Tudomány koronavírus

Autoimmun betegeknél is vizsgálják a harmadik oltást

FADEL SENNA / AFP
FADEL SENNA / AFP

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek tesztelni kezdi a harmadik koronavírus-oltás hatásosságát az autoimmun betegségekkel élők körében is – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A cél az, hogy megmérjék az ellenanyagszintet olyanok esetében, akik az első két oltásra rosszul reagáltak – rosszul olyan értelemben, hogy nem alakult ki náluk megfelelő mennyiségű antitestválasz.

A kutatás azt is megvizsgálja majd, hogy az immunszupresszív gyógyszerek, vagyis az olyan szerek, amelyek visszafogják az immunrendszer túlműködését, okozhatják-e a gyenge antitestválaszt, és ha igen, akkor érdemes-e ezek szedését a vakcináció idejére abbahagyni.

A kísérlet a fázis 2-es kategóriába sorolható, ezt követi a fázis 3-as, ami már nagyobb alanyszámmal dolgozik majd. A kutatásba a szklerózis multiplexben, pemphigusban, reumás ízületi gyulladásban, szisztémás lupus erythematosusban és szisztémás szklerózisban szenvedőket vonják be.

Nagyjából 600 beteget vizsgálnak majd meg.

A szakértők megjegyezték, hogy még mindig keveset tudunk arról, hogyan lenne érdemes az autoimmun betegséggel élőket oltani, pedig ők különösen veszélyeztetettek a járvány alatt. Amerikai adatokra hivatkozva a COVID-19 következtében elhunytak között nagyobb arányban vannak autoimmun betegek, mint az átlagos populációban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik