Nagyvilág

Brutális gyilkosság felvételei voltak az ellopott telefonon

Getty Images (illusztráció)
Getty Images (illusztráció)
Hátborzongató felvételek voltak egy talált memóriakártyán, amiből később ellopott telefon lett. A gyilkos először büszkén vallott, majd mindent tagadott, de bűnösnek találták.

Lopás, testi sértés, prostitúció: bár bűnlajstroma hosszú volt, Valerie Casler tudta, hogy muszáj elmennie a rendőrségre. Egy egész hétig tépelődött, mert az sem egyenes úton került hozzá, amit át akart adni az egyenruhásoknak, ám a borzalmak, amiket felfedezett, nem hagyták nyugodni. Gondolta, majd csak kitalál valamit.

Horror a hotelben

Casler 2019. szeptember 30-án sétált be az alaszkai Anchorage rendőrségére egy memóriakártyával, amiről azt mondta, az utcán találta. Az adathordozónak a „Gyilkosság a belvárosi Marriottban” címet adták, a tartalma pedig tényleg egy brutális gyilkosság részleteit tárta fel. A kártyán harminckilenc fotó és tizenkét videó volt, melyek az Anchorage-i TownePlace Suites by Marriott nevű szállodában készültek, az időbélyegzőik szerint 2019. szeptember 4. és szeptember 6. között.

A felvételeken látszik, ahogy valaki többször egymás után fojtogatja a meztelen Kathleen Henryt. A nő próbál küzdeni, a torkára szoruló ujjak fölött karmolássza a férfi csuklóját, de semmi esélye. A férfi panaszkodik, hogy fáradnak a kezei. Többször a nő torkára és a hasára lép, miközben azt üvölti neki, hogy miért nem hal már meg. A gyilkos becézgeti az áldozatát, a melleit csipkedi. Aztán az ujjaival a nő szemeit bökdösi.

Az én filmjeimen mindig mindenki meghal. Mit fognak gondolni rólam a követőim? Az embernek tudniuk kell, ha egy sorozatgyilkos végez velük

– hallható a memóriakártyán a gyilkos fura, az angolt dél-afrikai akcentussal beszélő hangján.

A fotókkal és a videókkal kapcsolatban fel sem merült annak a gyanúja, hogy nem egy valódi gyilkosságot ábrázolnának. Az időbélyegző szerint az első kép szeptember 4-én, egy perccel hajnali egy óra előtt készült, az utolsó szeptember 6-án, nem sokkal hajnali negyed kettő előtt. Az utolsó fotókon látszik, ahogy a nő holttestét egy szállodai poggyászszállító kiskocsin egy fekete platós terepjáróhoz tolják, majd a platóra helyezik.

Különös akcentus

A 30 éves Kathleen Henry holttestét 2019. október 2-án fedezte fel két pályamunkás vasúti sínek mellett Anchorage közelében. Az áldozat őslakos volt, aki kitaszítottá vált saját népe földjén. Halála idején hajléktalan volt, alkoholproblémákkal küzdött, prostitúcióból élt. A halottkém megállapította, hogy halálát fulladás okozta. Kathleen Henryt megfojtották, miután szexuálisan bántalmazták és megkínozták.

A nyomozók hamar felismerték, hogy a holttest azonos lehet azzal a nővel, akinek brutális meggyilkolását a néhány nappal korábban Valerie Caslertől kapott memóriakártya dokumentálja.

Miután a gyanújuk beigazolódott, eszükbe jutott egy férfi, akinek a neve egy korábbi ügyben már felmerült.

Az 52 éves Brian Steven Smith a Dél-afrikai Köztársaságban, Queenstown környékén született, majd az Egysült Államokba emigrált. Alaszkába 2014-ben költözött, ahol öt évvel később amerikai állampolgárságot kapott.

Nem sokkal később kiderült, hogy Smithnek szeptember 2. és 4. között foglalása volt a belvárosi Marriottban, a telefonja pedig szeptember 4-én reggel annak a helynek a közelében volt, ahol Henry holttestét megtalálták.

Amikor keresni kezdték, Smith nem tartózkodott Alaszkában. Október 8-án, amikor hazatért, gyanútlanul szállt ki gépéből a Ted Stevens repülőtéren, néhány perccel később azonban letartóztatták és kihallgatták Kathleen Henry meggyilkolásának ügyében.

A kihallgatása egy pontján Smith kikérezkedett a mosdóba. Miközben visszafelé kísérték, az mondta a rendőröknek:

Srácok, van még egy kis időtök? Akartok még beszélgetni? Híressé tehetlek benneteket.

Néhány perccel később Smith bevallott egy második gyilkosságot. Veronica Abouchuk 52 éves volt, amikor 2019 februárjában a családja bejelentette az eltűnését. Kathleen Henryhez hasonlóan lecsúszott őslakos, szenvedélybeteg prostituált volt. Smith elmondta, hogy Abouchukot az utcán szedte fel, majd hazavitte, amikor a felesége nem volt a városban.

„Büdös volt. Mondtam neki, hogy menjen és zuhanyozzon le, de nem akart. Baromira feldühített” – mesélte Smith, majd hozzátette, mérgében kiment a garázsba a pisztolyáért, majd gondolkodás nélkül fejbe lőtte a nőt. Smith vallomása nélkül a rendőrök ezt a gyilkosságot valószínűleg sohasem oldották volna meg. Korábban egy holttestet tévesen azonosítottak Veronica Abouchukként, mert megtalálták nála a nő iratait.

Abouchuk maradványaiból csak egy koponya került elő, melyen golyó ütötte lyuk tátong. Gombaszedők találták meg azon a környéken, ahol Smith megjelölte az első áldozat holttestének rejtekhelyét. A nyomozók később fogászati kartonokkal igazolták, hogy a koponya valóban Abouchuké.

Koronatanú

Brian Steven Smith később, a bíróságon már nem ismerte be bűnösségét egyetlen ellene felhozott vádpontban sem.

Ügyvédje, Timothy Ayer megpróbálta elérni, hogy a vád ne használhassa fel bizonyítékként a Marriottban elkövetett gyilkosságról készült fotókat és videókat tartalmazó memóriakártyát. A felvételek nélkül a vád alighanem összeomlott volna.

Valerie Casler, aki bevitte a rendőrségre a memóriakártyát, többször is módosított a vallomásán. Először azt mondta, az utcán találta a kártyát, később elismerte, hogy ellopta. Casler azt mondta, randija volt Smith-szel (ez valószínűleg a nőre nézve kevésbé veszélyes verziója annak, hogy prostituáltként szállt be a férfi autójába), aztán amikor a férfi kiszállt, hogy pénzt vegyen ki egy automatából, ő hallgatva a rossz előérzetére, ellopta az első keze ügyébe kerülő dolgot: a memóriakártyát a műszerfalról abban a reményben, hogy később esetleg pénzzé teheti, és lelépett.

A története harmadik verziójában Casler elismerte, hogy nem egy memóriakártyát lopott el Smith terepjárójából, hanem a férfi telefonját. Amikor felfedezte a készüléken a szörnyű fotókat és videókat, tudta, hogy a rendőrséghez kell fordulnia, de szerette volna, ha lopás és prostitúció miatt sem kerül bajba. Egy héten át tépelődött, végül egy műszaki üzletből lopott egy memóriakártyát, amire felmásolta a fotókat és videókat, majd bevitte a kártyát a rendőrségre azzal, hogy az utcán találta.

Timothy Ayer azzal érvelt, hogy az ügyészség nem tudja kétséget kizáróan igazolni a fotók és a videók származását, azt, hogy eredetiek, vagy másolatok, ahogy azt sem, hogy nem manipulálták-e őket.

Kevin Saxby bíró azonban úgy döntött, a memóriakártya eredetét illetően elfogadja Valerie Casler tanúvallomását, így az adathordozó felhasználható bizonyítékként.

Az esküdtszék 2024. február 22-én az ellene felhozott mind a tizennégy vádpontban, így kétrendbeli gyilkosságban is bűnösnek találta Smith-t. Alaszkában nincs halálbüntetés, de a kegyetlen kínzás miatt Kathleen Henry meggyilkolásáért 99 év börtönbüntetést kaphat, míg Veronica Abouchuk meggyilkolásáért további 30 és 99 év közötti börtönbüntetésre számíthat. Ítéletet július közepén hirdetnek majd az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik