kőzetanyagra. A láva 9 méter magasan tört fel, károsítva a berendezéseket. A szakértőket meglepte az eset, hiszen arra számítottak, hogy a magma jóval mélyebben fekszik. A felfedezés remek lehetőséget teremtett a kutatóknak, de a Landsvirkjun energetikai cég számára is kedvező volt, hiszen a folyékony anyaghoz közelebb nagyobb mennyiségű energiát lehet előállítani. A cég bízik benne, hogy a KMT révén új módszereket találhatnak az energiatermelésre.

A fúrás ilyen extrém környezetben természetesen nem egyszerű, speciális, ellenálló felszerelést igényel. John Eichelberger, a Fairbanksi Alaszkai Egyetem geofizikusa szerint attól nem kell tartani, hogy a művelet kitörést idéz elő, az egész olyan, mintha egy tűvel bökdösnének egy elefántot.

Ajánlott videó